Prijava
   

Linux

Savršen i besplatan operativni sistem koji će dobro raditi ako mašina nije starija od 10 godina, ako je u dobrim rukama narednih 20. Koriste ga programeri i pametni korisnici kao što su hakeri, vojska, špijuni... Dobro nabudžen Ubuntu sa BT4 repozitorijumima i ušminkan fensi skinovima i setovima ikonica može da posluži kao odličan Hollywood OS kakav se viđa u filmovima (terminal sa zelenim slovima na crnoj pozadini, prenos od 40GB u sekundi, kompatibilnost sa vanzemaljskim interfejsom, okruženje sa kojeg haker prevrće tankere i obara satelite...) i od svih operativnih sistema, najbliži je tom idealu.
Na žalost, Linux ne ispunjava idiot-friendly standarde koje je postavio Microsoft tako da se ne preporučuje maloumnim korisnicima Windowsa.
Onaj ko poseduje osnovnu informatičku pismenost, ima dovoljno znanja da razume postove na forumima ili bar volju da uči iz priručnika i koji hoće bezbedan, stabilan i pouzdan operativni sistem treba da pređe na Linux (preporučen Ubuntu) i biće dobrodošao u open-source zajednici.

Komentari

Јебеш Ubuntu кад Arch Linux и Debian једу малу децу!

ajmo deco dosta svadje, vazno da je besplatno, a kvalitetno

Mislim da ova definicija vise sluzi ta ti ishvalis sebe (pretpostavljam da koristis linux) nego da zaista opises linux. -

Леп је осећај кад осетиш брзину и слободу зато и има толико исхитрених младих адвоката :)

Haaa, a danas sam na profil stavila "Jeb'o vas UBUNTU!!!"

Само изворни код линукса користе прави људи који се зезају са тим. Убунту и сл. користе они који мисле да знају нешто више, у ствари је само компликованија верзија мајкрософта.

ja sam jos prosle godine koristio ubuntu,i to je trajalo nekih mesec dana a onda sam morao da vratim xp (na svoju zalost) jer nisam mogao da nadjem odgovarajuce programe iz xp-a za ubuntu ,a to su programi bez kojih ne mogu ( ACDSee,photoshop,premiere prevashodno,a bez ovih sitnijih bih i nekako mogao).
I naravno da sam svestan da postoje analogne zamene (npr irfan view ...) ali nisu zadovoljavajuci.
Bem ti win,,linux zaista jebe kevu.

Чарлсе Бронсоне у паролу те љубим :)

Aaaaaa, ne mogu da verujem oko čega vodite raspravu... aaaaaa, ispiranje mozga, brzo 3 piva, u stvari 6.

Samo egoistični noobovi veličaju jedan operativni sistem. Da ne kažem još grđe stvari za takve likove.

-, za brisanje!

Опен СУСЕ је конза.

Ubuntu, Pikatchu, Pokemoni, Digimoni i ekipa... :S Give me a break.

Sa strane Linux korisnika:
Kakav crni Ubuntu? To je vise idiot friendly OS nego sto je, recimo, Windows.
Ako hoces da ides hardcore varijantom, brate, fino, Arch i Slack pa polako.
Da ne bude zabune - koristio sam i Ubuntu i Kubuntu (onaj Edubuntu ili kako vec stvarno nisam), kao i Slack, Arch, Fedora, Red Hat.

Sa strane Windows korisnika:
Na linuks cu potpunosti preci kada budem tamo imao software koji imam na Windowsu. Sto bi znacilo Adobe software (web dev / design software bar), SmartFTP, Google talk, kao i naravno igrice tipa Starcraft 2, Blur itd itd.
Btw, kapiram da ovi programi (SmartFTP / GTalk) imaju zamjene na Linuxu a da igre (dobar dio) mogu da idu pod WINE-om i cime vec, al zasto bih mjenjao nesta sto super radi za nesta sto ce da losije radi? 0.0

"Dobro nabudžen Ubuntu sa BT4 repozitorijumima i ušminkan fensi skinovima i setovima ikonica može da posluži kao odličan Hollywood OS kakav se viđa u filmovima (terminal sa zelenim slovima na crnoj pozadini, prenos od 40GB u sekundi, kompatibilnost sa vanzemaljskim interfejsom, okruženje sa kojeg haker prevrće tankere i obara satelite...) i od svih operativnih sistema, najbliži je tom idealu. "
Ovo je smijesno =)
Cek, tebi OS sluzi da se kurcis pred prijateljima kako si ti UBER COOL H4x0r ili da radis na njemu nesta.. KORISNO.
Takodje, i Windows moze prilicno lijepo da izgleda, da se razumijemo, al i za to treba imati vremena/strpljenja/znanja kao i za sminkanje linuxa.

Nepotrebno naglasiti minuscina...

Da je to nešto što je dobro ne bi bilo džabe!

Jeste bolji od vindovsa, ali.... Da li ti stvarno misliš da ja svo svoje slobodno vreme treba da posvetim traženju korisnih programa za Linuks?
I da postanem nolajfer? Nema šanse!
Ali podržavam svakoga ko bi to učinio dostupnijim, po cenu i da mi naplati. Eto,platio bih program.

Slackware do kraja! Sve ali apsolutno sve moze da se sredi, a source kod, samo kada hocu da eksperimentisem na ARM-u..

@Brus Vilidz: imas nesto zovu se repozitorijumi, samo ukucas ime ili opis i uzivas

@blazeme: vidi se da si ti jedno od one dece koja misli da je Windows 2000 moderniji od Windows 7 jer je 2000 broj veci od 7

woohoo! Aj'da se i ja umesham!
Jeste da maximalno hvalim linux (kubuntu u mom slucaju) ali mislim da je ova rasprava apsurdna!
Linux NE MOZE svako da koristi jer jeste stvarno komplikovan. 80% racunarskih korisnika zna samo da ukljuci komp, pokrene igricu, zvrlja po netu, iskljuci komp.
To je primarni razlog zashto toliko ljudi se slepo drzi win-a.
Shto se mene tice, win necu izbaciti totalno iz upotrebe sve dok ne nabavim mac (ako me ikad usere neka kinta) jer se bavim muzickom produkcijom, a tu linux ne moze ni da prismrdi windowsu.
I zato imam dual boot Kubuntu (za svakodnevnu upotrebu - net/mjuza/filmovi/file manager...) i windowsXP (bez pristupa netu/sluzi samo za produkciju i nishta drugo).
Tako da ne treba nikoga umalovazavati i nametati mu neki OS. Ako mu treba promena shvatice sam i koristice ga ubuduce ako zadovoljava njegove potrebe.

Toliko.

plusčina samo za Psyhoundov komentar, stvarno nikoga ne treba umalovažavati svako koristi OS po svom izboru!!!
Basic RULES!!!

Pa kada znas samo za jedan jedini OS, onda to i nije neki izbor.

Ja sam puno koristio i Windows i Linux i mislim da je Linux bolji ali ipak koristim Windows jer sam uz njega sam odras'o. Jebiga. Tebi +