Prijava
   

Maca

Sinonim za malj koji se najčešće koristi u Crnoj Gori. Izgovara se kratko i odsječeno, pa se obično usljed pokreta muskulature lica i vrata bez predumišljaja javlja grimasa na licu onog koji izgovara ovu riječ, što daje neku alfa-mužjak crtu dotičnom.
Maca se u slengu sreće kada se govori o fizičkom nasilju i to u obliku "subjekat + dati mace (u odgovarajućem licu i vremenu) + objekat." Obično se koristi kada se radi o udžbeničkom primjeru mlaćenja u kojem jedna strana u potpunosti dominira pa se rijetko koristi kada se govori u budućem vremenu osim u slučajevima u kojim je jedan od aktera sukoba fizički daleko moćniji od svog protivnika.
Takođe, može se koristiti i u trpnom stanju u obliku "Subjekat + popiti/primiti mace od (u odgovarajućem licu i vremenu) + objekat"

A: E momci, pobila se tuča!
B: Čuješ li mu fore prvi osnovne.
A: Jes' Ostroga mi!
C: Đe jadan? Ko se to pobio?!
A: Kod terena onih onamo. Onaj lik što vozi onoga golfa nabudženog, znaš onaj što je izlazio sa onom što je sa nama išla u srednju. Ona brate što je pušila Baki.
B: Maśa glavati onaj?
A: E, taj i još neki lik, nije odavde.
C: Pa ko je kome da' mace?
A: Obojica su se dobro pošaketali, ali jače je puklo Maśi.

C: O Śoma, što ti 'e sa okom brate?
D: A pobio se 'vamo sa nekim likom juče. Lazo onaj doša' i poveo nekog druga sa sobom pa u'vatio da mi se kurči nešto. Ja ti njega nabodem šakom, ovaj uleti malo se porvali dolje i onda ovaj krenuo da me šutira i kad je naiša Ćomi raziđoše se.
B: Znači popio si malo mace veliš?

Komentari

je maca bila nad glavom Mire Fuxan u Lepoti poroka, preko pogace, m?
kako je to lep obicaj bio, skoro kao lapot :)
+ odje, mrcho!

To samo ti pišeš roman u pola tri... :)))

Ima i ljepših običaja Mile.

Nessse, znaš kad kucaš u notepadu kako definicije kratko djeluju. Onda kad iskopiram i ja pomislim: "Kuku mene što ovo napisah?!" :D

ja ovo nisam cuo ovako, ali vjerovacu ti :) +

Mislim da se "maca" (kao malj) koristi širom Balkana ali je moguće da je "davanje/primanje mace" endemski izraz vezen za područje CG, a prvenstveno Podgoricu.
U svakom slučaju sad su godišnji odmori, ljudi idu na more, valja znat' malo i ovdašnjeg slenga za svaki slučaj ako pristanete đe usput.
Hvala na ocjeni i komentaru ;)

ja sam neđe prije definisao "popraviti kao macom" ali nijesam obratio pažnju na činjenicu da se izraz "maca" koristi samo u cg. kolege ođe vjerovatno mislile da se radi o popravci mačkom pa je definicija zvučala nebulozno i ja se napasah minusa.
+

Још једна употреба израза - при описивању грмаља од човјека:

Тај ти је права маца, два метра, сто кила!

И да, израз је аутентични црногорски. Наравно, плус.

Што јес-јес, браво :) +

Blagodarim na ocjeni.

Odabrati +

-Viđi mi Golfa.
-Ooo kaka maca.