Prijava
   

Mafijaška kultura

Detinjstvo, Dečaštvo i Mafijaštvo. Ništa lepše.

Sve gadne zaostavštine iz devedesetih, inflacije, traume, ona pesma od Spin Doktorsa, slika o zemlji u svetu, i ostale gluposti koje nam je donela ova dekada, ne mogu se porediti sa ovom. Decenija u kojoj se svaki snalažljivi moralni patuljak mogao obogatiti preko noći, a panduri nisu smeli da kucaju na prozore crnih džipova, za sobom je ostavila nekoliko filmova o kriminalcima koji su danas lektira mladim i perspektivnim mafiozima, a samim tim i čitavu jednu urbanu podkulturu.

Ova gadost prenosi se sa pubertetlije na pubertetliju u formi DVD diska sa "Vidimo se u čitulji", a leči se godinama, decenijama a ponekada uopšte i ne. Elementi koje ova kultura zahteva od pampers kriminalca su oblačenje u Najk, nadrkani pogledi i još nadrkanije držanje tela, ponašanje prema devojci kao prema psu, kontakt sa lerdijima iz kraja i naravno, zajebano pušenje cigare. Apsolutno su zabranjeni kavaljerstvo, maniri i oblačenje sa ukusom, a bilo kakve ambicije u obrazovanju su pod prohibicijom. Ili imaš muda ili ideš u školu. Svako odstupanje od pravila kažnjava se stepenikom niže na internoj društvenoj lestvici. Ugled se vraća šmekerskim pričama iz kraja koje moraju uključivati zajebane ortake, utoku ili nož i dilera iz drugog bloka.

Naizgled naivni problem, nažalost, pod efektom psihologije mase, godinama dobija sve masovnije proporcije u ovoj zemlji. Skitnice, radikali, lenčuge i lopovi, makar prave razliku i guraju kamen ma u kom smeru. VI, deco u Er Maksu, parazitski naraštaji, sa vašim iskrivljenim pogledima na svet i ambicijama jednog panja, VI ste čmar ove zemlje. Vi ste ti koji zemlju vučete sa sobom ka dnu septičke jame, istu zemlju u čijem ćete dresu sutra izbosti nekog Australijanca i demolirati nečiji izlog u inostranstvu, dok zamuckujete kada himna treba da se otpeva na stadionu. Postoji bolji način da se odlaže odrastanje i koprca iz realnosti na neko vreme - studirajte.

Jesi iz kraja? Nisi?? Radi sklekove pičko!

Komentari

Скидам капу!
+

Препоручујем свима да прочитају књигу,,Goodfellas''Николаса Пилеђија(постоји и истоимени филм са Робертом де Ниром).У њој су описани ПРАВИ мафијаши,који све раде одмерено,пажљиво и са стилом.
Ми смо,ипак,земља сељака на брдовитом Балкану-а сељаци остају сељаци,па макар носили и Армани.
+++ за аутора.

Tesko je na ovakav teks ne dati +!
++++

bravo,bravo,bravo,bravo,bravo,bravo,bravo,bravo......

Najbolja. Definicija. Ikada.

Еееее, како су такви малолетни мафија-чмарчићи плакали и срали гаће кад смо их после школе сачекивали маскирани у мраку и секли им скалпелима јакне и патике.... Штета што нисмо снимали, јебига, није било телефона са камером у то време, а о камкордерима да и не говоримо....

Svaka cast,pogotovo zadnjem dijelu.Slazem se apsolutno.

Реј Лиота и Џо Пеши. Одличан филм. Плус!

Sine....Celo sazvežđe bi ti dao,ne samo jednu *
Ali eto,ne mogu više
Počni da pišeš knjigu,ako već nisi napisao. :)

Uh, koliko dobro. I istinito.

skidam kapu, plusčina

+ u svakom slucaju. medjutim, takva kulturu nismo izmislili mi srbi vec je dosla sa zapada, konkretno iz engleske!

pljuščina +

Najviše volim da radim sklekove, pošto sam ih uradio na desetine hiljada, trenirajući tajlandski kik boks 7 godina ;))

Руља се понаша како јој држава дозволи, одностно деца како им родитељи дозволе.

Цитираћу једног колегу вукајлијаша.

BRAVO; PLUS I OMILJENO; ANANTGARDA; MEGA TITS; SVE NAJBOLJE! + omiljeno

@ristoo7
Rulja se ponaša u skladu sa svojim kućnim vaspitanjem.
Sve potiče iz zdrave porodice, koja je danas velika retkost, nažalost

Realno objasnio . +.

Definicija je apsolutno istinita. A vidim da su se našli i oni koji su uspeli da optuže vlast za to. To su kompleksi i problemi koji se vuku iz devedesetih. Što se tiče vaspitanja roditelja, ono jeste važno, ali na kraju dete je ili povodljivo ili nije tako da nije od presudnog značaja.

Bah nista sto i sami vec nismo znali. Medjutim, ODLICNO napisano ;) stil ti je za desetku. Od mene plus ko krst na plecima mladjanih mafijasa.

Registrovao sam se samo da kazem: Svaka cast!

Власт представља народ. Да није можда моја баба крива? Нисам љубитељ Тита ал ето вам пример. Голи оток, радне акције и сл. Има оно чувено од Милоша. Народ се жали, стежи. Народ се и даље жали, стегни још. Народ ћути, пусти их мало. Видим да сте овде сви цивилизовани, културни. То можете мачку о реп да окачите, свет генерално није цивилизован. Углавном не пропадају "сељаци", већ управо обрнуто, цивилизације. Хвала богу па имамо цивилизовану гарнитуру политичара, није им проблем да кажу извини за оно што нису урадили, још само када би се извинили за то што ми за разлику од 90тих не ратујемо, немамо ембарго,а економија управо из тих ралога цвета. Некад је барем била наша. :D

Dr. Jankovic maala ispravka : Knjiga se zove "Wiseguy" ( kao Mudrijas) a ne "Goodfellas" ...
Inace,PLUS!!!!!

Vrhunski, samo ja bih skloni primer iz definicije, nekako kvari odlicnu defku.

Domaća mafijaška kultura. Destruktivna boleština koju samo gledamo kako raste, a niti je neko zadužen da pokuša da to obuzda, niti iko pokušava, niti se zna kako.

AAA +++++ istina. u.u

Aro je objasnio. Božanstvena defka.

Tekst za desetku!
Ali:
1. Oni na koje se ovo odnosi ne znaju da čitaju.
2. Ako i znaju da čitaju, nemaju interesovanja za ovakve tekstove pa neće pročitati.
3. Ako i pročitaju, neće razumeti.
4. Ako razumeju, potražiće te u gradu!

+ ko kuca
al me zanima koja je to pesma od spin doctorsa pomenuta u prvom delu? :))

Najezio sam se dok sam citao,zadnji deo pogotovo...+ kao vrata! =)

nemam sta da dodam osim +!

Skroz O'tkačen odlican komentar:)

Tekst za desetku!
Ali:
1. Oni na koje se ovo odnosi ne znaju da čitaju.
2. Ako i znaju da čitaju, nemaju interesovanja za ovakve tekstove pa neće pročitati.
3. Ako i pročitaju, neće razumeti.
4. Ako razumeju, potražiće te u gradu!

+, zalosno je s kime delimo isti vazduh i pravo glasa

CIT al me zanima koja je to pesma od spin doctorsa pomenuta u prvom delu? :)) TIC

mislim da se radi o pjesmi Two Princes..

zeznuh se u quotanju, Jovan92 :/

Balavi mafijasi, dodje me sramota ponekad sto sam Srpski tinejdzer zbog takvih... Al' svuda je to... Ili ona gengsta kultura, nismo ovo mi izmislili, doslo je odenkud, sa zapada, mozda?
Ali sve ove mafijascice koji ni guzice ne umeju da obrisu (govorim o godistu '98 i mladje) treba dohvatiti i lemati dok im sve utoke, dilovi i mafijasi ne izadju iz glave... Ipak ti gadovi samo govor pesnica razumeju...

Ostao sam bez teksta, +.

....ili što bi momci iz BS rekli ALAL VERA ALAL VERA

Imao 29 mafijasha na vukajliji...
A za defku +

Defka je po meni bolja i vaznija od moje babe pa ti vidi koliko mi se svidja!! +, omiljeno i ostala mi je u glavi dok je sajta... Odlican 5

Imao 29 mafijasha na vukajliji...

Ti u fazonu youtube smaraca :D

sto rece Oskar Vajld: ''Zivimo u svetu sa previse rada a premalo obrazovanja. Od silne marljivosti ljudi su oglupaveli.''
bravo care za defku + i omiljena

@paracinacusvedske

Dok mi njima priđemo da im pokažemo govor pesnica, utoka već obavi svoje. Oni se tuku samo onda kad im "ortaci iz kraja" čuvaju leđa sa utokama!

Bravo!
Kao Marčelo da je pisao :)
+++

Kao Marčelo da je pisao :)

Jel to neki Filip Višnjić?

Alo bre, to su samo deca koja su kopirala onakve uzore kakvi su im dati.... I stvarno mislim da je besmisleno da ih osudjujes zbog toga, jer ako je neko kriv za to sto su oni takvi ili onakvi, oni su najmanje....

slazem se s todorom..radikalni stavovi se ovde provlace..
vrlo je moguce da i vasa strana u svojim redovima ima izopacene pojedince...

brate, Svaka Cast!!! +

Плус за подсећање на песму Two Princes! :)

Свака част за дефиницију! Ни сама не бих боље рекла. За остало нећу коментарисати, писала бих есеј...

Brate,svaka cast.+ kao kuca,bez razmisljanja.Najgore je sto izaziva onaj osecaj gorcine u ustima,uz adekvatan osmeh.

Po tvom mišljenju obeležje mafijaša je Er Maks? Wow.

Pročitao sam sve ali već kod "Decenija u kojoj se svaki snalažljivi moralni patuljak mogao obogatiti preko noći" dao sam plus.

Први пут кад сам прочитао одмах сам је ставио у омиљене. Од тад сам се још најмање 10 пута враћао на њу. Риспект.

ovo je kolumna ne definicija

Pun respekt za sve kriminalce, jer vi pišete o njima, a ne obrnuto. Kriminalac se postaje tako što u jednom trenutku svog života odlučiš da više nijedne sekunde nećeš dati na sebe. I onda vidiš da "ne davanjem na sebe" nećeš baš dugo ostati zaposlen na benzinskoj pumpi, u banci ili kao zubar ... štogod. Jer moraš nekad da se sagneš, da progutaš i da se naguziš. Naravno, kriminalac takođe ima hijerarhiju iznad sebe, ali samo mu je nebo granica. Biti kriminalac jeste ružna stvar, ali je valjda biti mali ušljo koji sklanja pogled pred nepravdom mnogo više fensi i kul.
O. Dragojević: "Ko sam ja da ti sudim"