Prijava
   

Melting pot, čarobni lonac

Neizostavni dio opreme kemijskih laboratorija; posuda u kojoj se na visokim temperaturama otapa i spaja naoko nespojivo.

Postoje na svijetu krajevi koji poput ogromnog porculanskog lonca omogućuju interkulturalne susrete pojedinaca i društvenih skupina najrazličitijih provenijencija. Oni dolaze u kontakt, ali svaki zadržava vlastita obilježja. Temperature su ponekad visoke kao i u laboratoriju, ali rezultat mora biti zajedništvo i zbližavanje raznovrsnih elemenata od kojih svaki zadržava svoj izvorni karakter i identitet.

Nisu li ovi naši prostori i njihova kuhinja, kako mediteranska tako i ona s jačim kontinentalnim obilježjima, izvrstan primjer jednog takvog melting pota, velikog lonca u kojem se kuha pasulj, grah i fažol, žgvacet i pileći paprikaš, čorba i supa i juha, smuđ i arbun; gibanica, gužvara, burek, samarluk, papzjanija, cicvara, bungur, buzara, brodet, fuži i tartufi, pita, štrukli i štrudle, povetica i savijača, torte i kroštule, fritule i uštipci, pije se boza ili biska svejedno, nije li baš ta kuhinja ili kužina najbolji primjer melting pota, velikog lonca susreta i miješanja kultura uz očuvanje specifičnosti svake.
Sjesti za isti prostrti stol, zagrabiti žlicom iz zdjele susjeda ili komšije, okusiti na vlastitom nepcu u čemu to uživa njegovo, jedan je od najsnažnijih načina razumijevanja i prihvaćanja drugih. To je put stvaranja uvažavanja i tolerancije među pripadnicima različitih, a opet toliko sličnih kultura.

Komentari

Ako Ivana ne uspe da vrati bratstvo i jedinstvo, niko nece ;)

Za Novi Zeland se kaze da je najveci melting pot na svetu. Po nekad se osecam kao da hodam po Tatuini kada se prosetam do prodavnice.

Vidi se da si Jugonostalgicarka koja dobro kuva,
i kvalitetno razmislja.
+++

Maestral, hvala ti za kometare (i pluseve??), ali moram ti reći da si malko pogriješio. NISAM jugonostalgičarka, kuvam onako, može (ponekad) i da se jede, jedino je točno da razmišljam, a ni za to nisam uvijek sigurna je li kvalitetno.
pozdrav u 2:10 :))