Prijava
   

Miljenik Fortune

User. Srećković. Fudbalskim krugovima poznat i kao Inzagi.

- Ladno ste pukli od matoraca?
- Jbg, kad se debeli Sava povampirio, ne mož' promaši, vezao na kraju tri trojke i bi što bi...
- Gde protiv njega? Pa to ti je stari miljenik Fortune! Je l' si znao da je rođen sa iščašenim kukom i torticolisom, nekom prilikom ko klinac podleti pod autobus... Aj što je prošo bez povreda, nego mu se sve vratilo u ležište. Zdrav i prav od tada!
- Aj ne seri?!

Komentari

Kul defka, primer ok, bio bi bolji da je sa komentatorom u ulozi protagoniste...

Био сам убеђен да си хтео неки скеч у вези ФК Фортуне Дизелдорф.
Лепо си ово ископао.

+++

Odličan izraz, efektno definisan u nekoliko reči.

U primeru si omašio. Primer je morao da bude iz repertoara nekog od naših ingenioznih sportskih komentatora, to je baš taj komentatorski sleng, a ne ulični.

Nije omašio primer, okej je. Ipak je vezano za sport, a valja preneti primenu u svakodnevni govor.

Ako bi primer bio komentatorsko proseravanje, onda bi moralo da bude dodatno iskarikirano da bi bilo dovoljno efektno.

Nisi u pravu, apsolutno. Miljenik Fortune nema kapacitet da uđe u svakodnevni govor, i nikad neće ući. Živi bili pa videli. Ima već isuviše reči za srećkovića (Inzagi!).

Inače, nisam mislio da je omašio primer što se značenja tiče, već izborom aktera.

I naravno, dodatno iskarikirano.

Ne družiš se s pravim ljudima :)

Uvek ima tih likova na bleji, pored fudbalskog, ili košarkaškog terena, grickaju semenke, dobacuju, pa onda i posle na druženju ne izlaze iz uloge večitog naratora svega što se događa... njima ovakvi izrazi i fraze dobro dođu i u komunikaciji.

Nisam mislio u SVAČIJI svakodnevni govor, ali nečiji itekako može :)

Očito živim u malom selu... Ali, priznajem, tu gde živim nisu talentovani za proizvodnju slenga. Skidam kapu što se toga tiče selu na ušću dveju reka.

Ipak, ne mogu da zamislim da miljenik Fortune uđe u sleng. Naravno da će ga poneko iskoristiti, ali to će više biti incident, a ne neka svakodnevna situacija kao u ovom primeru.

Meni je primer baš lako zamisliti da se dogodi. Valjda mi je tak'a ekipa :)

Bzvz mi bilo da stavljam primer sa komentatorom kad se već podrazumeva da je odatle poreklo izraza.

Očito živim u malom selu... Ali, priznajem, tu gde živim nisu talentovani za proizvodnju slenga. Skidam kapu što se toga tiče selu na ušću dveju reka.

Ma nema to veze sa selom, ja sam sa sela, bukvalno. Ali kao što Rč kaže kad se npr. okupi ekipa na basket (a ljudi koji se igraju na taj način su generalno i sportski potkovani) pa te komentatorske floskule naširoko budu u upotrebi. Ne samo one nego i filmske pa i one iz debilnih klipova, reklama... da ne nabrajam. Meni ideja da pogledam u index za ovaj izraz baš takva situacija bi. Ortak se jada nešto pa kaže: Od kako odbih onu ciganku, uopšte nisam miljenik fortune! Mi se pokidali! Nemam pojma kapiram da je to interno, lokalno, al' opet kako je Milojko Pantić patentirao vredi i ovde se naći.

Moram da pohvalim Rča, sve potpisujem što je napisao!