Prijava
   

najpametniji covek na svetu

Količina pameti je idealno raspoređena u svetu. Svakome je svoje dosta. Ipak, nije veliki broj ljudi koji za sebe misle da su baš najpametniji, a verovatnoća da se zapati takva ideja je obrnuto proporcionalna inteligenciji persone.
Međutim, na nivou nacija ipak smo svi najpametniji. Tako da se ističu primeri najveće inteligencije, Tesla npr... a one suprotne radije zaboravljamo, makar bili veoma uticajni u nekoj prošlosti.

"Deco, drug Lenjin je reako učiti, učiti i samo učiti, a ja kažem smejati se, smejati se i samo se smejati. Bili Englez, Francuz, Bugarin i naš Srbin... Era recimo. I ne znam kako je sve to išlo, uglavnom Srbin ispao najpametniji" Bata Stojković u filmu Idemo dalje.

Setimo se da je među prvima na Mensinom testu bio Uroš Petrović, koga je Teofil Pančić kvaziduhovito prekrstio u Urke. Bez obzira na sve uspehe u SF književnosti i dizajnu, navedeni je postao široko poznat tek kada je onaj engleski rasista rekao da su Srbi najgluplji u Evropi. To što Teofilu da "dijagnoza" nije mnogo smetala, a smetalo mu je batrganje ovde povodom iste, ne poriče moju procenu da će oskudni intelektom za sebe misliti da su najpametniji. Zato što razni teofili ne sumnjaju u glupost Srba, ali za sebe "misle" da su ovde među najpametnijima...