Prijava
   

Oprezan vozač

Osoba sa jedva položenim vozačkim ispitom, koja nakon ogromnog uloženog truda u savladavanje vještine upravljanja motornim vozilom, svoju vozačku dozvolu cjeni do te mjere da se pridržava apsolutno svih saobraćanih pravila i propisa do granica ekstremizma.

Oprezan vozač se po kaldrmi kreće brzinom od 20 km/h i pri tom apsolutno pravilnog položaja ruku na volanu vezan svim mogućim sigurnosnim pojasevima (u nekim slučajevima se pored svog posluži i suvozačevim pojasom) obraća istovremeno pažnju na sve elemente saobraćaja.
U jednom momentu sa svoje desne strane uočava prijatelja kako ide pješaka i odluči se da mu pritekne u pomoć, da ga poveze svojim automobilom...polako koči, daje desni žmigavac, skreće, zaustavlja se, podiže ručnu, pali poziciona, otkopčava pojaseve naginje se i otvara vrata....
Vozač - “ej Mićko ajde ’oćeš li da te povezem upadaj....“
Drugar pješak - „ eee izvini ajde ti polako, ja žurim, moram stići na neki sastanak ... znaš “ i žurno nastavlja pješke u svom pravcu da nadoknadi izgubljeno vrijeme ...

Komentari

A je l ima neko pravilo kojeg se ne treba pridržavati?

sve ti zavisi od situacije...ni jedno ne bih izdvojila kao genralno nepotrebno ali davanje žmigavca prilikom skretanja sa šljunčanog puta na babinu ćupriju smatram nepotrebnim iz mnogo razloga...

Kao što su? Mislim, ne moraš da odgovoriš, nego čisto me zanima.

ajde evo odgovoriću smatram pretjeranim

- vezanje sigurnosnog pojasa ako ideš do prodavnice koja je udaljena 400 metara od tvoje kuće (a eto ideš kolima jer pada kiša)
- ako živiš na kraj sela i daješ žmigavac za skretanje u svoju avliju a u istoriji se nije dogodilo da bi to nekome moglo nešto da znači (ovo davanje žmigavca u prazno doživljavam kao pričanje sa samim sobom)
- ako uočiš da na raskrsnici vozač ne zna da ima pravo prvenstva uhvatiš pa čekaš 5 minuta da se on toga sam sjeti...

Ako si baksuz spucaće te neka budala kad podješ da voziš 20 metara a ne vežeš pojas

ako si baksuz nećeš to ni da doživiš, prije toga ćeš se skrkati niz stepenice

2. Jbg, ovo je već ekstremna situacija
3. Šta traži vozač u saobraćaju, koji ne zna kad ima prvenstvo prolaza. Nazad na obuku.
1. E ovo je greška, veruj mi, pojas ima najveću primenu pri malim brzinama, znači u gradu. Na autoputu ima mnogo manju primenu, tu slabo pomaže.
Mislim, nemoj da se ljutiš što te ispitujem, možda mi bezbednost saobraćaja postane profesija uskoro, pa eto pomalo kenjam :).

u Italiji su smanjili broj nesreca povecavsi ogranicenja brzine,dokazali su da su ljui oprezniji pri vecim brzinama...

2. jbg o takvim sam i govorila u definiciji i istakla "apsolutno sve"
3. dešava se novajlijama u gradovima i u saobraćaju (kod nas u BiH sad takvi "noviteti" nose zalijepljeno "P" na vozilu pa se zna da se od njih ne može očekivati baš maksimalna snalažljivost)
1. jeste greška ali kada po principu "teorije igara" raščlanim sve elemente počev od rizika od hvatanja od strane policije, preko uloženog truda, trajanja radnje i vjerovatnoće izbijanja nesreće, izanaliziram pa opet sklopim ispadne da ni prilikom sljedećeg odlaska u prodavnicu na 300 metara od kuće neću vezati pojas, a još me samo interesuje hoćeš li ti?

i da dao si mi ideju, odo' da hvatam ljude koji su mahinalno priznali da imaju bespravno izgradjenu šupu u dvorištu ili ne dao Bog kuću ili zgradu...:)))

:))))
jbt, ja stepen iznad ovoga, jer jos vozim casove; hm, zasad prijaju ta pravila, sigurno da spontano dolazi do relaksacije..