Prijava
   

Padež

Gramatička kategorija padeža imenskih reči su različiti nastavci iste imenske reči koji označavaju različite odnose u koje imenska reč stupa u rečenici. Po odnosu tih nastavaka i gramatičke osnove jedne imenske reči ona se svrstava u jednu od vrste promene (deklinacije). Srpski književni jezik razlikuje sedam padeža za jedninu i množinu.
Da, književni jezik razlikuje, ali ne i dobar deo stanovništva Crbije. Čist primer se može čuti od više nego poznate familije Gavrilović:

- Majka: Deco, odo ja sa Makija na baštu da naberemo malo krompir. Vi sedite tu i nemojte da se svađate sa Dakija...
- Deca: Dooobroo !

Komentari

Uzasno je sta nam se servira. Umesto da se prikrije, ako vec ne znamo pomoci nepismenima, Pinkovska kultura promovise neznanje i nepismenost kao normalan obrazac ponasanja, zatupljujuci i ono sto danasnja nezainteresovana deca iovako jedva nauce po skolama, time i dodatno stimulisu da su padezi samo prdezi.

Ako prozivaš debila da je debil, nisi baš otkrio toplu vodu...Ali pretpostavljam da nije loše skrenuti pažnju...Plus.

Pravo da ti kazem, i ja se sokiram svaki put kada cujem da ta djeca ne znaju ni padeze, onda vidim da ne znaju ni roditelji, pa mi sve kristalno jasno. "Otisli smo na moru, izasli smo na dvoristu...", stvarno tuzno. Doduse, sta se drugo moglo i ocekivati od one emisije, i ja lupam gluposti...

ja skačem na haubi +