Prijava
   

Pavle Jurišić Šturm

Siguran sam da mnogi ne znaju, izuzev onih starijih medju nama, a i iz istorije se verovatno uče neke "bitnije" stvari...

Lužički Srbin i general srpske vojske tokom oslobodilačkih ratova 1912-1918. Rodjen kao Pavel Šturm 1848 u Zgorželcu (Lužica), vojnu akademiju završio je u Vroclavu.
U Srbiju dolazi pre srpsko-turskih ratova da predaje na vojnoj akademiji. Oduševljen ovom zemljom, oženio se Srpkinjom i promenio ime u Pavle Jurišić, a prezime Šturm je zadržao za nadimak.
Kao dobrovoljac, učestvuje u srpsko-turskim ratovima 1876-1878 sa činom poručnika, gde se istakao kao komandant Šabačkog i Posavsko-Tamnavskog bataljona zbog čega je unapređen u čin kapetana.
U balkanskim ratovima komandovao je Drinskom divizijom, koja se najviše istakla u Kumanovskoj bici probivši tursku odbranu.
U prvom svetskom ratu komandovao je III armijom, koja je zaslužna za sprečavanje prodora austrougarske vojske, čime je omogućeno Stepanovićevoj II armiji da se na vreme rasporedi i donese prvu savezničku pobedu u Cerskoj bici.
Sa III armijom učestvovao je u Kolubarskoj bici i na solunskom frontu.

Odlikovan je Ordenom Karađorđeve Zvezde sa mačevima, Ordenom Belog Orla sa mačevima, Ordenom Takovskog krsta, a penzionisan 1921. Umro je u Beogradu 1922 godine.

Komentari

Nije komandovao na Solunskom frontu. Ali evo ti plus.

Kaže Vikipedija da jeste do avgusta 16-te, tako da ću morati da obnovim gradivo. :)

sve je to u redu i tacno, al kakve to ima veze sa slengom, humorom, ili zanimljivim zapazanjem.

Pa ovde nema nista vise veze sa slengom tako da...

Nema, ali ima mnogo ovakvih definicija na vukajliji, i ne vidim sta je tu lose, nisam osecao potrebu da izmisljam toplu vodu, prosto informativna definicija, da procitaju i oni koji ne znaju a mozda bi ih zanimalo.

dao sam ti plus, zaista nikada nisam cuo za coveka, a to sto si obradio vikipediju, nisi prvi, a ni poslednji, tako da... +

Bravo za definiciju! Ja inače pokušavam da nađem i skupim sve što ima veze sa Oslobodilački ratovima u Srbiji 1912-1918.

Pavle Jurišić Šturm je svakako jedan od srpskih velikana.

Sturm je fin bg heavy metal bend,a ni djede nije los.
Jurisic,genijalno!
A fina informacija,generalno.