Prijava
   

Performans

Vrsta tzv. umetnosti u kojoj status umetnika dobivaju među ostalima mračne ličnosti i po svemu sudeći sociopati, koji sami po sebi nemaju talenat za npr. slikanjem ili pevanjem, ali zato mogu veoma dobro i kvalitetno masturbirati pred auditorijem, prditi, buljiti u jednu točku, valjati se po podu i time će Marko Mandić ili Marina Abramović postati ravnopravni s velikanima kao što su Van Gogh, Picasso, Mozart itd.

Shvativši kako nema talenat za crtanje, pevanje i glumu mladić je odlučio da se okuša u tzv. konceptualnoj umetnosti. Poveden za primerom gorepomenutog Marka Mandića, shvatio je da je zapravo vrlo nadaren timaritelj gliste, te je uzeo stolicu i uputio se u centar grada. Očekivao je aplauz, mjesto u rubrici Kultura, večnu slavu. Međutim, doživeo je vrištanje devojaka, manito sklanjanje dece ispred njega, rubriku u Crnoj Kronici, pendrek po rebrima. Uzalud je vikao policajcima koji su ga tukli kako je on umetnik i da su pogrešili, jer oni očito nisu shvatali umetnost.

Jedini koji je voleo umetnike, bio je njegov istetovirani prijatelj iz ćelije. Ali, on ih je malo previše "voleo"...

Komentari

Vidiš bato, ako pogledaš moj profil tamo ima jedan sajt na kojem ja radim performanse, kad pogledaš taj sajt onda pročitaj nešto iz istorije umetnosti, pa se malo dodatno obrazuj i, tek na kraju, kenjaj o nečemu kad to budeš poznavao, a ne ovako nasuvo. Hvala što si me deklarisao kao sociopatu i mračnog lika.
Pogledaj sopstvenu definiciju

Žao mi je ako sam te uvrijedio. Ali ovo je moje mišljenje o tome, a to mišljenje dele samnom mnogi ljudi, pa čak i mnogi umetnici. A mišljenje sam izgradio upravo u razgovoru sa ljudima koji se bolje razumeju u umetnost od mene.
Ali verujem da pojam sociopata je vrlo blizu čoveku koji masturbira u javnosti... U konkretnom slučaju.

Pojelo mi komentar. Evo manje žučna verzija: Ne bih se toliko uvredio da si barem klauzulom odvojio nas koji se performansom bavimo kao priznati umetnici od kretena koje si imao priliku videti na ulici. I Jelena Karleuša tvrdi da radi performanse ali se niko normalan nije usudio to i priznati kao istinu. A performans se radi već 60 godina, još od japanske grupe Gutai - ma ne mogu više da objašnjavam...