Prijava
   

Petak trinaesti

Na taj dan su negde početkom XIV veka skembali templare, zato što su postali isuviše bogati. Tada im je došao crni petak što je takođe izraz sa nekom simbolikom. Zato se to smatra nesrećnim danom.
Broj 13 inače ima veliku simboliku, jer toliko je bilo učesnika na Tajnoj večeri. Jedan od njih je bio Juda, što će reći da je kao 13. bio koban. S tim u vezi ima i teorija kako je 12 šuplje (kao recimo zvezdice na zastavi EU) jer mu nedostaje prirodan centar. Kao što se 12 sazvešđa vrti oko Sunca. U to nećemo dalje ulaziti.
Nasuprot "teoriji" kako je petak 13. smrtonosan, tog dana se dešava manje nesreća. Jer oni koji su sujeverni paze. A neki petak 13. smatraju srećnim danom, imao sam i ja razloga da verujem u to...

Petak trinaesti je kultni horor, nekako je postao sebi kontra (kada više ne plaši ljude), valjda zbog širokog raubovanja.
Inače lično živim u broju 13 i nisam imao zbog toga problema... do sada.
p.s. Kad će već jednom Nova godina da padne na petak trinaesti (grafit). Eto još jednog razloga zašto vredi dočekivati Srpsku.

Komentari

stanujem u stanu br.13...;)+

zanimljivo Duh Sekire na broju 13 :)

hehe... pa vidi se da si majstor... pozdrav Zvončici
sledi dopunica

Oko Sunca se valjda vrti 12 planeta, a ne sazvežđa, al' definicija je vrh
+

a jebem li ga, pluton smo ukinuli, sad ih nema ni 9... no će nađemo 4 s plutonom... to je ionako stvar konvencije šta je planeta. nego posle ovog petka 13. sledi produženi vikend. mislite o tome. ko ne mora da misli, zavidim mu :)

Da, apsolutno si u pravu, ja sam to lupio zbog astrologije :-)
Ima par kandidata za status planete, možda se i "namakne" još 4.

Kako ukinulu Pluton???? U stvari, ovi naši političari svaki dan menjaju nazive ulica, tako da me ne bi čudilo i da promene nazive planeta:) +za defku
Inače ovo je srećan dan, kada se 13-to prase zakolje u petak:)

e pa meni danasnji dan svakako nije bio srecan!!!!!!!!!!!!+