Prijava
   

Profesionalke

U bukvalnom značenju to su osobe ženskog pola potpuno posvećene svom poslu/profesiji. Ali čisto istorijski gledano gotovo sva zanimanja dugo vremena su bila rezervisana isključivo za "jači pol" pa se stoga ovaj izraz "profesionalka" predugo vezivao za najstarije zanimanje/profesiju kojom su žene u početku mogle da se bave (da je ne imenujemo). U zadnjih vek-dva, a noročito zadnjih decenija, faktički nema te oblasti u kojoj se žene nisu uspešno izborile za sebe, ali da bi se istaklo kako se neka posebno usavršila i potvrdila u nekoj struci, mnogo češće se koristi i za njih izraz muškog roda "profesionalac" baš zbog izbegavanja eventualne asocijace na ono što se toliko dugo podrazumevalo pod ovim izrazom "profesionalka". Inače, valja istaći da za izvesne podgrupe nekih zanimanja (odredjeni tipovi "pevačica", "glumica", "novinarki", "foto-modela"...i sl.) sam izraz "profesionalac" ustvari direktno asocira na ovaj nesretni izraz "profesionalka" i sve neželjene aluzije koje uz to idu, pa se u takvim slučajevima od njih samih ili od medija koji ih podržavaju i/ili promovišu isključivo koristi izraz "veliki profesionalac".

"Ja sam veliki profesionalac" - omiljena uzrečica najvećih ženskih zvezda srpske estrade.

"Narodna POSLANICA, koja je ujedno i ZAMENICA predsednika svoje stranke, upamćena je u novinarstvu kao vrsni P-R-O-F-E-S-I-O-N-A-L-A-C, naročito dok je bila DOPISNICA iz..." - citat vesti iz nekog od naših medija koji u zadnje vreme u svim mogućim (& nemogućim) situacijama koriste isključivo "ženske" termine kada govore o zanimanju neke ženske osobe - ali ne i u slučaju PROFESIONALAC/PROFESIONALKA.

DOPUNA: Pošto i Srbija prati svetske trendove (kako-tako), "profesionalka" baš i ne mora uvek da bude osoba ženskog pola.

Komentari