Prijava
   

Progressive rock

Ili po naški napredni rok. Žanr u muzici koji je spojio zvuk i melodiju rokenrola sa ritmom i harmonijama džeza. Iz ovog pravca su potekli mnogi drugi pravci u rok muzici i imao je i ima uticaja na mnoge bendove i muzičare današnjice. Prvim progressive rock bendom na svetu se smatra kanadski bend Rush koji su 1968. godine osnovali pevač Geddy Lee i gitarista Alex Lifeson. Lifeson je inače glavni kompozitor u bendu i zadužen je upravo za muziku koju bend stvara, tako da možemo da kažemo da je on "izmislio" ovaj pravac i udario temelj za još mnogo drugih. Inače, njegovo pravo ime je Aleksandar Živojinović i rođen je 1953. u Kraljevu. Šta sve naš čovek neće da izmisli...

I struju i radio i sonar i kako zaraditi 200, a potrošiti 400 eura mesečno i biti na pozitivnoj nuli...

Aca je ovaj sedi čika:

http://www.youtube.com/watch?v=uYC4tIO6clQ

A ovde je kao mali:

http://www.youtube.com/watch?v=U7DFsBcVMDA

Komentari

Jedan plus od Kraljevčanke za informacije koje nisam imala do sada :-)

pilsPluspilsPluspilsPlus!

Ето,неко се сетио и тог бенда,па ти зато дајем +.Ал могао си барем да наведеш и Emmerson,Lake&Palmer, King Crimson, Genesis(ранија ера) итд.

Dobro, slažem se, ali od Rush-a je sve počelo...

Нису џабе били један од најпопуларнијих бендова чак и у хеви метал ери(почетак 80-тих).Гледао сам неки филм из тог доба и један металац у том филму има њихов пришивач на тексас јакни.

Od Rush-a sve počelo? Ne baš. Prvi progresiv rok album bio je "In the Court of the Crimson King" grupe King Crimson, iz 1968. Zatim su došli Yes, Genesis, ELP, Jethro Tull... Prvi album Rusha izašao je tek 1974. i bio je čist hard rok u maniru Led Zeppelin(odličan). Kasnije su razvili neku svoju fenomenalnu mešavinu hard roka i proga. To je bio i kamen temeljac progresiv metala koji je došao kasnije.

Rush su i meni bili prvi susret sa prog rokom (verujem i mnogima jer su veoma pitki). Ali to ne znači da su oni prvi počeli da sviraju taj muzički podžanr.

Koreni progresiva su u eksperimentima Bitlsa i The Who, kao i u težnji da se rok muzika "uozbilji" i postane nešto više od popularne, zabavne muzike. Progresiv je pozajmljivao mnoge elemente džeza i klasike. Neuobičajeni taktovi, promene tempa, dugačke pesme iz više delova čija satnica prelazi 10 pa i 20 minuta...