Prijava
   

Puškinovi cigani

Romantizovani cigani. Kulturizovani cigani. Bred Pit kao ciganin radi u cirkusu, Anželina gata na engleskoj travi s crnčetom na sisi. Hrvatski cigani, dakle nešto nepostojeće. Pobili oni sve to davno da ih ne seća na Balkaniju, sad može, al dozirano, malo radi reda, kao dokaz multikulturja, neki uvozni namazani cigani iz virtuelnog sveta. Cigani romantičari što ljube slobodu i nebo i nose crvene marame, a ako ih staviš u kavez oni svisnu, iz plemena starih Azra. Randu gadža Kasandru nožem a marama mu preko očiju da ne vidi pravi ciganluk. Gledaju u dlan i vide tvoju vučju dušu, tamu što te mori, predodređenost za velika dela op op op.
E zato je Kusturica dobar reditelj, kod njega ne umiru cigani bez slobode nego vade esker dupetom uz muziku, što ustvari i ovako rade, samo malo drugačije.
Ne mešati sa Romima, Romi su ovi naši normalni Cigani, s kojima se deli i dobro i zlo.

Subota, noć, grad

- Eee care daj koji dinar!
- Ooo malo Puškinovo ciganče ljubiš slobodu a? Ako! Gledaj ove malograđanine mamu im jebem neslobodarsku!
- A daj care 10 dinara da kupim čips!
- Dođi ovamo, zajedno ćemo da prosimo, ko im jebe mater, vidi ovu što nabada, ajde daj koji dinar šta si se stisla, eee ti! Ti! Ajde sponzorušo, ideš sa jebànja a? Daj i nama koji muzički dinar haha odnosno jebački dinar ajde rjsa ojsa mu mu mu rk rk aa aaa!
- E care, izvini, mora bežim od tebe, teraš mi mušterije a i prgav si bre bato… Evo ti za taksi koji dinar, mnogo si pijan…

- A u Glazbenom popodnevu s nama je i grupa Ciganska duša, momci iz Varaždina… Kako ste se vi susreli sa ciganskom glazbom? Ona je rijetka ovdje, ne?
- Pa čujte, jedan naš frend je naišao na tu glazbu na jutjubu, nama se dojmila kao nešto egzotično, iz nekih južnih, balkanskih krajeva, nešto što je slabo prisutno ovdje u Europi…
- Da vas čujemo…
- …
'Cause I'm a gypsy
Are you coming with me?
I might steal your clothes
And wear them if they fit me

Komentari

Jako dojmljivo. Veliki +

Freš defka, kaj ne dat križić