Prijava
   

Raboš

Dužničko-poverilački dokument iz starine. Kao što se sad potpisuju menice, ugovori, obligacije, a podaci snimaju na prenosivim uređajima i u stalnoj memoriji bankovnih mejnfrejmova, tako je nekad korišćen raboš. Kraći ili duži štap u koji se urezivala oznaka dugovanja pa su i nepismeni mogli tačno prebrojati koliko su uleteli u dozvoljeni minus.

Preteča trgovačkog teftera, vrlo iskoristiva i za samoodbranu jer su oni koji najlošije plaćaju obično imali i najduži raboš pa je bilo moguće i isprebijati ih dugovima.

- Da podignem sa kreditne, pa izmirim dozvoljeni, a onda dignem novi dozvoljeni i vratim kreditnu, a ostatkom platim deo u prodavnici, posle mogu čekovima da...
- Šta to zbiraš čoveče, tebi Mika Alas ne bi sredio tekući!
- Ma nek idu u kurac i oni i njihova savremena sokoćala! Dok je moj deda pazario na raboš sve se znalo čim pogledaš motku!
- Jeste, ali sad dođu kulturno i reprogramiraju ti dug, a tvom dedi triesdevete zelenaši zamalo nabiše raboš u dupe. Da nije dao onu steonu junicu ode ponos muški...

Komentari

Haha, "isprebijati dugovima"... moćan momenat.

Ja žongliram, žongliram i žongliram, ali kako god šta uradio uvek im dugujem.

Odlična defka.
+

Sjajan izraz.+++

asocirao me Agilni sa onim reckama u komentaru :)

ladno nema rabos. super si ovo.
+

Na prvo čitanje joj ne nađoh manu. Čini mi se da ću je pročitati još koji put. Ne da bih tražio mane!

Odlicna. Ima jos cini me se jos iz starog rima neke tablice koje su pokazivale kome je zemlja pod hipotekom i duznike al ne mogu se setim kako su se zvale. A u mom kraju ima izraz rabos a koristi se za merenje nor koliko ima tečnosti u buretu.

Uvijek plus na tematiku iz struke. ;+)