Prijava
   

Rambo nož

"Rambo noz",je vrsta noza koja je osmisljena za istoimeni film i karakteristican je po dugackoj ostrici "bowie" tipa,dok je sa zadebljane strane ostrice,nareckan kao testera.Posle filma koji je postao hit,svi veci proizvodjaci su izbacili po neki svoj model,po uzoru na filmski,koji su popularno nazvali "survival knife".Druga karakteristika ove vrste nozeva je debela drska u kojoj se nalazi "nesto",sto ,obicno nicemu ne sluzi,kao sto je dijamantska testera u obliku sajle,sibice.....
Kao vlasnik jedno 20 modela ovih nozeva i kao iskusan kamper,bio sam u prilici da ih probam u prirodi i mogu vam reci da osim sto sluze da vam povecaju teret koji nosite i sto izgledaju super za slikanje,nicemu ne sluze i dobri su samo za kacenje po zidu.Svaki iskusan kamper ili lovac zna da noz sa ostricom duzom od 10 -11 cm je nepraktican,tezak i beskoristan.Djindjuve koje se nalaze u drskama pojedinih nozeva ,takodje su neupotrebljive i sluze samo za ukras.Perorezi tipa "svajcarac" ili preklopni nozevi su daleko prakticniji od grdosija sa nazubljenim secivima,sa kojima ne mozes ni hleb da iseces,a o mesu da ne pricam.Znam ,neki ce reci da u slucaju potrebe sa njime mozes da sece drva....Drva se seku sa sekirom,a cak i da dodjes u priliku da to moras da radis sa nozem,opet je bolje krace secivo.....Testera sa druge strane seciva ne sluzi nicemu,osim za filmsko secenje bodljikave zice

"Rambo nozevi" su namenjeni za paljevine koje nemaju pojma sta je dobar noz i kako se koristi.Preporucujem svima koji ih kupuju, da kad krenu u sumu ,te nozeve ostave kod kuce i ponesu neki dobar lovacki noz ,koji danas mogu kupiti bilo gde i to dosta povoljno

Komentari

Sto se tice nozeva 100 % si u pravu +
U jednom se ipak ne slazem sa tobom - drva se seku macetom, ne sekirom :)

zavisi od namene,gerber je xtra,cold steel pravi odlične stvarčice.a ja u svojoj kolekciji imam gurkha kukri -mod. army service koji je tata za sve nabrojano

+
sta ce ti 20 komada? :)

Mali prst,
jesi li nekad pokusao da seces drva sa macetom?
Gerber,Cold Steel i sl.firme su ozbiljne kuce,koje prave vrhunske nozeve,ali su i oni imali izlete u "survival" vode,zato sto to donosi lovu.Njihove varijante su besprekornog kvaliteta,ali zbog stvari koje sam naveo i dalj su neupotrebljivi,osim kao kolekcionarski primerci.

Skipper,
sta cu kad ih volim i drzim ih na zidu,ali kad idem u sumu ,jedino nosim jedan mali "Puma " noz.Nista bolje mi od toga ne treba.Naravno,za druge stvari imam i kombinovani noz sa klestima(kakav proizvodi i Gerber),koji mi sluzi za sve sto nije secenje.

Ljudi,noz je alat i kao sto imate lose alate tako imate i lose nozeve.Nije tu u pitanju samo kvalitet celika,vec i sama konstrukcija i dizajn .Pitajte bilo kog lovca da odere srndaca sa nekim od Rambo nozeva....samo ce se smejati i zajebavace vas dok ne shvatite da ste obicna paljevina,koja nema veze sa zivotom!

Ali Rambo....
Pa...pa... pa.... Rambo!!! :(
Onda je sve bila laž.
Nema više nade...

@Talentovano glup - naravno da jesam, maceta je genijalna za svako drvo precnika do 15 santimetara. Ako si mislio na uzduzno cepanje drva i to je veoma jednostavno, uz pomoc jos jedne grane kojom se maceta udara odozgo. Stabla deblja od toga nisam ni pokusavao da secem macetom, za njih koristim lanac od motorne testere sa dve omce na krajevima i prijatelja da vuce na drugu stranu. Mada tako debela stabla mi stvarno retko zatrebaju na kampovanju.

Mali prst,
maceta je alat koji je namenjen za secenje puzavica i slicnog u prasumama i zato ima dugacko i tanko secivo.Sama cinjenica da se sa njom mogu seci grane,nije dovoljna da bih je uvrstio u spisak potrebnih alatki koje obavezno nosim sa sobom.Macete ,trenutno imam tri,od kojih su dve moj rucni rad ,a jedna,sa debelim secivom je kupovna i sa njom se mogu seci drva,ali je zato previse teska.Sa druge strane,sekirce sa dobro okaljenom ostricom je daleko prakticniji alat,sto zbog velicine,sto zbog namene.Naime,sa sekircetom mozete da secete grane,drva,da je koristite umesto cekica,umesto asovceta(iako to treba izbegavati) i jos puno drugih namena.Kada nesto vuces sa sobom ,jako je bitno da to moze da posluzi za vise stvari zato sto na taj nacin smanjujemo bespotreban teret,U vojsci smo ucili da asovce moze da zameni i sekirce,kada se dobro naostri....ali posto imam asovce koje je od nekog dur aluminijuma i ne moze da se ostri(ali je zaqto jako lagano),sekirce mi je neophodno.
Ne mislim da nisi u pravu,ali maceta sluzi samo za secenje i slikanje,dok je sekirce daleko prakticnije.....

Naravno, stvar izbora... probao sam obe i otkrio da meni vise lezi maceta i da vise stvari mogu da uradim njom. Stvar je u selektivnom ostrenju, donji deo je naostren da brije, na sredini je naostrena kao sekira a na vrhu ima jak spic za precizno secenje. Ovu je napravio Linder i secivo je debelo 6 mm pa se njime mogu seci drva. Naravno nesto tanje ne bi nicemu sluzilo u sumi.

Inace cenim taj Nesmuk fazon - dvoglava sekira, skiner i preklopni noz, samo
meni licno ovo vise lezi. Mozes li okaciti negde slike tih rucnih radova, bas bih voleo da ih vidim?

...i ja bih voleo da ih vidim

Respekt,
Imam i ja puma Prince preklopni noz-britvu, sa koricama od Jelenskog roga,ono sto kinezi uporno pokusavaju da skinu,
nikad mi nista drugo nije ni trebalo, nigde. Znam da S&W prave odlicne britve, mada mi je omiljeni Bowie solingen sa onim bizonima na secivu...
'Al nije za kurcenje ;)

Koji ste ljubitelji hladnog kratkog oružja...a zna se šta su oni u RPG-ovima...pičke od ljudi. :)))

Ja i satarom veoma lepo secem drva u sumi. Nasla sam sataru neke brazilske prozivodnje...takodje umem da cepam drva njome(pomocu jos jedne cepanice) a i da napravim kasiku ili sta god mi zatreba..Nemam neki ultra jebacki noz, samo opinela, cini mi se broj deset nije mi pri ruci sad. Sve to skupa je tesko nekih 300 grama a i stane u dzep. Cini mi se da je sve to stvar vestine, ko se cime navikne da sece. I sta ti mali prste kenjas da sa prijateljem testerises drva kad zoves sopstvenu zenu?

On to hoće da kaže da mu je žena i najbolji prijatelj.
Mislim da si dobila kompliment a tu kenjaš nešto. :)))

Pa ja sam samo htela da ispadnem faca kao on....Znam jeste komliment i veoma sam ponosna na tu cinjenicu da sam mu i prijatelj. To preporucujem svima, da im zena bude i drugar. Izvinjavam se na kenjkanju. Icisto da napomenem znam ja i sekirom da cepam drva.

Da žena bude drugar?
A da drugar bude žena?
Tj. da li da zaprosim Surovog?
Kupim mu neki ceremonijalni svadbeni nož (čisto da ne bude potpuni spam, ubacih nož :D jeee!! :D )...