Prijava
   

Razvojni put srpskog Punta

Radni naziv definicije:''Idiotizam Srpske vlade''
Godina: 2005.
Krajnje vreme je bilo da se Yugo, koji se već 25 godina proizvodi (sa neznatnim izmenama)zameni.Stanje u državi je katastrofalno, para nema ni za penzije, a kamo li za razvoj novog automobila u Zastavi. Mudraci srpske vlade su došli na ideju da kupe licencu Fabrike Italianskih Automobila Torino, za njihov mali, jeftini, gradski auto Punto2.
*Punto2 je nastao još 1999. kao naslednik uspešnog modela. Godine 2003. je restilizovan kako bi pratio nove trendove u dizajnu, ali je tehnika u njemu ostala ista.

I dogovor beše postignut.Srpska vlada je FIAT-u plaćala licencu za Punto, i određeni procenat za svaku proizvedenu jedinicu ovog automobila, uz obećanje da će se on jednog dana proizvoditi u Kragujevcu.Italijanska fabrika je nastavila da proizvodi Punto2 , samo je sada nosio bedž Z10, i prodavao se na srpskom tržištu, a za svoje potrebe FIAT je izbacio potpuno novi model Grande Punto.

Godina: 2007
Bliži se vreme izbora. Vlada je u krizi, jer tokom svog mandata nije ništa uradila, i svesna je svog kraja.Država je u još većoj krizi.Ministar za prevare smišlja genijalan plan, platiće 400 miliona evra FIAT-u da ''kupi'' Zastavu, i u njoj nastavi da proizvodi i ovaj put i prodaje(bez carine) isti onaj Punto2 pod imenom Punto Clasic, a koji je do juče FIAT prodavao Srpskoj vladi kao Z10. Još veća ironija je, što je ovaj manevar iskorišćen u svrhu predizborne kampanje, i osigurao istoj Vladi novih 4 god. lagodnog života, nerada, i bespravnog bogaćenja.Nemojte da se varate da je FIAT uložio 700 miliona evra u ovaj projekat, 700 miliona evra je iznos kojim FIAT prebija dug Zastave za neisplaćena dugovanja za licencu Z10, jer se ona nije isplaćivala. Vlada koja je dosada pomenuti auto prodavala samostalno kao Z10 se odriče tog prava i profita!! u korist FIAT-a za nadoknadu od 300 evra po jedinici.

Punto se na našem tržištu prodaje kao domaći proizvod(sastavljen kompletno od italijanskih delova u Kragujevcu) po ceni od 6990 evra, sa uračunatim PDV-om, bez carine jer delovi koji stižu u Kragujevac se tretiraju kao poluproizvodi i nepodležu carinjenju.

Konkurencija:
Rumunska fabrika Dacia, izbacuje na tržište potpuno novi model Sandero, koji se sa uračunatom carinom i PDV-om kod nas prodaje za 6990 evra!!!

Godina: 2009
Mi proizvodimo automobil tehnički star 10 godina, koji smo doskora kupovali*čitaj preprodavali; i prodajemo bez carine po istoj ceni, po kojoj rumuni(kojima smo se dojuče podsmevali) prodaju nov, tehnički mnogo bolji, veći, sigurniji automobil.

Primer plastično prenesen na poljoprivredu: Imamo njivu i gajili bi paradajz al' nemamo seme.Kupimo od komšije gotov paradajz i na pijaci ga prodajemo kao da smo ga mi gajili.A onda komšiji platimo da dođe na našu njivu da gaji isti taj paradajz, ali ga sad on i prodaje tj. uzima našu zaradu. Bitno je da se po selu priča da mi pravimo paradajz.

Zaključak:
Naš razvojni put vodi samo u još veća govna.

Komentari

u gabulu moj ti. . . +

Na osnovu čega tvrdiš da je Dačija Sandero tehnički mnogo bolji i sigurniji automobil? Na tome što je zasnovana na Renoovoj tehnici staroj takođe nekoliko godina? Pa zar ti misliš da novi Clio, Megane, Laguna i ostali modeli Renoa imaju išta zajedničko sa Loganom i Sanderom osim toga što svi imaju Renoov bedž kada se prodaju u EU?
Nemoj iznositi napamet tvrdnje koje su neproverene a što se ostatka definicije tiče slažem se da posrnuloj srpskoj autoindustriji još posrnuliji Fiat neće doneti mnogo toga dobrog.

I još nešto - da li misliš da bi se ta ukleta Dačija prodavala u Srbiji da imamo 2-3 puta veće plate? Taj krš je nužno zlo mnogima koji nemaju a hoće nov auto. A šta ih čeka za 2-3-4 godine sa njim, sami Bog zna.

Naravno da neće kupovati dačiju da imaju 2-3 puta veće plate.Clio ima podvozje i motore, Megan i Laguna su totalno drugi segment.A Sandero je veći od Punta, pa koliko toliko komforniji.Ima mnogo bolje rezultate na kreš testu.I po mom mišljenju mnogo lepši i moderniji dizajn.Nemoj pogrešno da me shvatiš, nepljujem ja nešto po puntu, niti veličam dačiju.Definicija bolje da je imala radni naziv, ali se on kroz punto manifestuje.Suština je da ova država vodi katastrofalnu ekonomsku politiku koja ide iz jednnog minusa u još veći

Şlažem se sa smislom definicije ali se nikako ne slažem da je ono đubre Sandero bolji od Punta... Ako imate vremena prošetajte se do nekog Dacia salona dobro osmotrite auto kao da ga stvarno kupujete zatim isto ponoviti sa Puntom... Svako ko ima iole tehničke pismenosti i iskustva sa automobilima će shvatiti koliko je Dacia Sandero jadan auto... Mene užasno podseća na Aleka - lep, velik, komforan, udoban, jeftin a onda posle 5 godina izvolte ga baciti na otpad...

definicija ogroman + a sto se tice sandera ai fiata za 7k evra,pa ja sam uvek za varijantu da za 7k uzmem dobrog polovnjaka,i trajace vise id od dacije i od punta + ce biti lepsi,konforniji,manje ce da trosi i jos milion stvari

Brate što se tehnike tiče logan i sandero su ti sa platforme CLIO 1 sa početka devedesetih!
A što se tiče bezbednosti bedne dačije imaju samo po 3 zvezdice na EuroNCAP testu a punto 4 i u osnovnoj verziji! Inače je definicija dobra u delu o puntu, koji ipak nije loš auto. Ja inače vozim novu mazdu tako da ne navijam ovde ali je ipak punto bolji od rumunskog sranja!