Prijava
   

Rčkanje

Stari izraz koji se koristi na jugu Srbije, pretežno po selima. Označava osećanje krajnjeg podjebavanja, bockanje, čačkanje u rč (figurativno, uglavnom) penisom ili nekim priručnim sredstvom (takođe figurativno). Ali uvređeni reaguje kao da je bukvalno. Upotrebu izraza u slučaju da je onaj koji ga izgovara pogođena strana, obično prate iskolačene oči, iskeženi zubi i zakrvavljen pogled. Ako vas neko optuži da ga rčkate, shvatite pretnju najozbiljnije moguće, jer ste na korak od totalnog najeba u vidu uzimanja priručnih sredstava od strane uvređenog (branje tarabe, uzimanja poljoprivrednih alatljika ili čega već, a neretko sledi i napad golim rukama uz tradicionalno klanje zubima)! Imate delić sekunde za reakciju u vidu izvinjavanja, a preporuka je da odmah po upotrebi izraza potražite pogledom najkraći put za bežaniju jer napadač već ima previsok adrenalin i suprotstavljanje je jako teško, samo molite Boga da ste brži.
Najeb ide u dva stepena: prvi stepen karakteriše fizički bol i boravak u bolnici uz tečnu ishranu (na cevčicu, zbog nedostatka zuba i/ili vilice) i baškarenje u gipsanoj kadi, a drugi stepen sledi sa zadrškom u vidu posete nadležnom sudu uz etiketu "nanošenje teških telesnih povreda".

- Nemo' me rčkaš da te ja ne rčnem sas vilu!

Komentari

На сваки помен РЧ-а иде плус.

Hvala, mada ovo sve istina. Nema preterivanja

Че ги даднем плусот дека је много добро!

П.С. Сас? То није прави југ, то су ови што се граниче са Шумадинцима.

Bem li ga, šumadinski sam zet (žena mi je iz Kragujevca), a ja seljak pored Moravu, blizu Niš

Пи, полутан. Ја док не осетим кумановски начин говора то не зовем југом. Ипак, на све што и примирише на југ и јужни сленг лупам плусеве и омиљенујем из чистог квазилокалпатриотизма.

Slično, bate. Teram skurnju i uživam.

Kul, a ja mislio da je ponovo nešto o tom famoznom rču, o kome svi pričaju a niko ga nikad nije probao :)
Inače, izraz mi je poznat od vajkada, i ja sam poreklom Nišlija tako da: +, naravno, šta drugo