Prijava
   

Rom

Politički korektan Ciganin. Slično kao politički korektan Šiptar.

Cigani sebe zovu Ciganima, ali je uvredljivo ne nazvati ih „Romima“.
Šiptari sebe zovu Šiptarima, ali je uvredljivo ne nazvati ih „Albancima“.
Valjda bi trebalo i mi sebe da zovemo Racima, pa da se vređamo kad nas drugi ne zovu „Srbima“.

Komentari

MORALNO POSRNUĆE

–Mi Srbi smo rastrzani između nade i defetizma, pokušavamo da pronađemo odgovor na pitanje: kako nam se ovo dogodilo? Čime smo ovo zaslužili? Pokušavamo da pronađemo bar mrvu bezbrižnih sadržaja u tužnoj realnosti današnjice. Ne razmišljajući o posledicama trenutnih dešavanja, suviše umorni od poraza, pokušavamo da sastavimo krhotine naših života.

–Pripadnici smo naroda koji je poražen u svakom smislu, dok je država okupirana. Doduše, nezvanično. Industrija i privreda su u kolapsu. Poljoprivrede ne može biti kada su gradovi sve naseljeniji a sela maltene opustela. Dok se građani sa tih područja, tragajući za izvesnijom budućnošću, sele u Beograd ili inostranstvo. Politička podobnost postala je uslov zaposlenja a medikritetstvo preduslov društvenog uspeha.

–Plate su sve manje a troškovi sve veći. Moralno posrnuće nikada nije bilo ovakvih razmera. Nad nacionalnim identitetom svakog Roma koji živi u Srbiji iole patriotski nastrojenog vrši se psihološko nasilje. Postavljene su im dve prpreke, osnovna i srednja škola. U kontinuitetu se vređaju osećanja privrženosti i ljubavi prema sopstevenoj zemlji i narodu i nameće osećanje stida. Nacionalna poniženja ne prestaju, usled kratkovide politike i nesuvislih poteza i odluka.

Romi su jedan poseban etnos, koji je u etničkom i lingvističkom smislu Srbima dalje i od Hrvata, i od Bugara, i od Slovaka, i od Rumuna, a i od Šiptara, i uopšte mi se nesviđaju ideje o asimilaciji nas Roma od strane Srba.