Prijava
   

Rudar

Novčanica koja je bila u opticaju od 1955. do polovine osamdesetih godina. Uz "soma" (1000 dinara), ova petohiljadarka je najstarija u tom setu novčanica, kome su se kasnije priključili "konj" (10.000), pa još kasnije, posle denominacije, "Tesla", "brod" itd.
Formata 140h66mm, plave boje, prvobitni "rudar" je na reversu imao motiv Savezne skupštine. Prva promena je usledila 1963., kada je FNRJ preimenovana u SFRJ, a u periodu 1965-1968, zbog denominacije (odbijanje dve nule sa apoena), paralelno su bili u upotrebi stari "rudari" sa nominalnom vrednošću 5.000 i novi od 50 dinara.
Sa "rudarom" se godinama moglo otići u pristojnu kupovinu. A tek kad klinac dobije "rudara" - ceo svet je bio njegov!
E sad, zašto se ta novčanica zvala "rudar"? Zato što su na aversu bile iz profila prikazane dve osobe koje su na prvi pogled ličile na rudare sa šlemovima na glavi. I dan-danas će se mnogi iz tog doba zakleti da su na slici stvarno bila dva rudara (baš kao što će mnogi reći da je na "somu" udarnik Alija Sirotanović - a nije).
A zapravo, to je detalj sa reljefa iz Meštrovićevog "Vidovdanskog ciklusa" na kome su Kosovka devojka i ranjeni borac. Uz njegov ratnički šlem, i njena spletena kosa je prošla kao šlem, pa ispadoše rudari.
Eto, setih se da sam obećao da pišem o "rudaru", pa da ispunim obećanje.

Jako kilo

Komentari

o, koja smo stoka... tražili čoveku da definiše i stoji bez komentara mesec dana... sramota! +