Prijava
   

Sabajle

Vremenski prilog koji opisuje neku radnju koja se dešava u rano jutro, od koga je nastala i imenica koja označava ovaj deo dana.
Svi smo nekad bili prinuđeni da se probudimo sabajle, tj. u sabajletu. Razlog za to je obično posao, škola, ali može biti i putovanje. Ono što je mahom karakteristično za ovu pojavu jeste da, ako se probudite u sabajletu, možete doživeti veoma lepo iskustvo: sunce je tek izašlo, ili još nije, napolju nema žive duše osim vas i pekara koji ubacuju gajbe s vrućim hlebom, čiji se miris uvlači u vaš još neprobuđeni nos, nema one graje i zvuka kočnica iza svakog ćoška, u stvari, nema nikakvog zvuka, osim vrapčića koji su se probudili u još većem sabajletu od vas, a ulice – prazneeee, lepeeee, i, čini vam se, čistije nego ikad. Sabajle je uvek praćeno još jednom karakterističnom pojavom, a to je izgled ranoranioca: lice naduveno k’o balon sa otečenim sanjivim kapcima, na obrazima se još keze šare od jastuka i spavačko rumenilo, noge tabanaju noseći telo protiv svoje volje, a pogled, koji samo u sabajletu podseća na onaj kod beba i male dece, dok još nisu svesni sveta oko sebe, teži beskonačnosti. I uživa u sabajletu.

Komentari

O ,Boze...Prelepa definicija.Deluje dugacko ,a cita se u jednom dahu...:)+

Hvala.
@Iskusni: pa što romantic? nemoj tako, ja težim beskonačnosti u suprotnom smeru od romantike :-)

Лепршава дефиниција +

"od koga je nastala i imenica koja označava ovaj deo dana"

Ne bih rekao da je "nastala", mislim da je to vrlo stara rec koju smo uzeli od Turaka a znaci "rano".
U svakom slucaju, lepa definicija +

Ma ne, to sam se zezala, kao, od tog priloga za vreme je nastala imenica. Pričala sam o vrstama reči, ne o poreklu :-)

G-đo Kućo, sabajle mi je vrlo draga reč, a Vaša prethodna def je imala naziv "romantika"-sve sam to brzo povezao u jedan vrlo sađet komentar sa tri tačkice, koje bi trebalo da budu drajveri ka komotnijem tumačenju napisanog i nenapisanog.Širina puta Vaše težnje ka Vašem cilju nije ugrožena. Đelim Vam sve najbolje na tom putu i da nas obradujete još mnogo puta iskričavim sličicama...;))) (malo sam se šalio)

Ahahahahahahaha...smešan si kad mi persiraš, skoro kao onaj: "Šefe, zvao ste?"

I hvala na lepim rečima :-)

OK,Mnogo sam se šalio...;)
A što se zoveš Mrs=Mrsna?

Znaš seriju House? E pa, onaj ćaknuti doktor je moj imaginarni muž. U stvarnosti nisam Mrs. Ponekad sam samo Mrš, ali tada nisam na Vukajliji :-)

Nije na mojoj listi bila...;(

Ako voliš sarkazam i crni humor, skini ga odmah; ja inače retko koju volim, a ovih 5 serijala sam slistila za čas. Zaboravih da kažem, glavni glumac je Hugh Laurie, poznat i kao princ Džordž u Crnom Guji

Vrh++++++
Osetio sam miris sabajleta, a cudi me kako su neke jake definicije, negde na sredini,a ne na vrhu!

Pa tako to obično biva. Meni omiljena defka nije ni na prvoj ni na drugoj strani, a oko nje sam se najviše trudila i nekako mi je najdraža :-(

Prelepo. Obozavam te rane casove. Jos si onako topao i mekan od spavanja, cupav:) Jos ako se budis pokraj nekog takvog... Divno.

Инсо, предивно. +