Prijava
   

Šamar

Ne, ovde nije u pitanju ona klasična informacija iz prve ruke, već neka druga vrsta šamara: ona koja predstavlja terapiju za obraz, čast i respekt. Kod "udarca" ovog tipa nema fizičkog bola, kontakta i neposrednosti, već je sav otrov sačuvan u maloj bočici koja truje i bije više od nečije šake. Ali zna da zaboli više od pravog šamara.

Ovakav šamar se odnosi na blamažu većih razmera, na onaj poslednji ekser zakovan u kovčeg nečijeg "voljenstva" i stvari koje mu veoma znače. Udar na jačeg od sebe, konačna pobeda nad njim.

Izraz se odomaćio kod nas poslednjih godina, naročito u domenu sporta. Ne prođe ni određeno vreme potrebno za zaceljivanje rana zbog nekog poraza od Davida a već svi bruje o nekim anonimusima koji su se, oprostite na izrazu, popišali po našem predstavniku. Pogotovo u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu koju najviše cenimo i volimo a, kontradiktorno tome, beležimo najgore rezultate i doprinosimo rubrikama tipa "Prva pobeda ____________ u evropskim takmičenjima nakon 54 godine i to baš nad ____________ (random neki naš klub). Dokle? Postoje i likovi što vole da kažu da je usledio šamar u pravom trenutku jer ako već treba da se izgubi onda bolje sad u grupi (pa makar taj poraz bio i od nezavisne gruzijske "otcepine" - Južne Osetije) nego kasnije u nokaut fazi. Ali, to samo izgleda kao loše spakovan izgovor za neuspeh.

- Kakav šamar srpskom tenisu! Ana Ivanović poražena od anonimne 15-godišnje Ruskinje. Mlada Dnjaza Listina je pobedila nakon borbe u tri seta i ostvarila prvu pobedu u karijeri nad igračicom iz TOP 1850.

__________________________________________________

- Nakon afere "Mala matura", usledio je novi šamar našoj prosveti. Naime, ministar prosvete Srđan Verbić, popustio je pod pritiskom medija koji su želeli da anketiraju učenike osmog razreda jedne škole u Lazarevcu i rezultati su frapantni. Od 25 učenika, koji su odgovarali na pitanje "Koliko često idete u pozorište?", njih petoro je reklo da ide često, 14 da ne ide jer ih smara a šestoro nije ni znalo šta je to pozorište!

Komentari

Kako ti ovo stručno i detaljno :)

Nekada ni to nije dovoljno :)
p.s. Dobra ti profilna, nemo' da je menjaš...

Vidi ti ovo poprckivanje? :)

Lepo, zaista. Dopadam primere.

Laže ovih pet, na moju mi dušu. ;+)