Prijava
   

Šerlok Holms

Svakako jedan od najvećih likova u istoriji kriminalnih romana. Lik čije deduktivne moći prevazilaze i zakone formalističkog mišljenja, čineći ga nepogrešivim u obavljanju svog posla. On je detektiv-konsultant.
Svaki slučaj je drugačiji, ali obrazac za rešavanje, koji Šerlok nalazi u svakom slučaju, je besprekoran. Uz njega verno stoji Doktor Votson pri obavljanju svog detektivskog posla. Pandan po kulnoći uz njega mogu biti eventualno Dr Haus ili kolega lik Herkul Poaro.
U svakodnevnom govoru označava atribut čoveka koji je jako dobar u pronalaženju izgubljenih stvari.

Klasičan primer Šerlokove kulnoće iz Crvene niti:

Upoznavanje Šerloka i Votsona

Šerlok: Kako ste? Kako primećujem, bili ste u Avganistanu?

Votson: Otkud znate to, zaboga?

Šerlokov monolog: Evo jednog gospodina koji izgleda kao lekar: ali je vojničkog držanja. Dakle, očigleno vojni lekar. Skoro je došao iz tropskih krajeva, jer mu je lice tamno, a to mu nije prirodna boja puti, jer su mu zglobovi na rukama svetli. Preturio je bolest i tegobe preko leđa što se jasno vidi po njegovom izmučenom licu. Leva ruka mu je bila povređena, jer je drži kruto i neprirodno. Gde bi u tropskim krajevima engleski vojni lekar mogao da vidi toliko tegoba i da bude ranjen u ruku? Jasno, u Avganistanu! Tad sam primetio kako dolazite iz Avganistana, a vi ste se iznenadili.

Međutim, puls popularne kulture ima jednu potrebu da iskrivljuje sve što je dobro u istoriji, pa tako i lik Šerloka Holmsa.
U filmu pod režijom Gaja Ričija Šerlok je transformisan u Svetog Iliju koji tamani mnogobrojne protivnike.

Komentari

a dobro, Robert Downey Jr je faca... +