Prijava
   

Skinhead

Skinhead pokret koji se rađa u Velikoj Britaniji šezdesetih godina, kao pokret radničke klase, u kome su ravnopravno učestvovali i belci i crnci i azijati.
Prvobitno nema političku i ideološku pozadinu, već se skinsi isključivo povezuju preko stila oblačenja, koga odlikuju Martinke, tregeri, kratka kosa (mada postoje varijacije i sa dužom) i slično, i ljubavi prema ska, reggae (prvobitni tvrđi reggae), soul i sličnoj muzici. Sa dolaskom Punk-a dolazi do još veće transformacije skinsa, koji masovno prihvataju novi pravac, donoseći varijaciju Oi!...
Od sedamdesetih mnogi skinsi su postali participanti u širenju nacionalističkih i rasističkih ideja, vrlo vezano za pokrete Krv i Čast i Britanski Pokret, a i ostale neo-nacističke pokrete, i učestvuju u porastu rasno izazvanih napada i sukoba što je dovelo do negativnog predstavljanja u medijima koji su povezali celokupan Skinhead pokret sa nacizmom. U stvari mnogi skinsi su apolitički nastrojeni, ili, pak, pripadnici extremne levice...
Van Britanije su se širili svi pravci ovog pokreta, ali je i u svetu, kao što se vidi i kod nas, prvenstveno preovladala slika naci-skinsa, koje, usput da pomenem, ostali skinsi NE PODNOSE.
Kao pokreti protiv rasizma i za očuvanje vrednosti radničke klase u skins subkulturi javljaju se SHARP (Skinheads against racial prejudice) i Redskins (komunistički skinsi), kao i grupe kao RASH (Red and Anarchist skinheads), i ostali pokreti. Mada Šarpovci kao pokret nemaju političku i ideološku opredeljenost, već su samo anti-rasistički nastrojeni, pojam se danas javlja više kao označavanje individue kao ne-nacističkog skinsa nego kao oznaka same organizacije.
------------------------------------------------------------------
Ovo postavljam isključivo kao napomenu da nisu svi skinsi rasistički mangupi (mada mangupi jesu u većini bili naci, ili red. :D), i da postoje dve strane novčića, samo, nažalost, mi smo dosada se previše nagledali ove negativne strane. A i upoznao sam jednog Redskina na Beerfest-u i bio je sasvim ok momak. Malo grub po ivicama, ali sasvim dobar. Bez ikakve mržnje ili zabluda o ljudima.

Komentari

Jesi li gledao ovaj film?

Propustih ga kada je bio u DKC-u, ali planiram što pre...

Edukativna definicija ali se bojim da je taj tvoj ortak sa beer festa samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Moje iskustvo sa skinsima je da vecina njih pojma nema o pokretu skinheads-a vec samo ima potrebu da se bije i da svoje frustracije prenese da drugog! BTW ziveo sam u Londonu i sreo sam ih na Camdenu stotine! Tamo su srugaciji i imaju neku normalniju pricu i zaista postoje neagresivne grupe (ali opet preovladjuju neonacisti) ali u Srbiji, sem njih mozda par, svi su pronacisti ocigledno.

Nisam ja ni tvrdio da oni iz Srbije nisu neo-nacisti. ja ne definišem ljude već pokret, a pokret je internacionalan. Moja definicija nije Skinsi u Srbiji. I napomenuo sam da je za žaljenje što smo upoznati sa samo lošom stranom....
A taj lik sa Festa nije izuzetak jer on je Redskins, a oni su takvi.

Ma mlatu nas ovi SNIKERSI, ocu da nas poludu!- Rece Ciga...

Ček' prvo da pročitam pa ću ti kažem utisak... :)
'Bem te temeljnog... :)

Pa da... Ništa nisi izostavio... +

ova definicija je pre za vikipediju ili tako nesto
-

Jedina gluplja stvar od skinhedsa su redskinsi.

Zašto? Zato što su komunisti?
Izlažeš ideološko mišljenje koje ne potkrepljuješ logičkim ojašnjenjem...
Poistovećivanje komunizma i fašizma mi više ide na k...c.
Komunizam nigde nije bio u praksi onakav kakav je zamišljen u teoriji jer su ga idijoti i zlikovci praktikovali.... Staljin i slični su ga iskvarili i izopačili nešto što je u suštini trebalo da budi najbolje u ljudima. A fašizam je bio tačno ono što je trebalo da bude: Totalitarna mašinerija.

Piro mene ne zanima kakav je komunizam trebao da bude,nego kakav je bio.Tom logikom možemo da tvrdimo i da je Liverpul dobio Milan u onom finalu Lige Šampiona jer je imao bolje šanse i akcije ali je jebiga Inzagi dao dva gola a ovi nijedan. :)
A bio je takav,da svaka zemlja u kojoj je komunizam bio na snazi ili je još uvek na snazi,nije ništa više do smrdljiva rupa,ekonomski i društveno razorena,sa većim ili manjim uspehom u procesu vidanja rana od vežbanja utopističkih teorija na sopstvenom stanovništvu.
I sad je neko kao šarpovac i i dalje se zalaže za taj sistem i posvećuje život borbi protiv toga.
Skinhedsi barem znaju šta hoće i kako to hoće.Barem.
U svakom slučaju oba sistema za svoje ispunjenje zahtevaju autoritarnu i totalitarnu državnu organizaciju i osuđena su na propast dok je sveta i ljudi. :)

Al' sam se nešto istripovao pa napisao *posvećuje svoj život borbi protiv toga*,mislio sam *za to*.

Gvozdene, šarpovci su antifa, nisu komunisti...
Kao što rekoh ima jednih, drugih i trećih...
A oko komunizma neću da se raspravljam, jer neću ništa postići... A i ne želim ništa da postignem. Nisam komunista da želim da pridobijem nekog, ja prosto umereni levičar. Možeš me nazvati idealistom i anti-kapitalistom, i radije ću ostati taj idealista koji veruje da ljudski rod može bolje, nego zagovarati politiku "jedi ili budi pojeden".
A NIGDE nije bio komunizam, jer je on ideal, a putevi ka njemu su različiti bili (neki i sada), a oni su trockizam, marksisto-lenjinizam, maoizam.... itd. I svi oni su opet suštinski različiti, generalizacija negativnih aspekata vladavine nekih nesposobnjakovića, i gorih, u celokupni pojam komunizma je pogrešna, a analiza svih uzroka loših stanja u tim državama je prekomplikovana da je ovde kuckam, ili da je ti složiš u tako lepo pakovanje.
Pitaću te dve stvari: U kojoj državi je bolje stanje, ali zaista bolje stanje, ne prividno bolje stanje?
I ako već jeste, zašto jeste?
PS: Nemoj mi objašnjavati primerima iz fudbala, ne pratim, ne razumem, ne zanima me, i ništa te ne kapiram onda. :D

Suština našeg razmimoilaženja je što ti misliš da putem komunizma ljudski rod može da se uzdigne na neki viši nivo a ja mislim da je put ka tome kapitalizam.Zato što je istorija pokazala da sistemi koji forsiraju individualizam bolje funckionišu.
Ja se slažem da je komunizam jako lepa ideja,ali ljudska vrsta ima svoja ograničenja koji nikad neće biti prevazidjeni i nikada neće dopustiti da sistem kao komunizam bude moguć.Jednostavno put ka boljem sutra je rad superornih individua a ne rad cele zajednice.
Kapitalizam naravno ima svojih mana,ali da li bi radije živeo u Americi ili u Severnoj Koreji ili na Kubi? Mislim da je to to.
Kapitalizam je najmanje loš sistem koji smo dosada isprobali i on će se izvući iz ove krize u koju je zapao.
P.S
Evo ti neke jače navijačke fudbalske antifa grupe da se edukuješ,Livorno (italija), Standard (Belgija), Sevilja (Španija)... :)))

Kapitalizam je prevaziđen još davno davno, a nalazi se na infuziji, tj. siše snagu iz zemalja 3. sveta... Zato je u nekim zemljama malko bolje a u drugim mnogo gore.
Pojenta kapitalizma nije u individualizmu, već je on ekonomski projekat, tj. bitan je profit, i samo profit... Ti se ceniš po svom računu u banci. Ako nešto ne donosi profit, to nešto ne valja...
Ipak bih radije živeo u svetu gde se ceni šta ja radim i kakva sam osoba, a ne koliko zarađujem...

Piro bogamo pravo zboris!
Kapitalizam je na zalasku i da bi se odrzao kao ekonomsko uredenje polako prelazi u politicku diktaturu.
@Gvozdenovic
Kapitalizam trenutno, usled ekonomske krize, dozivljava ogromnu promenu koja podrazumeva vecu umesanost drzave u ekonomiji (kenzijanska ekonomska skola) a sami ljudi koji su inspirisali kapitalizam (Adam Smit, pa i Milton Fridman) su pricali o trzistu sa sto manje drzavnih intervencija! Marks je u takodje pisao, maltene predvideo, krah kapitalizma u knjizi Kapital gde bukvalno predvidja danasnju situaciju! Da skratim pricu ... ljudsko drustvo polako odbacuje monetarnu ekonomiju (samim tim i kapitalizam) i buducnost je tzv resursna ekonomija. Dakle pre industrijske revolucije je bio problem proizvesti, potom je doslo do hiperprodukcije u ovom veku te je problem prodati a resenje se nalazi nede izmedju ;)

I jos nesto:
@Gvozdenovic
Evolucija ljudskog drustva bas nasuprot tvom zakljucku pokazuje da se udruzivanjem u sve vece zajednice ljudski rod bolje razvija. Nekada si imao velike naucnike koji su definisali probleme koji se danas uce u osnovnoj skoli! Danas imas TIMOVE naucnika koji zajedno rade na mnogo kompleksnijim problemima. Druga stvar - te superiorne individue su proizvod drustva! Danas je zivo 90% naucnika koji su ikada postojali a to je proizvod drustva koje je omogucilo tim superiornim individuama da dostignu svoj potencijal (kroz pruzanje edukacije, uslova za rad, ...). Kapitalizam podrazumeva liderstvo od strane 'superiornih individua' koje se najbolje snalaze u monetarnom sistemu kapitalizma a to najcesce nisu zaista supriorne individue a evo i pitanja za dokaz: Da li znas jos nekog naucnika sem Tomasa Edisona koji je postao dobar kapitalista!? A zasto je to tako???? Pa zato sto veliki umovi ne vide kapital (novac) kao cilj nego kao sredstvo te ne mogu biti veliki kapitalisti jer u tom sistemu vrednosti oni ne mogu da nadju svoje vrednosti!

A gvozdenovicu mogao bi i malo da se raspitas o proizvodnim ciklusima i procesom procene marketability proizvoda koji bukvalno usporavaju tehnoloski razvoj da ne bi doslo do kanibalizma proizvoda i to sve zarad profita. Zatim kapitalisti cesto kreiraju vestacke nestasice da bi umanjili ponudu na trzistu i samim tim postigli vece cene za proizvod X zarad veceg profita (nafta, dijamanti, plemeniti metali ,...)

Čekaj zašto naučnik mora da bude dobar kapitalista? On treba sredstva za rad i podsticaj za rad u vidu profita koji će dobiti,a to dobija u kapitalizmu.Kome je bilo bolje u životu Koroljevu ili Fon Braunu?Barišnjikovu ili nekom mučeniku koji je ostao u Rusiji?Zašto je mali milion sovjetskih naučnika i umetnika prebegao u kapitalističke zemlje?Ako im je tako fin bio sistem vrednosti u komunizmu? Zato što su želeli da pored toga što rade za dobrobit svih da se taj njihov rad prepozna i na ličnom nivou,da budu situirani,da budu pohvaljeni,poštovani.
Toga nema u komunizmu.U komunizmu smo svi *drugovi*.I nuklearni fizičar i šljaker na doku.
Pored svih tih mana kapitalizma koje navodite i koje postoje i vi znate da trenutno ne postoji odgovarajući sistem da ga zameni.
Ma koliko kapitalizam bio loš,kapitalističke zemlje su izvor celokupnog napretka koje je globalno društvo napravilo u poslednja dva veka.Danas imaš kola da se odvezeš na posao,imaš zaštićena osnovna ljudska prava,imaš slobodu govora,imaš da kupiš i prodaš šta hoćeš gde hoćeš,imaš internet,imaš putovanja po svetu...
Da ne bi možda sve to imao da je SSSR bio glavni baja na sceni prošlih 100 godina?
Nemam ja ništa protiv što vi tvrdite da je kapitalizam na zalasku,moguće,ne razumem se toliko, ali sigurno nije komunizam taj koji će da ga zameni.

Komunizam, ali isto tako anarhizam, ti je utopistička zamisao postavljena kao zadnja stavka razvoja ljudskog roda, a ako se već ljudski rod konstantno razvija, neki oblik komunizma, ili nečega što je slično tome, barem sličnije komunizmu nego kapitalizmu, je neminovnost u budućnosti...
Barem ako bude ljudskog roda u budućnosti.
A sve te lepe stvarčice koje si naveo nisu produkt kapitalizma. Niti je kapitalizam doprineo njihovom nastanku. Tako da to nema veze sa vezom...
A poenta se celokupna izgubila jer je definicija bila o Skinhead pokretu, a ne o kapitalizmu ili komunizmu.

Ja nisam komunista i ne znam kako si to mogao da zakljucis iz moja 3 komentara ... i kapitalizam je bio daleko bolje resenje od komunizma u 20. veku ali ne i u 21. Kapitalizam je drustvo doveo do hiperprodukcije (i to je zapravo svrha kapitalizma u ljudskoj istoriji i njegov maximum) te da bi se zadrzale profitne margine kapitalista mora vestacki da izaziva nedostatak/potraznju, a to radi ratom, udruzivanjem kompanija u kartele (recimo OPEC), namernim smanjenjem proizvodnih kapaciteta ... Sledeci stadijum je resursna ekonomija i syberneticka drustva. Ocigledno pricas o stvari koju dobro ne poznajes, svaka jako razvijena NEKORPORATIVNA kapitralisticka zemlja je usla duboko u socijalizam (sve skandinavske zemlje, nemacka, francuska) koji je takodje deo komunisticke teorije.
Da jos nesto razjasnimo: komunizam/kapitalizam su DRUSTVENA uredjenja, komandna ekonomija/slobodno trziste/resursna ekonomija su EKONOMSKA uredjenja, diktatura/demokratija su DRZAVNA uredenja.
Prebeg naucnika iz komunistickih drzava veze nema sa komunizmom (koji zapravo nikad nije ni postojao vec jedini deo komunisticke filozofije koji je postojao u celosti je komandna ekonomija) vec ima veze sa diktatorskim rezimima u tim drzavama i represivnim aparatima tih drzava. Rusija je uprkos losem liderstvu dosla do nuklearnog doba i imala snage jako dugo da tehnoloski parira Americi. Rusija je posle pukla jer nija znala da komercijalizuje pronalaske svojih naucnika po svetu i tu se zapravo vidi problem u teoriji komunizma i komandne ekonomije a to je da to sve jako tesko ide ako i vecina ostalih zemalja nema isto uredjenje (a to su znali i Karl i Marks pa su non stop pricali o SVEDSKIJ RADNICKOJ REVOLUCIJI koja mora de se desi da bi komunizam zaista zaziveo).Unutrasnja konkurencija, pa samim tim i marketing, nije na visokom nivou u komandnoj ekonomiji jer sve pripada drzavi a marketingska znanja su apslutno neophodna da bi jedan proizvod bio lansiran na globalnom nivou te rusija nije znala da kapitalizuje na svojim naucnim otkricima ... Dok slobodno trziste proizvodi jaku konkurenciju koja zahteva marketinski pristup trzistu.
Kapitalizam i komunizam zapravo imaju isti problem, a to je da se oslanjaju na eticku/moralnu ispravnost pojedinaca u drustvu. Komunizam podrazumeva da recimo doktor ne zeli da ima vise od konduktera jer ce mu sama funkcija doktora doneti nematerijalni status u drustvu koji ce ga zadovoljiti (sto naravno, u monetarnoj ekonomiji, nije u ljudskoj prirodi) a kapitalizam kaze da ce kapitalista prateci svoje interse i pokusavajuci da razvije svoju firmu, neminovno projektovati svoje blagostanje (profit) na zajednicu kroz plate ali i to se pokazalo netacno te danas imamo superbogate ljude - tajkune, koji su odlucili da ne podele svoje blagostanje sa drustvom vec da ga ucenjuju i manipulisu (a to se zove korporativni kapitalizam).

Zakljucak je zapravo da u obe teorije moralne distorzije pravi ista stvar: MONETARNA EKONOMIJA. Novac je redefinisao ljudske moralne i eticke vrednosti i odnose i sledeci korak u ljudskoj evoluciji je nemonetarna - resursna ekonomija. Tranzicija ce se desiti pre ili kasnije ali najvece pitanje je kako: da li ce sve proci mirno , ili ce se sve desiti pod pritiskom klimatskih promena ili neke druge opasnosti po celo covecanstvo ... ili ce doci do nekog katastrofalnog rata prouzrokovanog pohlepom kapitalista za resursima ...

Jes' vala rasplinula se diskusija ovde. :)

Fale mi samo kokice:)

Jedina gora stvar od fasizma je komunizam, i pre bih rekao da se skinsi iskazuju u dobrom svetlu...

Izvlačiš to iz svog dubokog poznavanja komunizma...?

mislim da u ovom danasnjem kapitalizmu ima mnogo vise fasizma, rasizma, diskriminacija,... nego u ozloglasenom komunizmu ikada

ha! Kao sto skinhed pokret u svojoj ideologiji ili sta god da je to, prvobitno nije bio toliko los pokret, tako ni komunizam nije bio losa zamisao.

Jebes to sta znaci skinhead, ovi naci celavci, nemaju veze o tome, to je cinjenica. Kod nas, danas, Skinsi predstavljaju cist nacizam i rasizam, mrznju prema svemu i svacemu, sklonost ka huliganstvu i neki lazni patriotizam.

Postao je veliki problem u nasoj zemlji, da vise covek ne moze da izadje u grad od 10-15 kretena u grupaciji, koji jedva cekaju da se pobiju 10/15 na jedan. Povraca mi se od njih i njihove neandertalacke ideologije. Zbog njih imam averziju prema svim celavim ljudima...

Inace, + za definiciju.

gospodin mickey
Одговорићу на твој коментар јер је задњи... И запао ми је за око.

У првобитној замисли, Скинхед покрет је настао као одговор на погубну ХИПИ културу која је тад била наметнута. Дакле, били су против те њихове наркоманије, идиотског понашања да их боли курац за све... Дакле, борили су се за очување нормалних вредности.
Ћелави су јер су представљали радничку класу, која се тад шишала на ћелаво, носили су радничке чизме, па се зато после прешли на мартинке.
Временом је дошло до надоградње те ''идеологије''. Прихватили су панк, и то је данас углавном ОИ! панк. Одлика им је тај улични живот, борба за опстанак, пошто су већина сиромашни... Онда се кренуло и са фудбалским утакмицама и фудбалско хулиганство је постала једна од одлика. Било је то такво време у енглеској кад је навијачки покрет био на врхунцу. Има одлична књига о томе ''Ми смо чувени фудбалски хулигани''.
Касније, у Енглеску почели да се досељавају имигранти који су малтретирали локално становништво, и то је почело да иритира велики број тиух људи. Ту долази до те појаве нацизма међу скинсима. ТАда долази и до те ретардиране и непотребне поделе на ''наци'' и ''анархо'' скинсе.

А, да, скинси данас представљају чист нацизам, не због семе самих него због ПРЕДРАСУДА!

Не кажем, и нећу да генерализујем, има дивљака и међу скинсима, али у свакој групацији има таквих који се јаче осећају као припадници неке групе.
Данас је таква слика о скинсима због пропаганде и глупих филмова попут Шишања.

Агресивни?
Извини молим те!
Те групације од десет људи који једва чекају да неког пребију не чине скинси! То је менталитет идиота који се пале на девцедесете, дркају на Кнелета и Пинкија... То су татини синови у маркираној одећи и зајебаним колима са дрољетинама поред себе, који се нацепају дрогом у некој дискотеци уз хитове са ПИНК-а и онда чекају да се побију с неким!

За то време скинс ће да пије пиво купљено од задњих пара на некој клупици...

Поремећен је систем вредности, братац, а мени више одговара овај који имају зли скинси него доброћудни фенсери у ''ер максу'' од 15 000!

KOMUNIZAM= Narodna suverenost=Kolektivni duh naroda. Ako pogledate realno ceo Beograd je izgradjen u radnim akcijama i tim komunistickim duhom KOLEKTIVNOG naroda, jer se nekada bar znalo za OPSTE DOBRO, kamo srece da se udruzimo kao sto su to radili nasi komunisti da se skupimo da uradimo nesto. Inace svidja mi se defka plus KO ZEC KOG SI POJEO ALAVA ZIVOTINJO!!! :DDDDDDD

Heil Hitler
14/88
Nazi-skinhead jedini pravi