Prijava
   

"Slika Dorijana Greja" Oskar Vajld

To je ono štivo koje prvo pročitaš pre nego što kreneš da čitaš ostale klasike poput Puškina, Dostojevskog, Orvela itd. Najčešće se čita kada neki klinac odluči da bude pametan i prešiša sve one koji i dalje čitaju "Hari Potera", "Narniju", pa čak i "Sumrak". Kako bi ubrzali proces prosvećivanja i odrastanja oni gutaju sve mudircizme, i jedva čekaju dan kada će ih javno prezentovati široj publici, ne bi li sebi ulepšali dan. Tako od deteta koji se do 8. razreda osnovne škole zgražavalo knjige, dobijemo dete koje u srednjoj školi popuje kako je velika žalost što omladina u Srbiji nije obrazovana. Tako dobijemo adolescente koji su posetili dva svetska grada, ako ne nijedan i već mogu da govore o lepoti umetnosti, umetnosti življenja, moralu i ostalim apstraktnim osećanjima, o kojima su prethodno pročitali upravo iz dela "Slika Dorijana Greja".

Komentari

Mislim da si uzeo loš primer, knjiga je sasvim dobra (dobro nije u rangu knjiga poput Braca Karamazovi, Mladic, Kockar ali je zato bolja od svih Orvelovih knjiga koje sam pročitao).

Morao sam ti dati minus :(

Knjiga je odlična,i za minus nema veze,ali knjiga je uzeta za primer jer tako stvari stoje kod mene, kada bi pogledao bilo kome u informaciji na facebook-u video bi da su svi pročitali "Sliku Dorijana Greja",i to samo to delo od veoma poštovanog Oskara Vajlda i ništa više. Gde su tu njegove bajke i predstave? Nema ih. I to tako lančano ide, ako je jedan klinac pročitao, onda ostali moraju ne bi li se i oni pokazali kao izuzetno zrele (ali u stvari su jako nedefinisane,neiygradjene) osobe. I pošto sama knjiga važi za klasiku književnosti, misle da čitajući tu jednu dobiće znanje sveta.

I briga njih šta je čika Vajld govorio o uticajima, i koliko oni mogu biti štetni! +

Razumem šta hoćeš da kažeš, ali po meni je bolje da si za primer uzeo Alhemicara od Coelh-a. Knjiga - sranje, pisac - loš, svi su je pročitali.

Ovo je moja definicija, na istu temu: http://vukajlija.com/alhemicar-paulo-koeljo/419994

su svi pročitali "Sliku Dorijana Greja",i to samo to delo od veoma poštovanog Oskara Vajlda i ništa više. Gde su tu njegove bajke i predstave? Nema ih.

Nije valjda to istina? Pa njegove drame i prevashodno bajke su toliko lepe da je to greh ne pročitati. :(

Da ali vidiš razliku:
Loš pisac,loše delo-široke narodne mase
i
Odličan pisac,neprevazidjeno delo-široke mase klinaca sa željom za dokazivanjem
to je još tužnije.

Odličan pisac,neprevazidjeno delo-široke mase klinaca sa željom za dokazivanjem to je još tužnije.

Slažem se... :( A iskreno, ne vidim zašto je sramota čitati ''Narniju'' i '' Harija Potera'', pored klasika ja i dalje uživam u tim knjigama i ne vidim ništa loše u tome. Današnja deca... :(

Takodje, s vremena na vreme volim da čitam tu dečiju fantastiku,i ponosno redjam knjige takvih žanrova u svojoj maloj biblioteci.

ponosno redjam knjige takvih žanrova u svojoj maloj biblioteci.

+1

Takodje volim ponekad da pročitam dečiju fantastiku i često uzmem u ruke Stephena Kinga (iako mnogi govore da su njegove knjige sranje). Krenuo sam da ga čitam sa 10 godina a i danas mu se ponekad vraćam.

Erazmus259 sad mi je žao što sam ti dao minus :(