Prijava
   

Slobodarski gest Milorada Čavića

Reprezentativni sportski uspesi definitivno služe samo za kratkokrajne nacionalne radosti. Kratkotrajne, jer se brzo zaboravljaju. Samo sportski fanatici pamte šte smo osvojili pre 10 i više godina. Ali mislim da se zlatna medalja Milorada Čavića u Ajdnhovenu 2008, treba pamtiti, ne zbog same medalje, jer za mene je ona "beznačajna", u odnosu na njegov hrabri gest, da na dodeli odličija nosi majicu "Kosovo je Srbija", kojim je rizikovao (kasnije dobijenu) suspenziju. Čavić je na prvom mestu čovek, pa tek onda sportista, i ta suspenzija odražava klasično jednoumlje. Pogotovo ako znamo da su sportske manifestacije kroz istoriju služile da "vladari sveta" prezentuju svoju propagandu. Počev od Hitlera na berlinskim fašističkim igrama 1936, pa i Klintona u Atlanti 1996.
To što je on rekao, po povratku sa tog takmičenja, to toliko odudara od politike ove zemlje, da deluje otrežnjavajuće. I to od čoveka koji živi u Americi! Pa zašto u Americi nije stekao slugerajsku svest? Jer on je pokazao da slobodarska ideja je ta koja dominira, gde god da se čovek nalazi, uopšte nije bitno da li je on vezan pupčanom vrpcom za ovaj prostor ili ne. Jedino mislim da je pogrešio kada je rekao da njegov gest nije politički. To je itekako politički gest, ali ne u smislu nekog političkog marketinga, ili bilo koje partije, nego čoveka kao političko, društveno biće. Biti političko biće je, po Aristotelu nešto najviše što čovek može da bude (Zoon Politikon).
Baš me zanima šta bi bilo da je na majici pisalo "Kosovo nije Srbija", ili "Sloboda za Tibet"?? Da li bi tada bilo sankcija za njega? Ili možda "Beograd je Srbija", "Vojvodina je Srbija"? Još malo pa neće smeti ni to.
I onda je, naravno, istrumentalizovan od raznih političkih partija koje su se utrkivale da se što više slikaju sa njim pred izbore, a posle ga bukvalno oterali iz zemlje neisupnjenjem obećanja. Klasična politička manipulacija sa tim mladim čovekom. Na njegovoj majici je pisalo "Kosovo je Srbija", a na mojoj će "Mrzim srpsku političku scenu!"

Epilog: Pred odlazak na olimpijadu u Peking, naši sportisti su dobili da potpišu ultimatum od strane srpskog olimpijskog saveza na čelu sa onom budaletinom Ivanom Ćurkovićem. Papir kojim se obavezuju da neće slediti Čavićev primer, niti išta slično uraditi. Zabranjene su i "šifrovane poruke" tipa "Ipak je naše", "Slažem se sa Čavićem" i sl. Papir kojim su svedeni na idiote, na običnu krpu koja nema ni ime ni prezime.

Komentari

Svaka mu dala sto je obukao to, jedino je trulo sto je to (slucajno) bio slogan jedne stranke na izborima, pa je ispalo kao da to ne radi za Srbiju vec samo deo Srbije koja je sklona toj stranci...
+

Da, slažem se. U njegovim rečima nakon tog takmičenja se jasno vidi da je u pitanju njegov gest i stav, ali su to brže bolje iskoristili pojedini političari, i koristili ga za propagandu, pošto su ga prvo slagali. http://www.blic.rs/sport.php?id=63216

Siroma' Milorad,nije baš puno živeo ovde,
pa izgleda ne kapira situaciju.
Ne zna da su Srbi prodali svoje kuće,njive,livade i duše na Kosovu,
omraženim Šiptarima za teške pare,
koje su Šiptari zaradili uzgajajući i prodajući
Srbima i ostatku Evrope razne vrste droga,
pa za te iste pare kupili u Srbiji mnogo veće
kuće,njive,livade i duše.
Pa sad plaču za ostavljenim crkvama i grobovima...
Jao,jao kuku lele...
I ja se rastužih dok razmišljam o tome...

Kako kažu u Alan Fordu "Dečače, pođi kupiti sladoled"

Bravo Harlekin, ovo mi je za 'dobro jutro'! Mašala pljus!

Prijatno ti jutro, prijatelju...

u pravu si lud, prodavali su zemlju na kvadratni metar, a ne na ar i to po neverovatnim cenama, što im je omogućilo da većina (ne svi) pobegnu i sa distance se ponose kosovskim poreklom i to decenijama unazad.
stalno su bili povlašćeni dole, život je bio ultra jeftin, školovanje dubioznog kvaliteta, te su onda kada su sve iskoristili tako bogati, sposobni i 'obrazovani' preselili u severnije delove Srbije, da ne kažem pravac Beograd.
Milorad (verovatno kosovskog porekla) nije bio ni svestan svih tih činjenica, ali dovoljno je inteligentan dečko da je mogao da se informiše.

Jel bi neko hteo da ospori neku rečenicu u definiciji?
Ako krenemo putam digresije, i ovde bi moglo biti 50 komentara, a to mi svakako nije cilj.

nemoj da se ljutiš ali sve je osporeno realnošću...

Ma taman posla, koja ljutnja... ali to ne znači da Srbija treba dignuti ruke. Jasno je da srpska noga na pojednim delovima svoje teritorije neće kročiti ni za 50 godina, ali poetna i kosovskog mita je želja da se boriš za slobodu. Pa promeniće se i prilike u svetu, ničija nije gorela do zore. Ako treba za 200, onda za 200 godina...
Ali ja bih se ovde ograničio samo na Čavića!
Svako dobro...

Обично дајем минус на дефиниције о Чавићу и Ђоковићу, али овде нећу дати. Многима ће сметати оно што ћу сад написати, али мислим да је Чавић овим чином испао јако глуп и незрео, као и већина људи који машу српским заставама и деру се ''Косово је Србија'' на демонстрацијама. Већина тих људи на Косову није никада ни била, а они који су били тамо и живели, па продали земљиште за баснословне суме новца, сада седе у својим вилама и гледају све то преко ТВ-а. Мислим, мени се не свиђа што је Косово сада у рукама Албанаца и што НИКАД више неће бити српско, али шта је - ту је. Ако су га Срби с Косова продали и побегли, зашто бих се ја упињао да га браним и рекламирам и машем заставама и мајицама. Тако је требало да размишља и Чавић пре него што се курчио.

I ja dajem minuse na Čaviće, Đokoviće, FB, Vukajlija, vukajlijaši, JK, Čak Noris, Milka i sl.
Smem li te pitati šta te je navelo da ne daš minus?

Џими брате јбга ја сам одрастао на причи о косовским јунацима,и некако иако сам само једном у животу тамо био осјећам да је сваки дио Косова дио и мене,и да је сваки дио мене уједино и дио Косова....не знам шта бих ти рекао ако и ти тако не осјећаш...

а Харе не знам ни шта бих теби рекао,ја тачно на сваку твоју дефиницију имам само један избор +++....;)....значи-свака ти је на мјесту,ал баш свака...;)

Kosove je Srbija, a Metohiju ko jebe hehehe.
Zezam se, naravno, ali ipak ima smisla u prethodnoj rečenici (na neki uvrnut način).
Slažem se u napisanom sa Џими-jem, ali am dao palac gore jer ipak je poenta totalno nevezana sa Čavićem (bar iz mog viđenja). Poenta je što se to mogao biti bilo koji drugi sportista umesto Čavića, bitno je da političke stranke to odmah počnu da svojataju i da i na taj način sakupljaju poene kod mentalno totalno razjebanog glasačkog tela (odmah da se izvinim glasačima ove zemlje jer nemam nameru da ih vređam, ali je tužna istina da smo svi mi glasači dovoljno izmučeni predizbornim reklamama, bilbordima i ostalim medijskim napadima na naše izmučene sive ćelije) i da sebe stavljaju u prvi plan, kao da su oni uradili nešto ne znam koliko bitno i kolosalno.

još jednom palac gore.

$Харлекин: Па, има занимљивих примедби у дефиницији. :)
$ЧИЧА: Гледај, тај твој осећај је скроз океј. То је патриотизам. И ја сам се раније тако осећао, али моја поента је била да се одвија масовна инструменталиизација свих патриота преко чије грбаче се одвијају сви протести, док они који би највише требало да протестују (они који су наводно прогнани) седе код куће и заболе их пимпек за све.

Зар је могуће да овако "тешке" теме не могу барем једном да заобиђу Вукајлију. Због овога долази до зле крви јер многи немају живаца ни разумевања да прочитају туђе коментаре...

Fala Čiča.

ZycloN, zlato je palo u martu, dok su izbori bili 11. maja. Idealan termin, ni blizu da ne bude da su se nakačili odmah, ni daleko da ljudi zaborave. A glasači su izmučeni lažnim, sve češćim "referendumskim" izborima. Bilo bi dobro da bar sledeći stvarno budu referendumski, pa da završimo više priču. Izmrcvariše nas totalno.
Џими, patriotizam i treba da postoji u narodu, a ne u političkim opcijama... čak ne mora patriotizam, nego elementarni državotvorni rezon. A Kosovo i Metohija je nešto što se u geopolitici zove "teritorijalni hukleus", prostor od velike duhovne i istorijske vrednosti. Nikad ne reci nikad, poput Jevreja "dogodine u Jerusalimu"

JTU, ne primećujem nikakvu zlu krv, svi smo ovde normalni ljudi, ne moramo imati iste stavove, ali ne moramo se ni hvatati za guše zbog toga. Jednog doduše bih, ali to je nešto lično...

Не, не мислим да тренутно има зле крви, јер су већина присутних на овим коментарима цивилизовани. Мислим иначе, јер нису сви разумни (:изиграва Абрахама Симпсона:). Требало би да крену да се избегавају преозбиљне теме (које су - ироније ли- најчешће дефинциије дана).
У овом случају, слажем се са Џимијем.

Џими,знам ја то брате да многи сједе код кућа кад би требали да буду негдје друго...знам исто тако док су наши очеви ратовали, да су многи се бавили другим стварима , а данас су први у редовима у црквама , на телевизији се просеравају о патриотизму и родољубљу , а уствари само гледају како да зараде...ал јбга,има нешто јаче од мене , и не могу никако да се помирим са неким стварима...

Јелена Тихи УБИЦО-јбга оно што еј најшкакљивије то је и најчитаније...углавном сви смо овдје на крају крајева да се одморимо и забавимо ;),при том учећи нешто :)...

Sankcije za necivilizovane su jasne. Ozbiljne teme - definicije dana? Biće da si nešto sanjao

Па, да, баш тако...
Мене понекада неке дефиниције узнемире. Понекада паднем у ватру, и онда оде маст у пропаст и речник сленга намењен забави. Мач са две оштрице...

- pogledati komentar lud

Чавић +
Харлекин +