Prijava
   

SOP

Srpski Odbrambeni Pas
Skraćenica / fazon, datira iz devedesetih i vezuje se za kriminalne krugove koji su svoju moć nastojali da demonstriraju i nabavkom što većih i zajebanijih pasa. Te pse su često vukli sa sobom ili držali u dvorištu svojih napucanih vila. Oni su tu vršili "odbrambenu" funkciju sa sve natpisima tipa:
"Ovde ja čuvam"
"Opasan pas / Ulazite na sopstvenu odgovornost"
"Čuvaj se psa!" i sl.

Ipak to je sve samo folklor. Pravu odbrambenu funkciju su obavljale neke druge "životinje" - gorile, kao i oprema: od tetejca, duge devetke, preko kalašnjikova, zolja i drugog lakog i teškog naoružanja.

***

Moram da napomenem da postoji i istinska rasa pasa - SOP - Srpski odbrambeni pas, koja se počela razvijati 1981. i formirana je 1991. Uzor po kome je ova rasa formirana je srednjovjekovni srpski mastif. U njegovoj genetici učestvuju tornjak, rotvajler, napuljski mastif i američki staford terijer, kao i vuk, koji nosi oko 30% genetskog materijala.
Smatra se da je Srpski odbrambeni pas nenadmašan čuvar lica i imovine ali i dobar porodični pas. Izuzetno je snažan i veoma inteligentan. Narav mu je stabilna. Rasa još uvijek nije priznata, jer je relativno mlada, ali radi se na tome da se prizna. Više informacija o rasi SOP možete naći na: www.carski-cuvar.in.rs

Komentari

Fazon? Fazon?! FAZON?!?!?
Nemoj tako da pljujes po vrhuncu srpskog genetskog umeca.
SOP je stvaran i odgojen u duhu sprske tradicije. Uostalom poseti
http://www.carski-cuvar.in.rs/
i tamo se malo bolje informisi.
Da citiram pocetak price sa sajta:

"Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.) je nastao u dalekoj prošlosti srpskog naroda. Na kraju poslednjeg ledenog doba, Balkan, prapostojbinu srpskog naroda, naseljavali su pretci današnjih srba-Stari Sorabi."

E da i + :)