Prijava
   

Spartanac

Muto mutavi. Lakše litar vode iz suve drenovine iscijediti nego iz njega izvući prostoproširenu riječ.

- Ako budemo imali sreće, napunićemo čamac ribom?
- Ako.
- A jel ako da ja prvo bacim primamu malo dalje, raširim praćkom, a onda sve bliže i sve uže. Da se napravi neki kao lijevak i da ribe lagano plivaju prema nama?
- Ako.
- E da sam znao da si toliki Spartanac ne bih te zvao u ribolov sa mnom. Biće ovo dug dan, vidim.
- Ako.
- I to što veliš. Ne žurimo niđe.

Komentari

Ahhahahahaha, znao sam da sledi defka! Bra'o! +++

Odlično, imam i ja jednu ideju za Spartanca ali definišem je neki drugi put.

Добра, Пани, али што га поредиш муту са Спартанцем (питам информативно)...?

evo sa wiki

Spartanci su bili škrti na riječima, pa je i u današnjem jeziku ostao izraz lakonski za jezgrovitu izjavu. Evo četiri slavna primjera spartanskih izjava:
Prema legendi, kada je kralj Filip Filip II Makedonski namjeravao napasti Spartu, te im je poslao poruku: Ako uđem u Lakoniju, spalit ću Spartu. Spartanci su kao odgovor poslali samo jednu riječ: Ako.

Аха, куљ, куљ...! Више су били јаки на бицепсима, него на речима... :-)

Ne znam da li sam pričala onu spartansku priču za decu: ''Dečak i lisica''? Ne znam kome sam to pričala, mislim da je baš neko sa Vuke? :) +

Ide priča: Ukrao mali spartanac mladunče lisice od lokalnog suseda koji ih je iz nekog razloga pokušao pripitomiti, i stavi ga pod tuniku. Starešina je posumnjao da se nešto dešava i stao je da ga ispituje, vrlo dugo i strogo, pri tom ga ne pretresajući, pokušavši da ga natera da prizna šta je uradio. Na kraju je dečak pao mrtav jer mu je lisica pojela utobu. Poenta priče je bila ne da ne smeš da kradeš, već da ako nešto ukradeš, na sve načine pokušaš da se ne otkriješ, makar i po cenu života (bukvalno je tako pisalo). xD

znam tu priču, gledao sam onaj serijal koji je bio na diskaveriju o sparti, mislim da sam je tu čuo. a i intimno mnogo volim spartu, pogotovo poslije filma :)

Ja sam čitala serijal knjiga: ''Užasi istorije'', tada sam još bila osnovna škola, odlične knjige. :)