Prijava
   

Srbin

Prototip Srbina, ne postoji u fizičkom smislu jer imamo Srbe Ličane, Srbe Hercegovce, Srbe Vojvođane, Srbe Moravce, Srbe Južnjake, Srbe Brđane (sever Crne Gore),Srbe Primorjane... Građa se kreće od sitnog žilavog geaka do goropadnog i stasitog Dinarca. Zajedničke osobine svih ovih ljudi su da su u nevolji dobri k'o lebac ( rat, požar ), a u dobru su jedan drugom zlo, inat je definitivno osobina koja krasi sve tipove Srba, kratak fitilj. Srbi kad se ujedine, što je vrlo retko ali se desi su u stanju čudo da naprave u svakom pogledu, ta kolektivna snaga u narodu postoji i danas ali je narod rasut, ubujen u pojam.
Svaki Srbin snagu crpi iz porodice, to mu je stub, svetinja, Srbi takođe obožavaju oružje i respektuju ga skoro kao ikonu i krsnu slavu.
Srbin je neposlušan, nebitno dali treba da sluša okupatora ili svoju vlast. Srbin misli svojom glavom i pravi svoje računice, ima neverovatnu situacionu inteligenciju iako prosečan Srbin ne zna sve padeže kako treba. Srbin je hrabar, kad dogori da treba da se brani prag i donosi teške odluke sam i bez kolebanja. Srbin je u miru Srbinu vuk, u stanju je da za ''zelenim stolom'' izgubi sve što je u boju stekao i krvavo platio. Ako hoćeš Srbiju da pobediš, moraš je slabiti postepeno, krnjiti njenu snagu strpljivo, pažljivo, planski. Na silu i brzinu je nećeš zatrti. Srbin kad se rukuje on stegne ruku i gleda u oči, kad priča sa tobom gleda u oči, čita te, kad nazdravlja gleda u oči. Srbin se lako prilagođava novim vremenima, usvaja napredne stvari brzo i primenjuje ih. Srbin je dokazani atleta, vojnik, mislilac. Ovaj narod daje nabolje i najgore ljude. Za Srbe ne postoji prosek ''ili, ili''. Srbin je kompleksna pojava inteligentna, prirodno ''išlifovana'', zna da se ponaša u svakom društvu, ali ''kratke pameti'' tj. brzo zaboravlja tuđu bahatost prema njegovom narodu. Ako Srbin odmah ne reaguje kakva mu je i priroda on postaje sve inertniji po protoku vremena na određenu pojavu koja mu smeta.
Srbin voli veselje, jaku hranu, rakiju, duševan je čovek, voli prirodu i životinje, gostoprimljiv, rođeni organizator.Raspoloženje mu ide od prepotentnosti (ma najjači smo), do potpune malodušnosti(koja smo mi fukara)
Zaključak: Srbin nije prototip savršenog čoveka ali uz promenu nekih ruralnih ''repova'' tj. osobina iz arhaičnih vremena biće na pravom putu.

Komentari

palac gore, samo toliko.

Meni se dopada-iskreno si ušao u temu...

Početak je krenuo sasvim lepo... i istinito... kasnije zapada u malko previše megalomanije, koja me nervira, pa se ipak tu i tamo izvlačiš.
Glupo mi je da ostanem uzdržan na jedinu defku na ovu temu koja mi je još koliko toliko bila u redu pa sam dao plus.... Mada ne bih.
Tema je nezahvalna svakom ko želi da bilo šta kaže objektivno.

Омиљена, алал ти чука МАНКО КАПАЧЕ!