Prijava
   

Staljin

Neuspešni bogoslov, u mladosti vagabund koji je nekoliko godina proveo u Sibiru, ne toliko zbog politike, koliko zbog kriminalnih delatnosti (uključujući pljačku voza, zajedno sa budućim poljskim diktatorom Pilsudskim, koji mu je kasnije bio žešći neprijatelj). Rođen u mestu Gori, kojega smo se setili nedavno, kad je pukla njegova rodna Gruzija.
Komunista koji je pobio najviše komunista. Takođe čovek koji je pobio najviše Rusa (više od Hitlera, Adolf Hitler). Pa ipak je "ruska čizma" (kako to jako zvuči) pod njim ušla u Berlin, a ćirilica samo malo kasnije ušla prva u svemir. Zato ga i danas u Rusiji neki čak otvoreno slave, a mnogi (pa recimo) cene - tu spada i Putin.
Svojoj Gruziji se odužio pripajanjem Južne Osetije i Abhazije, koje nikad nisu bile deo te zemlje. Ali nije dozvolio otcepljenje, odnosno skršio je takav pokušaj. Nedavno je ispravljena ova njegova nepravda.
Iako niko ne spori da je bio diktator, niti su u to sumnjale zapadne demokratije, Čerčilu je bio sasvim dobar kao saveznik protiv fašizma. A kako je danas fašizam u Americi, to znači...

U romanu Na gralovom tragu Basara daje Staljinovu zamišljenu autobiografiju u kojoj on kaže da je član tajne lože čiji je cilj obnova Vizantije. Kao takav je likvidirao mnoge komuniste, a bio i instrument Božije kazne Rusima - "Nisu hteli manastir, dobili su logor".
Ima i jedan deo gde se vidi kako se poigrao sa našim komunistima koji su mu došli na dodvorenje početkom 1945. Čak je dat i deo iz memoara jednog od učesnika tog sastanka. Tragikomično je ono čitati. Naravno, Maršal nije bio tamo, njemu se takve gluposti nisu događale.
I čudno da još nema definicija ovog lika na Vuki...