Prijava
   

Stokholmski sindrom

Sadomazohistički odnos taoca i teroriste, žrtve i dželata, prvi put zabeležen pri krizi taoca u Stokholmu. Fenomen karakterističan za grupu ljudi u zatvorenom, izolovanom prostoru koji trpe mučenje i strah od strane druge, malobrojnije grupe ljudi. Ali to osećanje se kasnije menja, pa počinju da se vezuju za svoje mučitelje, razumeju ih, opravdavaju, osećaju neku vrstu topline i ljubavi prema njima (uključujući i onu romantičnu). Na kraju, uprkos svemu, a najviše zdravom razumu, taoci prelaze na stranu terorista, štite ih i svojim životima ako treba, kao da su im rod rođeni. A teroriste baš zabole tuki, ništa im nije jasno, ali koriste situaciju i ovaj mehanizam odbrane kod taoca.

- Još malo, pa izbori. Već mi se smučilo.
- Istina. Za koga ćeš da glasaš?
- Neću ni da glasam, nemam za koga. Dojadili mi ovi podgojeni što se kao nešto sekiraju za nas. A ti?
- Ja ću da glasam, i to za iste k'o prošli put.
- Pa, dal' si ti normalan?! Tebi, kao, dobro? Ostao si bez posla jer ti firma neuspešno privatizovana, živite od ženinih 20.000, imaš dvoje male dece, a još otplaćuješ kredit koji si prošle godine podigao da potplatiš lekara da bi te operisao, jer bez toga nisu hteli ni da te pogledaju? Iz EPS-a ti stalno prete sečom, iz RTS i komunalnog tužbom. I tražiš još?!
- Ma, preteruješ nije tako strašno. I oni su ljudi, vidi se da se trude i sekiraju zbog svega toga. I nisu podgojeni, nego se naduli od muke i osedeli. Nisu oni ništa krivi, takve su okolnosti. A to oko kriminala i korupcije je naduvano, od par izolovanih slučajeva se pravi pravilo. Uostalom, moraju i oni od nečega da žive. Dobri su to ljudi, vidi im se po očima, samo im treba dati još jednu šansu.
- Ma, da se gonite u kurac nenormalni, onako na gomilu, i ti i oni!!!

Komentari

Лепо одрађено мајсторе +

I red je bio da nešto ubodem, u zadnje vreme mi baš ne ide.

Uostalom, Stokholmski sindrom je jedino objašnjenje zašto to sve i dalje sebi radimo

Управо тако. Добра порука дефиниције.

Добра скроз, јер је пуна беса. +

Овај минус је лупио неко ко није прочитао ни 1000ти део дефиниције...
Свака част +++
Ми смо тешки конформисти ! ! !

Još jedna odlična. Političke defke su zakon.
+++