Prijava
   

Stripovi

Jedina literatura na kojoj je trebalo da piše “NE POKUŠAVAJTE OVO KOD KUĆE!"

Neizbežno, klinci su pokušavali da oponašaju svoje superheroje što je imalo za posledicu oguljena kolena i laktove, a ponekad i po nekoliko šavova na glavi. Ipak, stripovi su nekada bili mnogo bezazleniji nego danas (ako ih danas uopšte ima). Bili su gotovo savršena zamena za psihologa, pedagoga, vaspitača i moralnog učitelja! U vreme Juge, psihologa i pedagoga nije bilo ni za lek a učitelji morala su se skrivali i bili nevidljivi baš kao i njihov moral. Elem, ako izuzmete fizičke supermoći junaka stripova tu je zaista imalo šta da se nauči, ponešto o prirodi i društvu, a ponajviše o mogućim plemenitostima ljudskog karaktera.

Bilo je i drugačijih mišljenja, i to stručnih. Jedni su tvrili da stripovi podstiču nasilje, kriminal, osiono ponašanje pa čak i štetnu i prekomernu masturbaciju. Drugi su opet tvrdili da su Betmen i Robin kriptohomoseksualci što je za čitav svet bila nerešiva enigma jer načina da im zavirimo u helanke nije bilo.

Danas kada u svakoj školi imate dokone psihologe, pedagoge i moralne propovednike - stripova više nema. Odumirali su paralelno sa umožavanjem “kadrova”, povećavanjem broja TV kanala i pojavom neta. Na iznenađenje mnogih, sada kada su strip junaci mrtvi (i to je moguće) do smanjenja nasilja i kriminala nije došlo, a za masturbaciju se tvrdi da je korisna i zdrava.

Komentari

Red fizika, red detinjsto, red filozofija.

Profo, moram da tepitam nesto, ali nemoj da se ljutis (ovo je Vukajlija) jebes li be brate ti nesto? Ili do toga jos nismo stigli.

U svakom slucaju za tebe +, ali te nisam prepoznao.

Plus i omiljeno. Prošle godine sam čitao da je neki indijski animirani film zabranjen, jer su dva blizanca od 4 god. skočili sa terase glumeći svoje heroje.

Da, Blek Stena, Zagor Tenej i Kom. Mark su bili male bebe za ove letece sandzame danas. Nema sta ne mogu, lete sa planete na planet prezivljavaju sve i svasta. ++

@Poon Moon

Da ima malo nekog sistema u "pojavljivanju" tekstova. Nisam profa (mada povremeno predajem studentima, ali samo po pozivu). Skoro citav dan cepam atome, to je moje zanimanje. Ne ljutim se za ono indiskretno pitanje. Polako, stici cemo do seksa, sta bi bilo da nije njega.

@illusionist @Dobrivoje

Stripovi su nekada bili stvarno bezazlena pojava u odnosu na ovo sto se danas servira deci. "Jelenskih mi rogova" i "Tako mi Manitua" .... cak ni psovke nisu postojale ... a danas, krv na sve strane.

Drago mi je da vam se dopalo.

Svaki prijatelj stripova je i moj prijatelj! :)

+