Prijava
   

Tebi u vojnoj knjižici piše "U slučaju rata, streljati!"

Ono što se kaže najvećoj mogućoj userini, defetisti i potencijalnom cinkarošu (ili, na višem nivou, izdajniku). U svakom slučaju, reč je o osobi koja bi zbog sopstvenih strahova izneverila i prodala čitavu veliku grupu kojoj pripada.

(pretpostavka je da se ovo odvijalo u vreme dok je služenje vojnog roka još postojalo)
Ćale: Pa kakav je to danas bio skandal u školi? Što me zove tvoja razredna sutra na razgovor?
Laza: Ma ništa, tata. Imali mi danas matematiku, srpski i dvočas fizičkog, a na kraju likovno i muzičko.
Ćale: Dobro, i?
Laza: Pa ništa, kaže Džoni: "Koji će nam to, hajde svi da begamo!"
Ćale: Dobro, jeste li makar kolektivno pobegli?
Laza: Jesu...
Ćale: Kako misliš jeSU? Ti nisi sa njima?
Laza: Ma, ja se prvo premišljao, setio sam se kako ste ti i keva rekli da moram da imam odličan prosek do juna, pa rekoh da krenem ipak sa njima, ali sam onda otišao u WC, a kad sam izašao, nigde nikog nije bilo, došla nastavnica muzičkog, pa razredna i onda nas sve upisali, a ja morao da kažem da je Džoni sve smislio...
Ćale (posle premišljanja): Vidiš sine- lepo je to što ti voliš školu sada... Ali, kad za jedno deset godina odeš na odsluženje vojnog roka, napisaće ti u vojnoj knjižici "U slučaju rata, streljati!". Kretenu mali, oni su tvoji drugari, solidariši se malo! Iz likovnog i muzičkog ćeš lako popraviti ocene, mama i ja smo ti rekli da gledaš matematiku i fiziku!

Komentari

Vaistinu streljati +

Jbg...ja sam bio ovakav lik. Ipak, bio sam dovoljno mudar da povučem par kukavica sa mnom. Nikad se nije desilo da svi pobjegenmo, baš zbog mene. Ipak, kad sam imao potrebu, sa časova sam bježao isključivo sam ili sa ribom iz razreda koju sam trsio.

Priznajem, bio sam protiv bežanja, što ne znači da nisam bežao (kada bi svi). Naročito sam voleo sa muzičkog, jer sam po pravilu imao keca iz dotičnog predmeta, iako sam, jelte, za vreme osnovne već bio u srednjoj muzičkoj školi. Jednostavno, po meni je sam čin bežanja svojevrsni kukavičluk i odbijanje da se suočiš sa problemima. Osim toga, ortak i ja smo uvek na tim levim predmetima crtali stripove. :D

Nek si prizno!

Tehnička sam struka u srednjoj tako da od muzičkog i likovnog imam samo osnovno predznanje, a možda ni to. Bio sam maksimalno posvećen svih 20 časova što sam išo i na jedan i na drugi predmet.