Prijava
   

Udarna vest

Novinarska bomba.

Za razliku od novinarske patke, obezbeđuje dobar rejting medija. Prvo iznošenje dokazane istine u javnosti osigurava medijskoj kući poverenje publike koje će trajati godinama.

04. maj 1980.

Svi radiji i televizije tadašnje Jugoslavije, negde predveče:

- Danas, u 15.05 časova prestalo je da kuca srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, predsednika Jugoslavije i maršala Jugoslovenke Narodne Armija, Josipa Broza Tita!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Novembar 1991, negde u Hrvatskoj, sa malog, crno-belog TV-a, kažu:

TV iz Zagreba, oko 19.15:

"Danas su četničke snage ponovo pokušale proširiti zauzetu teritoriju u pojasu sela XY, ali su odbijene dobrom organizacijom golorukih mještana, spremnih da za domovinu Hrvatsku daju i posljednju kap krvi,bla-bla-bla... "

TV iz Beograda, oko pola sata kasnije.

"Teške borbe su se danas vodile oko sela XY, gde su ustaške snage, po ko zna koji put, pokušale da zauzmu oslobođenu srpsku teritoriju, ali su odbijene zahvaljujući hrabrošću vojnika JNA, koji su nesebično bla-bla-bla..."

S obzirom da tog dana ni metak nismo ispalili, a ni pucanj čuli sa suprotne strane, postalo mi je jasnije značenje udarne vesti u tadašnje, a posebno današnje doba. Od tog vremena, od dnevnika, gledam samo vremensku prognozu, a i to skeptično.

Komentari

Ма ни прогнозу...
+++

Ма ни прогнозу...

+1
+

Dnevnikov dodatak je bio čudo tog vremena....nisu mogli spakovati sve laži u pola sata!

negde sam gledao kako komrakov govori slicno tome a uporedo i hrvat. razlika je sto gde komrakov kaze hrvati, hrvat kaze srbi i obrnuto. ostalo sve je bukvalno isto, od reci do reci, red reci takodje.

u dokumentarcu "težina lanaca"

@axelF
Nemaš pojma koliko si u pravu!

Lično svedok bio takvim dešavanjima.
+++

Nažalost (ili na sreću), ne sećam se tih prvih ratnih godina. Ali, kako živim u Rakovici, sećam se da su 1999. godine često javljali da su padale neke bombe koje nisu. Mi odavde realno možemo da čujemo i detonacije iz Topčidera, oni su par puta javljali kako je gađan i Topčider, a mi ništa nismo čuli.

Novinarska patka je izmišljena za uvaljivanje širokim narodnim masama!

Danas, u 15.05 časova prestalo je da kuca srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, predsednika Jugoslavije i maršala Jugoslovenke Narodne Armija, Josipa Broza Tita!

Bomba vrsta atomska.
+