Prijava
   

Uputstvo za upotrebu leka

Papirić smešten u kutiji leka, na kome piše sve što je potrebno da znate o istom - od sastava, preko dejstva, doziranja i načina primene, do kontraindikacija, neželjenih dejstava i preporuke za čuvanje.

Od svega toga, za pacijente je najvažniji onaj deo koji govori koliko puta na dan, pre ili posle jela. Ovo ostalo i da čitaju neće razumeti, osim ukoliko su završili medicinu.

Salbutamol stimuliše beta adrenergičke receptore i poseduje slabo ili skoro nikakvo delovanje na alfa adrenergičke receptore... Beta adrenergički agonisti stimulišu stvaranje cikličkog AMP (c-AMP) aktivacijom enzima adenilatne ciklaze... Pored bronhodilatatornog dejstva, salbutamol inhibiše oslobađanje medijatora alergijskih i zapaljenjskih reakcija (histamin, prostaglandini, leukotrieni, PAF), a stimuliše i mukocilijarni klirens što je od značaja u terapiji bronhijalne astme. (lek Aloprol)

Baktrim može da potencira antikoagulantni efekat varfarina i da poveća koncentraciju metotreksata u krvi. Pri istovremenoj primeni Baktrima i lekova koji mogu da smanje koncentraciju folata (fenitoin), može da dođe do povećanja deficita folata u organizmu. (lek Baktrim)