Prijava
   

Vampir

Najpoznatiji srpski brend (ma svaka čast i kajmaku i ajvaru i Guči i... itd... itd..., ali ako ćemo objektivno...), a uz to i REČ SRPSKOG POREKLA koja je van svake konkurencije preuzeta u ubedljivo najviše ostalih svetskih jezika. Stoga verovatno i ne čudi da se radi o nečemu neopisivo strašnom i zajebanom, i zlu kojega se gotovo nemoguće otarasiti (postoje izvesne procedure, ali jako komplikovane i rizične); opsednut je krvlju i smrću, živi u mitovima, a mrak i groblja su njegovo prirodno okruženje, dok su obični smrtnici vampiru laka meta, a kada ih jednom iskoristi u stanju je bukvalno preko noći da ih preobrati u svoju vrstu, i ono što možda jedino začudjuje kod ovih jezivih bića i krvopija (s obzirom na njihovo poreklo) – zamislite samo - oni ne vole beli luk!?

Komentari

gle, dala sam ti plusić, ali moram da te uputim na niz, verujem dobronamernih grešaka u definiciji.

Naime, reč vampir pojavljuje se prvi put u ruskim putopisnim izvorima, u 12. veku i to na nekom tatarskom ili mongolskom jeziku. ajvar i truba takođe nisu srpski brendovi, već su došli ovde kasnije, a kajmak se pre toga zvao drugačije, mislim mlječika ili slično...

Pozdrav

Naime, reč vampir pojavljuje se prvi put u ruskim putopisnim izvorima, u 12. veku i to na nekom tatarskom ili mongolskom jeziku.

То је дискутабилно.

Naime, reč vampir pojavljuje se prvi put u ruskim putopisnim izvorima, u 12. veku i to na nekom tatarskom ili mongolskom jeziku

То је дискутабилно.

Prosvetlite nas. Željni smo novih saznanja.

Па, дискутабилно је. Баш смо на факсу причали о томе. Већина енциклопедија тврди да потиче са Балкана, укључујући и Енкарту која је прилично прецизна кад је етимологија у питању. У етимолошким речницима се наводи српски језик углавном. Ту и тамо се помињу турски, бугарски и румунски. На податак да потиче из руског сам налетео само у једном речнику, неки облик ''упир'' или беше ''умпир'', не сећам се тачно.

Ma vampiri su komunisti ,cim ti on popije krv i preobrati te u svoju vrstu.:)

@ GloriaAeterna
kajmak, ajvar i Guču sam pomenuo u kontekstu aktuelne pomodarske srpske "BREndomanije" i "BREndiranja" - koja je eto zaobišla baš naš u svetu STVARNO najpoznatiji "BREnd" :):):), a inače (sada bez neke šale) komšije Rumuni su od toga napravili pravi biznis! Što se tiče lingvističkog dela priče to je ustvari dosta poznata priča da su VAMPIR i KRAVATA dva globalno najprepoznatljivija pojma sa ovih prostora, a pošto su se Hrvati u medjuvremenu otcepili od nas i poneli svoj jezik sa sobom (pa samim tim i "kravatu") VAMPIR osta naša reč sa ubedljivo najvećom internacionalnom slavom (ako se uzme u obzir koliko je sam pojam prepoznatljiv i koliko drugih jezika ga je preuzelo). Zbog dve vezane utakmice na SP nisam odmah primetio diskusiju oko ovoga, inače bih ti odgovorio odmah, pa hvala "Џими" koji je to uradio umesto mene.

Bravo! Izvorni oblik vampira. Ne ove Twillight i True Blood pizdice! Bravo, pravi srBski maco vampir. To se ceni. Plus i za Nosferatu-a usput.

Ajde prosvetli nas, molim te.

Nemam nameru.

Ali mogu da se zajebavam. Rasprava je večita o tome odakle potiče reč vampir, upir i slično. Jedno je sigurno. Prvi novinski zapisi o vampirizmu datiraju iz ovih krajeva i mislim da to treba iskoristiti i brendovati.

ZaboraviJo sam da stavim :) na kraju onog prethodnog posta, tako da nemam nameru da prosvetljujem ikoga.

Moje izvinjenje, vase vampirsko visocanstvo, nisam primetio vas prefinjeni sarkazam.