Prijava
   

Viša sila

Najrasprostranjenija religija u Srbiji. Nastala iz naše nemoći da objasnimo događaje oko nas. Ova nadprirodna pojava upravlja našim životom i odgovorna je za sve ono nad čime mi nemamo kontrolu. Njene posledice je nemoguće izbeći ili sprečiti!

N.B. Viša sila je pravni termin - Klauzula zakonika obligacionog prava:
Nastupanje više sile isključuje građanskopravnu ugovornu ili vanugovornu odgovornost za štetu. Slučaj, po pravilu, isključuje ugovornu odgovornost za štetu. U materiji objektivne odgovornosti za opasne stvari ili delatnosti, međutim, slučaj nije razlog na osnovu koga se može odgovorno lice osloboditi odgovornosti za štetu.

- Opet si se uspavao!
- A jbg, šta mogu, viša sila...

- Jel veruješ u Boga?
- Ma verujem da ima neka Viša sila.

Komentari

Pojavljuje se u svim ugovorima, kao ako se dogodi nešto nepredviđeno, tako da se mnogi mogu vaditi na to. Inače, u anglosaksonskom pravu se koristi izraz koji otprilike glasi "Božija volja", pa ima australski film gde je jedan lik tužio Boga, odnosno crkve, jer od osiguravajućeg društva nije mogao dobiti ni kinte...

setio sam se sad da je to izvorno pravni termin pa sam dodao nota bene

Bice defka dana...Tipujem....+

Protiv više sile svaki otpor je uzaludan. Eto zašto ja volim kafanu više od kuće...+

Jurodivi, bravo za def, Duse Sekire, bravo za komentar. U tom filmu igra Bili Koneli. Inace i Bil Bejli ima dobru rutinu na tu temu, gde postavlja pitanje cemu sluzi taj deo ugovora polise osiguranja, gde pise da niste zasticeni od vise sile, (t.j. Bozje volje); kao primer se obicno daje velika oluja i kisa, ali se postavljapitanje: gde se tacno povlaci granica izmedju obicne kise i vodeno-bazirane apokalipticne kazne od strane samog Boga?

Neki smatraju da je sve u Božjim rukama...

uh ovo viša sila je tako izlizano, baš nam je profesor filozofije u srednjoj pričao i nervirao se na tu temu +

Odlično! Može i *, što da ne.