Prijava
   

Vojnik na civilnom odsluženju vojnog roka

-Žrtva besposličara i lezilebovića
-Dežurni krivac za sve što se izgubilo

Jedina korist za njih :
umeće da procene firme "izbegavanje"

Žao mi je tih mladića kojima se iskreno se zapanje kad kroče na "odsluženje". Ipak, sve je bolje od puške.

Komentari

Nije mi bas najjasnije sta si hteo da kazes sa ovom defkom, ali "sve je bolje od puske" zvuci kao da si hteo da kazes da smo svi mi koji smo sluzili pod oruzjem budale, zato - Da ne bude zablude, mislim da civilno moze itekako da bude korisno za drzavu, problem je samo sto kod nas u praksi sluzi tome da se izbegne bilo kakva obaveza.

Uz pušku ide luksuzni smeštaj, kalorična i zdrava hrana, a iznad svega lud provod. Na to sam mislila. Od kad može da se bira, verovatno je bolje...

Ништа не фали ни под пушком!

OK, ako tako gledas stvari redovna vojska je po individuu gora. Ali ono sto mene zanima je sta je od ova dva korisnije za celokupno drustvo.
Drugo, ja koliko znam, civilno sluzi samo tome da se izbegne vojna obaveza. Ima onih kojima to i opravdavam, ali gomila je tatinih sinova koji odu u dom zdravlja ili vrtic, budu dve nedelje tamo i slobodni su. Da je civilno sluzenje kod nas ono sto bi trebalo da bude, ja bi pisao hvalospeve za tu varijantu. Ovako, to je samo jos jedan nacin da oni koji imaju para, veze, mogucnosti izbegnu obavezu koja se namece onima sa manje uticaja.

Dešava se tu i tamo da neradnike i zabušante sa civilne lepo pokupe pa u kasarnu, naravno ako to nije sin nekog glavonje

Migza, govorim sa pozicije nekoga ko vidi vojnika na c. o. v. r.
I iznosim svoje mišljenje.
Dobro je što može da se bira, pa ko želi...
Ali vidim da to biranje nije regularno, kako ti veliš...
Smatram da pod puškom fali : da sam muškarac-verovatno bi se potreudila da se služim olovkom umesto puške....

Majo, civilka zna da bude mnogo gora od redovne, verujem da je lakše da se pola godine šeta puška i nosi šareno odelo nego da se celu godinu skapava u nekoj bolnici. Ode jedan lik da postavlja neke prozore u ludnicu, čekaju majstori u hodniku da im pokažu šta treba da se sredi kad prolazi jedan pacijent koji se dere kao da ga kolju a jedan nesrećnik ga drži za ruku i vodi na doručak. Taj nesrećnik je na civilnoj.

Slažem se Sherifom Giletom.

Takođe, neki momci koji odaberu služnje vojnog roka u civilnoj službi, za to zaista imaju dobre i opravdane razloge. Gomila njih samo eskivira. Ne kažem da je civilno služenje loše, ali je zloupotrebljeno jer gomila onih sa dobrom vezom ladi jaja.

@ majav - pišeš "Smatram da pod puškom fali : da sam muškarac-verovatno bi se potreudila da se služim olovkom umesto puške....". Misliš da muškarac koji zna da koristi pušku ne zna da koristi olovku? Misliš da su oni koji izaberu služenje pod uniformom sirovine? I, kojom to olovkom služe? Dobro je što nisi muško, pa ne moraš da biraš. I sada, da se nađem pred izborom pod uniformom ili civilno, ponovo bih izabrao da vojni rok služim pod uniformom i sa oružjem. Ne zato što sam napaljeni "military freak", već što se u ovoj zemlji vojska nije potpuno profesionalizovala.

Olovka, figurativno. Ko što žene trube (sa i bez potrebe o porođaju), isto rade i muškarci (o vojsci, ali mislim na one "puškaste" varijante) i meni se to ne dopada (nemoj da sad neko 'vata za reč u vezi porođaja i sl.)
Hvala svima na komentarima. Značiće mi kada se moje dete nađe pred tom dilemom (ali, valjda ćemo tada biti u fazonu profi vojske).
Neke od vas već "poznajem" čitajući def&komentare pa njihove reči uvažavam.

"već što se u ovoj zemlji vojska nije potpuno profesionalizovala."
Upravo tako. Onaj argument "ko ce da nam brani drzavu" zvuci stvarno izlizano, ali je 100% tacan. Zapitajte se koliko je na najduze trajao bilo koji period mira na nasim prostorima. 50 godina u vrh glave i onda obavezno mora da se desi nesto. Balkan je uvek bio kazan za zakuvavanje sranja i nazalost, najverovatnije ce to i ostati.
Takodje, regularna vojska je bas za te koji je eskiviraju svojevrsna skola zivota. Nema vise tata, mama, ja sam taj i taj. U vojsci svi su u istom camcu i moraju da se nauce da se ponasaju solidarno i da izadju na kraj sa najrazlicitijom vrstom ljudi.
Da ne duzim pricu bespotrebno, moje regrutovanje u vojsku je bilo pomalo nesrecno (nisam dobio poziv na vreme, dok sam dobio vest vec su hteli da salju policiju itd.). Prve dve nedelje sam sluzio civilno u crvenom krstu, pomagao na davanjima krvi, svaki dan delio hranu socijalnim slucajevima po opstini, prao manjerke it. Smesno mi je kad su mi drugi rekli da sam "najebao" u c.k. je se tu najvise radi. Iskreno, meni nije predstavljalo problem, ali sam se zapitao ako to malo posla za njih znaci "najebati" sta li oni onda (ne)rade? Sto se mene tice, ostao bi tamo, ali sam zbog studija morao da skratim sluzenje i zbog toga sam presao u redovnu (6 meseci naspram 9) zbog cega se ama bas ni malo ne kajem. Ja sam vec mator konj, tako da vojska i nije bas mogla nesto mnog da me promeni, ali sam ja takodje postovao pravila i nisam imao problema. Zato je za neke mladje ta vojska bila odlicno prevaspitavanje iz djilkosa u iole normalnu osobu.

Ја ти исто коментаришем са позиције неког ко је одслужио своје под пушком. И то скоро. И ко слуша своје другаре са факултета како сад кукају што у цивилној војсци чисте снег. А после тога правац посао, јер приватника не занима да ли је он у војсци или не, посао не сме да стоји. И тако три месеца дуже него што сам ја. А још сам понешто корисно и научио тамо. Ко што неко рече, да могу опет да бирам - исто бих бирао!

@ Migza i suncokreten - u potpunosti se slažem sa vama. Bravo za komentare.

Civilno sluzenje vojske je tesko sranje!99,99% onih koji sluze civilno su najobicnije lencuge i pizde ,koje se boje da izadju ispod majcine suknje.Nazalost i drzava ne radi nista da iskoristi te majmune ,koji hoce da se izvuku od vojske.Vecina nista i ne radi,vec se pojave tamo gde sluze samo da ih upisu...Kakva drzava ,takva i vojska!
Medju civilnim vojnicima ima osoba koje su zavrsile zanate,fakultete ,vise skole i drzava bi trebala da iskoristi potencijal besplatne radne snage i na taj nacin popuni rupe na mestima za koja inace nikada nema novca.Tu su komunalne ,sluzbe,djubretari i svi oni poslovi kojima niko nece da se bavi,a spadaju u kategoriju "dirty jobs",za koje se izdvaja puno novca,a ne bi moralo,kad su civilni vojnici tu....
Sad cu da kazem,bez obzira sto cu navuci bes jednog broja ljudi,da svi oni koji civilno sluze vojsku samo zato da ne bi isli u pravu,su PIZDE!
Ako ne mogu da odluze jebenih,nepunih sest meseci ........

Ako smem da dodam : nama bi bilo teže da nije bilo kasarne.
Zašto?
Broj "đilkoša" (kako reče Migza, a moj termin je = ludaka) bi bio veći i sva sreća je da su se vratili u prosek zahvaljujući vojsci.
Zvuči ironično (delimično i jeste, lako mi je da se zezam - ne mogu u vojsku), ali šta je sa ženama?
Ko će žilkošice&luđakinje da unormali?
;)

"da svi oni koji civilno sluze vojsku samo zato da ne bi isli u pravu"

Sad si otkrio rupu na saksiji.

Majava, nisi u pravu. Od sad i zene kod nas mogu u vojsku, normalno profesionalnu. Pa ako volis ti izvoli :D

A mogle su i do sada da upisuju vojne gimnazije i akademije.

Eh, da sam to znala, šalim se.

A sada, ozbiljno:
daću sve od sebe da svoju decu ubedim da služe civilno, a ne u kasarni.

Zašto?
Malo li je problema u vojsci?!
Koliko je bilo krađe oružja?
Koliko je bilo mas ubistava?
Koliko samoubistava?
Koliko katastrofa usled nemara?
Koliko prikrivanja istine (krajnje sramotnog stava visokih vojnih činova)?

Da li se ovo razlikuje od bilo kod budžetskog resora?
Ne.
ALI, ovde može da se bira.

Moja deca zaslužuju bolje tj. bolje tupav šef u nekoj budžetskoj firmi nego vojska koja "brine"
Ukoliko ih za 18 godina vaspitam da budu ljudi, vojska bi to ostavila netaknuto.
Ukoliko, kao roditelj omanem...ne usuđujem se da pomislim (toliko je strašno)

Да ова земља у којој живим није оволико говно, са поносом бих узео пушку у руке и трчао у регуларну војску. Али је говно и не желим то да радим. Што се тиче цивилке, то јесте тешко срање код нас. Гурну те у неки буџак да радиш нешто што нема везе са твојим занимањем. Уместо да, рецимо, неко заврши факс и треба да буде професор, онда га гурну у неку школу да ради бесплатно за време тог одслужења, али ће макар после годину дана да има драгоцено искуство. А овако како је сад... Говно.

И јебем ти државу.

Definicija pisana iz ugla posmatranja majke koja mora sina da šalje u vojsku zemlje koja je propala.

Ne vidim zasto je problem sluziti regularnu vojsku?Ja sam sluzio celu godinu,a ne kao danasnji regruti sest meseci.za to vreme sam imao oko 260 dana terena i sjajno se zabavljao.Isao sam na skijanje,prezivljavanje,alpinizam,skakao sa padobranom,isao na gadjanja,aplio eksplozive.....Obuka jeste bila surova,ali ziv covek sve izdrzi i ono sto te ne ubije ,moze samo da te ojaca.Moram da naglasim ,da sam sve to preziveo,a pritom nisam neki fanatik i uvek sam izbegavao da se bavim sportovima,sto znaci da ako sam ja uspeo da prezivim 63.padobransku brigadu....verovatno moze svako samo ako je mentalno dovoljno jak i nije pickica!!!

Ja ne vidim kako ti ne vidiš da neko drugi ima možda neke druge prioritete u životu. S oproštenjem, od te tvoje vojske danas nemaš ništa osim što se puvakaš ovde ( da ne kažem neki drugi uvredljiviji izraz ) i pokušavaš da dobiješ thumbs up pred curama.
Vojsku sam služio, potpuno je nebitno da li redovno ili civilno. I za jednu i za drugu opciju postoje mnogi pro i contra razlozi. Meni je lično pun kufer onih koji vređaju one koji ne postupaju isto jer eto oni su baje. A to se naročito odnosi po pitanju vojske.
Naročito kad u društvu krene frljanje sa skraćenicama: vbr, bov, smb itd itd. Nikad to nisam voleo.

Korleone, hvala na razumevanju i podršci.

Voćar,
poenta je u tome da je svaki zdrav covek sposoban za vojsku.To sto su nove generacije razmazene i boje se da odu od kuce na par meseci....vec je problem!Da li su oni koji idu u redovnu vojsku budale,zato sto nisu trazili da sluze civilno?
Kad moje dete bude poraslo,ako se jos bude sluzila vojska ili nece ici uopste i snosice posledice za to,ili ce ici kao i svaki normalan covek.Mene bi bilo sramota da kazem nekome da mi dete sluzi vojsku civilno....!
Svi nesto trube o samoubistvima,povredama i sl.,a to je normalno,jer ako neko ima slonosti ka samoubistvu,on ce dici ruku na sebe pre ili kasnije,nebitno gde se nalazio.Ja sam skakao iz aviona u vojsci i zato tvrdim da je tada bila manja verovatnoca da se povredim ili poginem,neko kada prelazim ulicu na zeleno za pesake u Kneza Milosa !!!
Da me neko pogresno ne razume,nisam fanatik za vojsku,jebe mi se za nacionalizam i slicne gluposti,vec hocu da naglasim da je sramota za zdravog i pravog momka da se folira i da izbegne duznost koju su prosli milioni ,pre njega i postali ljudi i najlepse trenutke koje pamte ,doziveli su bas u vojsci!

T.G.
"Svi nesto trube o samoubistvima,povredama .......................ima slonosti ka samoubistvu,............"

Pregledi regruta služe tome da se ELIMINIŠE svaki rizik :
-povređivanje/samopovređivanje vojnika usled bolesti
-mogućnost povređivanja drugih

Sve što se dešavalO (ubistva, smaoubistvsa, mas ubistva) govore o tome da je SELEKCIJA ULTRAFALŠ, tj lekarski pregled jedna od slabih tačaka.

Ja vojsci NE VERUJEM i moje dete zaslužuje bolje od onoga što nudi vojska (koja nije ništa bolja od bilo kod drugog sistema na budžetu : policija, zdravstvo, sudstvo, soc. zaštita)

By the way, da li bi voleo da to dete spava pored masovnog ubice u kasasrni ?!!!

@ majav - ceo tvoj poslednji post je totalni promašaj. Evo i zašto: nikada ni u čemu ne može da se eliminiše svaki rizik, pa tako ni u vojsci. Psiha svakog čoveka je nepredvidljiva. Koliko puta te je iznenadila neka osoba bez koje nikada ne bi tako nešto očekivala. Znam da to nije opravdanje za bilo koga, ali ništa nije niti sigurno, niti uspešno 100%.

Da li ti misliš da u JNA ili bilo kojoj drugoj vojsci nije bilo sranja. U JNA je sigurno bilo, ali se to krilo od naroda. Da ova vlast želi, sve bi to lepo sakrila i vi nikada ne bi to znali.

Selekcija nije ultrafalš i ta tvoja tvrdnja nema veze sa vezom. Mas ubistava u vojsci Srbije nije bilo. Vojska nikoga neće odgovoriti od samoubistva ili od samoubistva. Svako od nas može postati tempirana bomba u bilo kom trenutku i da isto tako u bilo kom trenutku eksplodira.

Ne zaslužuje samo tvoje dete nešto bolje od ove države, već to zaslužuje svako dete u ovoj državi.

"!By the way" (da citiram tvoju pozajmljenicu), možda je upravo dete nekog roditelja (roditelja koji se plaši nečijeg tođeg deteta) upravo taj masovni ubica!

Za moje poimanje slobode, vojska je za zgrazavanje- isto koliko i nas sistem skolstva.
a za majav plus

Vojska zna da bude korisna, vucibatine se obično malo dovedu u red a svi u uniformi bolje nauče šta je timski rad nego na bilo kom kursu o menadžmentu, razmisli čovek šta će da bude ako on napravi neku glupost pa mu svi ortaci zaginu. Sve zajebavanje vojnika i cimanje sa opremom po kiši je isplanirano i proračunato, niko ih ne šalje da skapu gladni u nekoj šumi. Osim toga onaj nesrećnik koji ne može bez svoje kuće duže od dva dana posle vojske nema tih problema.

@ Sherif Gile - u potpunosti se slažem sa tobom.

ZycloN : "Vojska nikoga neće odgovoriti od samoubistva ili od samoubistva. "

Vojska je tu da detektuje rizik pri pregledu regruta. Testovi i pregledi (psihijatara, ali i ostalih specijalista) su veoma ozbiljni, standardizovani da garantuju prijem fizički i psihički zdravog regruta u vosjku. Naravno da nisu svemoćni, ali onoliko mrtvih mladih osoba govori da se radilo površno ili nestručno (pri tome ne mislim na apsolutne brojeve kojima se prikazuje učestalost "nemilih događaja", nego na stope koje su realnije, da ne kažem statistički pouzdanije).
Itekako ima falša, itekako se greši, ali poslednjih godina se mnogo grešilo (Praćin-postojao je mas ubica pre desetak godina; Paraćin-pola brda je sravnjeno sa zemljom, a autoput se nije koristio danima usled eksplozije magacina oružja).
Druge vojske me ne zanimaju jer je jedina opcija za moje sinove : vojska naše države.

Svako dete zaslužuje bolje od ove države, ali može biti da sam preosetljiva, neobjektivna i posesivna majka, ultrakritična prema našoj državnićkoj eliti - ali, želim da budem na oprezu, da uključim razum, posmatram, analiziram i na kraju donesem zaključak : moje dete zaslužuje bolje.
Zašto? Zato što je moje (to podrazumeva sve moguće emocije koje ima roditelj) i njegova sudbina zavisi od mene (dok je mali, naravno).

Kako će ostali roditelji? Pa, nisam sigurna da će me iko pitati za savet.

Uostalom, nikada nisam na Vuki rekla čime se bavim, ali i moj posao ima uticaja na moj stav.

Majav,
ne zelim da te vredjam,ali sve to sto si napisala i argumente koje si dala,o tebi stvaraju sliku da si posesivna majka.U krajnem slucaju,ti se tu nista i ne pitas,zato sto tvoje dete kada dobije poziv z vojsku je punoletno i od njegove odluke zavisi da li ce ici ili ne.Svoje strahove sacuvaj za sebe,a decu pusti da rade ono sto moraju.Ako ti dete nije verski fanatik,genijalac koji se ubija od ucenja ili slicno,mislim da bi bilo sramotno za njega da ne ode u vojsku ,kao i milioni pre njega.Odgovorno tvrdim,da je vise omladine stradalo baveci se sportom,nego na odsluzenju vojnog roka.To stto ne zelis da pustis da ti se dete otrgne od suknje,samo ce mu napraviti probleme u zivotu.Ako nece da ide u vojsku,neka uci skolu i upisuje postdiplomske studije,pa kad napuni 30 godina,vise ga niko nece juriti....

Naravno da sam posesivna kad je vojska u pitanju. Em mislim da je zaluđivačka, em sam alergična na unifome i stroge hijerarhije. Kao što rekoh i moj posao ima uticaja (znam više od onih koji to prate samo iz novina).

A da se ništa ne pitam, hvala Bogu da je tako. I još nešto, na tu temu da roditelj nema uticaja : varaš se. Jedan od ciljeva vaspitanja je i napraviti detetu podlogu za SAMOSTALNO pravljenje sopstvenog izbora.

Kada bi zatražio da ide u kasarnu umesto da mastiljavi, veruj mi, otišao bi.