Prijava
   

Žardinjera

Legalno sredstvo prisvajanja teritorije na trotoarima, uglavnom prometnijih ulica.
Njihovi vlasnici ih postavljaju beskompromisno zarad proširenja sopstvenog monetarnog Lebensraum-a. Mogu se porediti sa Kolumbom, osim što je on išao okolo i zabadao zastavu Španske Imperije, i na taj način osvajao zemlje i širio uticaj španske krune.

Postavljane žardinjere karakteriše više faza:

1. Stidljivo posmatranje trotoara od strane budućeg vlasnika istog.
V. - "Ma gledam ja njega, gleda i on mene...ma baš bih tu mogao da stane jedan sto i dve stolice, samo dok traje leto..." (Faza obično traje oko 2,3 dana,kod neodlučnijih primeraka i duže)

2.Konobaru naredjeno da non stop čisti trotoar, gotovo na pola sata.
K. - Gazda jel' mora i ovo?
V. - Aman jel' te ja plaćam da radiš ili da misliš, a? (Faza traje dan, maksimalno dva)

3.Pojavljuju se dve velike žardinjere, gotovo do ivičnjaka,prostor između lokala i žardinjera slobodan za prolaz.(Traje negde oko nedelju dana)

4. Pojavljuje se i treća, najveće žardinjera, postavljena između postojeće dve.Lokal se više jesno ne vidi s druge strane ulice.
(Faza traje 10 minuta)

5. Postavlja se tepison od lokala do žardinjera i još četri, pet žardinjera koje se postavljaju oko tepisona i tako blokiraju svaki prolaz.
V.- Ma šta me boli kurac, moj momak je ovo čistio svaki dan. Više i ne pamtim koliko dugo.(Faza traje 20-tak sekundi)

6.Spominjanje uže i šire rodbine svakom prolazniku koji prlja sveže opran pod, pokušava da prođe kroz "baštu" i uznemirava goste koji ne mogu "ni piće da popiju".
V. - Alo bre majmune gde si navr'o?
P. - Ja? Paa na posao. Ovde prolazim 15 godi..
V. - Ma šta me bre briga . 'El si ti čorav vidiš lokal tu? Imaš bre tu trotoar prekoputa. Nemoj da sam te vid'o više ovde... Cccc, kakav smo to narod... (Faza traje 20,25 godina)