Prijava
   

Zašto treba voleti devedesete

1. Sama reč "devedesete" je strukturalno savršena; 10 slova, odnos vokala i konsonanata je 1:1, naizmenično su rasporedjeni u reči a svako drugo, tj. parno mesto zauzima "e".

2. Dekada u kojoj je Srbija vodila jedan rat, bila pod sankcijama, imala najveću inflaciju ikada zabeleženu na godišnjem nivou u svetu, imala i najveći nominalni iznos na novčanici u istoriji civilizacije, vodila još jedan rat, ekonomski i u svakom pogledu propala, a narod ostao kao i do tada - nenormalan i najbolji

3. Godine kada je Madonna bila još uvek relevantna.

4. Decenija koja je podarila najbolju domaću seriju ikada - Otvorena Vrata.

5. Godine kada je govoreno da "niko ne sme da nas bije" a dobili smo po pičci od skoro polovine zemaljske kugle

6. Decenija kada je izašao fenomenalni spot za "It's no good" pesmu grupe Depeche Mode i vratio šljokice na velika vrata u post-disco eru

7. Pao je komunizam. Kataklizma komunizma, svuda u svetu.

8. Godine kada je Srbija zvana Velikom a postajala sve manja, kada je narod nazivan Nebeskim a završavao u velikom broju pod zemljom

9. Cela Srbija postala žrtva Ponzi šeme - Jezda i Dafina izvršili genocid nad deviznim rezervama srpskog naroda

10. Britney Spears krenula u osvajanje sveta, imajući nesagledive posledice po razvoj tinejdžerki na globalnom nivou

11. Od deklarisanih komunista, ateista, nosilaca Partizanskih spomenica i slogana "Smrt fašizmu, sloboda narodu!", srpsko društvo se neverovatnom brzinom transformisalo u ostrašćene nacionaliste, pravoslavne fundamentaliste, članove SPSa i JULa koji su koketirali sa profašističkim idejama i genocidnom politikom

12. Rumenko od 5 dinara, žvake za 10 para, plata od 2 marke, džak para za kilo soli, milijarde maraka na Kipru i Kajmanskim Ostrvima, za samo deset godina

13. Svi smo naučili da jedan blow job može imati dalekosežne posledice po karijeru američkih predsednika, a da sa druge strane može i da im poboljša bračni život: Hilari je srećno udata i sada vodi State department

14. Moj sada već pokojni deda me je naučio veoma bitnoj stvari, čije pravo značenje otkrih tek početkom ove decenije: Sinko, sve stvari čuvaj za starost, samo "onu" troši dok si mlad.

Komentari

Ja ih i dalje ne volim. pP

Umorih se citajuci ali vredelo je:)+
kako zaboravi MC Hamera:)?

plus si dobio zbog tvog dede !!!

Odlična definicija, možda malo neadekvatan naslov, ali je odlična! ++++++++

ja ne mogu da ih volim zbog svega što sam preživio u periodu od '91-'95 sreća pa sam ostao normalan! tebi ipak plus+++

@ ban

Ljubav, ne mržnja

@ k@rizm@

Previše je kvalitetnih likova bilo u tom periodu da ih sve navedem. On je svakako bio faca :)

@ metatron

Deda je bio zakon, priznajem.

@ svi

hvala :)

Jašta - plus za Otvorena vrata :-)

heh, da, obožavam tu seriju

Stpljivo i kvalitetno :) ++

Капирам ја да су укуси различити, али назвати Иц но гуд добрим спотом је потпуно што и рећи да Гранд парада има прелепу сценогрфију.

15. Kevu mi jebo cale, a ne ovaj klinac!

Bravo!!! Savršeno je!
Previše dobro za plus!!!

Dao sam minus jer se ne slažem ni sa jednim ublažavanjem ludila koje su donele 90-te. Ne treba voleti devedesete,ne treba se čak ni šaliti na tu temu,jer će ovo pročitati neko ko ima 15 godina i pomisliti da je ovo sve gore navedeno kul.

-
Slažem se sa Drljačom, s tim da se ja pišam i na dvehiljadite... (ne upoređujući ih)
ps. A ne volim ni "otvorena vrata"

bravo za otvorena vrata + i ostalo naravno

dvehiljadite su bas zakon

vidim ima ovde i ozbiljnih koji misle uvek na politiku i brane demokratske stavove hahahhaa oni kada im pomenes devedesete prvo pomisle na svog idola koga se rado sećaju i koga stalno pominju hahaahaha ma daj ja se setim prvo Djoletovog albuma i objavi ovo u nekim novinama dnevnim zajebi vukajliju, Vukajlija je previše mala za ovaj tvoj post, predobro odabran po stavkama.Hvala ti što si mi vratio veru u definiciju dana i u ljude koji za istu glasaju.sve pohvale od nekoga ko nikada ovako preterano ne hvali ljude odavde

Odlicno. Al' otvorena vrata je stvarno nasa najbolja serija, upravo ih gledam.

Mi smo imali 3. po redu inflaciju u svetu, ne prvu.

На списку апсолутно нема ни једна ствар за похвалу.
Не вређам те као аутора, или особу, али од ове дефиниције ми се повраћа.
Мадона је и даље веома релевантна за оне који не слушају искључиво техно, или рок.

Морам још једном да кажем да је ово грозно. И да не волим "Отворена врата".

+ Ne volim devedesete i kapiram ironiju...

@SINHRONICITET, zašto misliš da ja mislim na politiku? I o kom vođi pričaš? I ja sam se setio Đoletovog albuma,zato mi ništa i nije smešno.

ne verujem da se nakupio 31 hejter, znaci defka je bombona...+++

Devedesete ne treba voleti, nisu ni dvehiljadite nista posebno, ali ipak su bolje.Ti si u stvari naveo 13 stvari zbog cega treba mrzeti devedesete, seme one 14,koja je ekstra!

Madona relevantna?Za šta,potapanje kupusa? kad se sad nisam upišao hahahaaa

Ja inače ne volim da obrazlažem definicije, nego kako ih ko skapira. Držaću se toga i sada. Sve što piše u ovoj trebalo bi i mora da bude dovoljno da samo o sebi sve kaže. Sad, neko se uvredi, nekome se ne dopadne, nekome je grozno, nekome sjajno. Ima tu možda ironije, možda jeftine patetike, ali u svkaom slučaju drago mi je da izaziva ovoliko emocionalnih i intelektualnih reakcija :)

P.S. Ovo je ujedno i moja prva defka proglašena za defku dana. Yoopi jej! :) Svima pivo od mene.

Деда ти је био веома паметан и разборит човек, зарадио ти је плус од мене :)

Али цар Душан???!!!

@TOUCHDOWN
>>>>>Madona relevantna?Za šta,potapanje kupusa? kad se sad nisam upišao hahahaaa

Ma ne za potapanje, nego za gazenje kupusa...

defka je super, bez obzira na licno misljenje o 90im... a otvorena vrata... da je pisalo i smao to dobio bi + kako neko moze da ne voli tu seriju? ^^

nisam chitao sve komentare, tako da ako te je neko vetj ispravio jbg, nemoj uzeti za zlo :))

naime, nismo mi imali najvetju inflaciju na svetu na godishnjem nivou nego madjari :))

i ne slazhem se da zbog gore navedenih stvari treba voleti devedesete, nego ih treba zaboraviti ... kao da nikad nisu ni postojale ... dobro ima tu par stvari koje nemaju veze sa nama i koje treba zapamtiti al Bozhe moj ... :D

btw htedoh da lupim - al greshkom si dobio + tako da ... :D

Zameni u naslovu Voleti sa necim drugim...

Pridruzujem se onima koji su rekli da je deda najveci car :)

"...srpsko društvo se neverovatnom brzinom transformisalo u ostrašćene nacionaliste, pravoslavne fundamentaliste, članove SPSa i JULa koji su koketirali sa profašističkim idejama i genocidnom politikom..."

1.Најглупљи људи користе највеће речи, кад код им се укаже прилика. Јако ме интересује над којим је то народом СРПСКО ДРУШТВО спровело "ГЕНОЦИДНУ ПОЛИТИКУ"?

....наравно, у случају да не знаш, ГЕНОЦИД значи ПОКУШАЈ ИСТРЕБЉЕЊА ЧИТАВОГ ЈЕДНОГ НАРОДА ИЛИ ЊЕГОВОГ ДЕЛА.

2.Врло ме интересује какве везе ЈУЛ и СПС има са Српском Православном Црквом, т.ј. шта је то "ПРАВОСЛАВНИ ФУНДАМЕНТАЛИЗАМ"

3. На које си "ПРОФАШИСТИЧКЕ ИДЕЈЕ" мислила/о али конкретно.

@ Radič

1. Koketirati sa genocidnom politikom nije isto što i sprovesti genocid, čitaj pažljivo definiciju. U slučaju da znam šta znači genocid, što i jeste slučaj, nije potrebno tvoje dodatno objašnjenje. Inače, ne znam šta su to velike reči.

2. Opet, pažljivo čitaj definicije. Nisam ni pomenuo SPC, a ne da sam je dovodio u vezu sa JUL i SPS. Pravoslavni fundamentalizam sreće se svakoga dana, tako da ako zahtevaš definisanje istoga smatram da bi trud oko davanja definicije bio uzaludan.

3. Konkretno, na ideju o Srbima kao nebeskom narodu, predodredjenom da vodi, dominira, na prebrojavanje krvnih zrnaca, Veliku Srbiju i još poneke stvari.

вала браво! и баш ми је пријатно подсећање на руменко од 5 кинти и отворена врата... срећом па их репризирају на локалним телевизијама, повремено.. само ме ова политика не радује, мада ни данас није ништс боље... али дефинитивно свааака част за дефиницију епохе!

Хвала на одговорима. Али...

1. Ако Срби нису спровели геноцид, шта то значи "Koketirati sa genocidnom politikom". Чему служе те неодређене, паушалне, велике речи? То ме подсећа на оно папагајско понављање по тисућу пута поновљених глупости са чувене "RTV B92"

2. Још увек нико није разумно објаснио појам "православни фундаментализам". То што се "сваког дана срећеш с њим" требало би да значи...?

3. "ideja o Srbima kao nebeskom narodu" je фашистичка због...?
"prebrojavanje krvnih zrnaca" ?
"Велика Србија" ?

Јако интересантно....

Sjajno!
I da pocnes da pises neki roman,bilo bi steta da ostanes na ovome.
+ + + +

@ Radič

1. Uf... Koketirati sa genocidnom politikom znači, između ostalog, imati Radikale u vlasti tokom 90ih. Radikale čiji je lider pravio viceve na račun klanja zarđalom kašikom. Imati Miloševića, koji je radio to što je radio, nemam dovoljno mesta ovde. Imati Srebrenicu koja se, koliko god da je ispolitizovana ili je neko ne smatrao važnom, ipak desila. Koketirati je eufemizam koji ne kaže "srpski narod je sproveo genocidnu politiku", to je ono što si ti pokušao da mi staviš u usta. Ovaj izraz znači da su glasači u Srbiji ipak izabrali te i takve ljude, iako možda nisu podržavali sve što su radili. Nadam se da je moja pozicija malo jasnija.

2. Pravoslavni fundamentalizam - etimološko poreklo sintagme: pravoslavni, tj. ortodoksni (od grčkog ortho i doxa, pravo, ispravno učenje), odnosi se na hrišćansku tradiciju nastalu nakon rascepa hrišćanske crkve 1054. godine na zapadnu katoličku i istočnu pravoslavnu. Ova druga, mahom zastupljena u Istočnoj Evropi i par drugih država. Fundamentalizam - generalno striktno pridržavanje čvrsto uspostavljenih normi, pravila, dogmi i učenja. Sad, kad kombinuješ, kapiraš šta znači. Simptomi u Srbiji: svešteno lice, da ne kažem pop, koji 2001. na gay paradi u Beogradu skoro pa predvodi grupu navijača na nesrećne pedere i lezbijke - klipovi na YouTube. Dalje: Pahomije koji je praktično oslobođen onoga što je uradio, i pored svedočenja jadne dece. Još uvek na dužnosti, ništa se ne preduzima. To sad govori o isprepletenosti i uticaju crkve na državu. Toliko čak da u RRA sedi opet jedno svešteno lice. Desničarske organizacije koje se pozivaju na zaštitu pravoslavnih vrednosti, poput Obraza, SNP 1389 i donekle Dveri, uz instrukcije Amfilohija (Sodoma i Gomora obraćanje) koristeći Staljinističke metode obračuna sa neistomišljenicima. Opšta prožestost društva kvazimoralnim i kvazihrišćanskim vrednostima, zaboravljajući glavnu Hristovu poruku - bezuslovna ljubav i praštanje. Eto, moj mali doprinos vakuumu koji, kako ti kažeš, postoji u definisanju ovoga pojma.

3. Srbi kao Nebeski narod - ideja nije sama po sebi fašistička. To što se neko smatra specijalnim, boljim od drugih i sa posebnom misijom ovde na zemlji, potpuno je OK ako ne preduzima ništa da provede u delo svoj poremećaj. Ne bih da poredim, ali postojali su u skorijoj istoriji ljudi koji su smatrali da su najbolji i da im treba životni prostor, i počeli su tako selektivno da ubijaju one "nenebeske". Velika Srbija je upravo manifestacija gore pomenute opsesije, što govori da ona ne postoji samo kao ideja već se pokušava sprovesti u delo. Prebrojavanje krvnih zrnaca je metoda koja se koristi u utvrđivanju ko je veći Velikosrbin, tj. da li ti je prababa bila Jevrejka, ili si možda tamnoput pa si Ciganin. Dakle, fašistički stavovi po definiciji.

4. I poslednje, ne vidim stvarno šta tu nije jasno. Izvinjavam se što smaram i opterećujem server :) Možda nije sve tako kako sam napisao, a ne sporim da nije (npr. podaci o inflaciji su netačni, kasnije sam proverio ali je bilo kasno da promenim), ali stvari za koje si se ti uhvatio više govore o tebi nego o meni.

Over and out

@ ritam

Roman je u pripremi ;)

poseban + za "it's no good"

devedesete jesu dale najbolju domacu seriju ikad, ali to nisu otvorena vrata nego slozna braca=)