Prijava
   

Žensko groblje

Čest toponim po pitomoj Šumadiji (Rudnik, Jasenica i kojekude još), iz doba kada su istorijske okolnosti nalagale svakom pravom Srbinu da se bavi oslobađanjem vere, roda i otečestva od robovanja mrskom otomanskom zavojevaču, stičući, onako usput, protivpravnu imovinsku korist (a jedini pouzdan i proveren način da se to dvoje istovremeno izvodi, bio je, je l' da, hajdučija).

E, tada su na seoskim grobljima sahranjivane isključivo žene, deca, sumašedši i drugi sa raznim "belezima", a tek neeegde-negde poneki starac koji je, nekim neobjašnjivim čudom, pretrajao zdrav i prav i poživeo do "lepih godina". Razlog? Jednostavan: zdravo muškinje, iole borbeno sposobno, listom je skončavalo ili po 'ajdučiji, ili na robiji.

(Iz tog doba potiče izreka: "Buni se kao Grk u apsu", definisana ovde više puta, ali nigde ne piše da se osnovano vezuje za tamnovanje i umorstvo pesnika, revolucionara i sanjara Rige od Fere (1757-1798) u kuli Nebojši. Narodu kome je robija bila nešto što se podrazumevalo "kao dobardan", jednostavno nije moglo da bude jasno zašto bi se neko bunio u apsu.)

- A odakle ti ono beše, zemljak?
- Kačerac, mo' brajko, srce Šumadije! Rudnik, Venčac, Bukulja...
- Znam, znam, Kozelj, Trudelj, Dragolj... Tamo, bejade, ima samo ženska groblja?
- (mrmlj)

Komentari

Фала, Козмо.
Срето, улепша ми дан.

Фино и едукативно. +

Фино написано. +

bravo frajkore domaćine i dobri čoveče

Хвала, добри људи, што препознајете моје настојање да светле часе породичне и народне повести отргнем од заборава (овде иде смајли скромности).

Срета-Штета

Рига од Фере ПРОПО

Штета Срето што овај линк више не ради (на слици је, иначе, био Радош Бајић са шеширом).

Buni se kao Grk u apsu, meni se čini da to ima mnogo prozaičnije objašnjenje. Grci su naime bili prilično dugo pod turskim ropstvom, duže nego Srbi, što znači da su, jelte, ako odu u aps, išli u turski aps. A o turskom apsu postoje priče užasne, da se tu dešavaju stvari seksualne koje jedna pravoslavna duša i telo ne mogu da podnesu. Zato, mislim da je u pitanju neželja da se bude sodomisan od bande brkatih Turaka.

Јесте, те ужасне приче о турским апсанама су врло битан моменат (ни до данас се то није пуно променило).
Кула Небојша је била турски апс, а весели аделфос Рига је био Грк. Све се слаже.