Prijava
   

Zinuo k'o Zdravko za spržu

Autohtoni izraz južnjaka koji dobližava stepen čuđenja i zabezeknutosti subjekta, te vizuelno karakteristični zjap usana i ispalu vilicu.
Gradira nivo iznenađenja skoro kao i superlativ, aludirajući na nesrećnog Zdravka iz legende* što osta unezveren da čkilji nad praznom zdelom, okle mu ukraše taj omiljeni produkt čvaraka.

- Šta si bre zinuo k'o Zdravko za spržu?
- Auuu... kakvu sam sisu sad vid'o, nevera!
- Mala Marina, a? Sretoh je upravo... Uf! Oliz'o bih je k'o Rumenka.
- Ma ne to... Onaj Acko difovac, džogira... al' se on napravio.
- More mrš u kurac pederčino!

Pisano zono takmičenje

Komentari

Њааах.. Преопширно и сувоњаво, израз непрактичан, стил писања булгаковско-никтовски. Има ко воле али ја баш и нисам неки љубитељ. 5/10

Nepraktičan tebi, verovatno i većini, ali već sam reko da je s juga... južno od Niša se ipak naširoko koristi. Jbg, znam da izrazi odozdo generalno ne prolaze i da se tretirju kao nešto najgore ali to mu je sad.

Мени искрено није легла, не знам што си превише закомпликовао тело, могло је то много лепше и једноставније

jebem li ga, moguće da sam omašio koncept...

Ма ниси омашио али некако као да си се трудио да што више закомпликујеш, није потребно

bi što bi, jbg :)

Meni ok, naučio sam i šta je sprža. Višestruko edukativna definicija.

Jeste dobro, edukativno i sve to.

Ispravi samo "difofac", kapiram da treba "difovac" :)

kapiram da treba "difovac"

tako je, hvala :)

Izraz odličan... Malo predugačko telo, moglo je zaista kraće.

Ne znam odakle Mačku ideja da je moj stil nadugačko-naširoko. Pa 90 posto mojih definicija imaju jednu-dve rečenice u telu.
Nešto si ti, Mačak, pobrkao vunice...

edit: otfikarih jednu rečenicu :)

otfikarih jednu rečenicu :)

Vidim ja nešto je kraće i manje komplikovano nego kad sam prvi put čitao.

Ovo je jedna od onih definicija za koje nemam blage veze jesu li dobre ili nisu jer za izraz nikad nisam čuo. Ostaje mi samo da se nadam da je autor sabio.

Ima dole mnogo tih nekih izraza, meni već i bedak da pokušavam da ih proguram... više puta ja napišem nešto, autori me ispoštuju ali što je najgore niko da kaže da mu je izraz znan. Na celom sajtu izgleda ja trenutno jedini s juga :) Inače moram i ovo reći, kopao sam po sajtu... ima svega nekoliko autora koji su pokušavali tako nešto, eto jedino je valjano to grof Vlatko znao, ostali... manje ili više loše :)

rekoh bre kvejče, cepaj te izraze mnogo su dobri bar ono što sam ja čuo... Možda nema ko je s juga ali ima još nas koji imamo neke veze... I ne samo izrazi ceo taj sklop, taj govor ima tu mnogo mogućnosti

btw čuo sam za ovo samo mislim da je neko drugo ime bilo ne zdravko al aj sad

Važi. Pustiću uskoro neku original konverzaciju u primeru, davesaranim :)

Za sta je ona zvezdica? Ne znam sta da mislim odradjena sasvim solidno ali koji zdravko koji kurac

Za sta je ona zvezdica?

Dobro pitanje. Eto hteo sam još odma da objasnim to, ali posle vidim da je sve to previše rogobatno i nepotrebno, pa ostavih samo tu * i pokušah zadnjom rečenicom da dobližim, mislim ono... ako je neko već čuo, znaće. Ali...
Više puta sam čuo taj izraz od starije garde i pitam baš jednom prilikom, čekaj bre koji Zdravko, šta znači to... onda mi jedan čiča tu iz komšiluka kao prepričao. To je kao neka zajebancija iz Pirotskog kraja. Tipa... taj neki lik bio neopevana cicija, onda ga ciljano nešto nasamarili i kao ukrali mu tu spržu, na šta se on žešće iscimao, pa blenuo tako jadnički... Sve u svemu, izraz ostao, kako i šta je tačno ko bi ga znao.