Prijava
   

Znakovi pored puta

Isto što i Vukajlija, jedino što ima samo jedan autor, al bi mu zato svaka defka bila def. dana. Ustvari, nije baš isto, ali neka paralela može da se povuče. Danas da je Andrić živ i mlađi pisac, veoma moguće je da bi svoje "znakove" objavljivao na Vukajliji.

* * *

"Znakovi pored puta" su zbirka kratkih zapisa Ive Andrića na sve moguće teme, mnogi od njih su u vidu aforizama ili čak liče na prave definicije. Znakovi su nastajali kroz skoro čitav piščev život i variraju po dužini od jedne jedine rečenice do malo dužeg teksta. U njima ima opservacija čija se genijalnost može odmah primjetiti, ali i rečenica koje se ne mogu lako shvatiti, pa se upitate "dal' sam ja glup što to ne kontam ili se i Andriću može desiti da napiše neku glupost". Nakon nekoliko godina, ako ponovo naiđete na isti znak, uglavnom se ispostavi da je problem bio u vama. U svakom slučaju, bilo bi dobro da svako ima tu knjižicu pri ruci, jer ti kratki Andrićevi zapisi mogu čovjeka podstaći na razmišljanje o mnogo čemu, a mogu poslužiti i kao inspiracija za priču, pjesmu, pa čak i definiciju na Vukajliji.

Komentari

zanimljivo poredjenje ..... + ko casha

jedna od omiljenih "Postoji prica da je na dvoru nekog sultana bio narocit cinovnik cija je titula glasila:evetefendija.Njegova jedina duznost bila je: da klima glavom u znak odobravanja na sve sto sultan kaze"

evo upravo ih sad citam. prvih 40 strana me je bacilo bas u duboko razmisljanje. andric je genije. mala ispravka, on se zvao Ivo, a ne Iva, te ces reci "zbirka kratkih zapisa Iva Andrica" a ne Ive Andrica, tu mnogi grese. Svaka cast za defku. +