Prijava
   

bosanac

Izumrla ili izbrisana kategorija. Sada se to što je nekada bilo Bosanac, što je i logično, ne zove više tako već BOŠNJAK. Ko zna zašto je to dobro?

Komentari

+ Zato što Bosance nisi okaraketisao kao naciju (što oni stvarno i nisu) već kao kategoriju.BOŠNJAK je i dalje Bosanac ali muslimanske veroispovesti.Sami su sebe tako nazvali.Ranije su to bili muslimani i smatrani su nacijom (muslimansku nacionalnost su dobili u bivšoj Jugoslaviji,pošto su dugo posle IISR pisani kao neopredeljeni). Kako veroispovest ne može biti obeležje nacije izmišljen je nziv Bošnjak.
Bosancima možeš smatrati stanovnike Bosne i Hercegovine,a tu su:Srbi,Hrvati,Bošnjaci i sve ostale nacionalne manjine.
I Bosanci nisu izumrli,a i neće dok je Bosne i Hercegovine,koja je vekovima bila i ostala jedan veliki "zapetljaj creva" koji niko nije a skoro i neće raspetljati po nekim svojim aršinima i merilima.
U Bosni i Hercegovini,ovakva kakva je sad (a i vekovima ranije ništa bolja nije bila-osim kratkotrajnog perioda bivše Jugoslavije),muka je živeti svakom njenom stanovniku ma koje vroispovesti ili nacionalnosti bio.

Poprilično mi je poznato o čemu govoriš jer sam odrastao u Bosni, tamo završio osnovnu školu i gimnaziju, tačnije u Travniku a u Sarajevu završio ekonomiju. Stanje mi je poznato. Ipak, hvala.

bosanac je vrsta kukuruza,
a svatko tko se skolovao u bosni zna da su se sredovjekvni Bošnjaci sebe nazivali
dobrim Bošnjanima.pa od ova druga rijec se preobrazila u danasnje Bošnjak

Kako veroispovest ne može biti obeležje nacije izmišljen je nziv Bošnjak.

bosnjak ti je postojao dok je pisana povelja Kulina Bana 1289,samo nije bio musliman,nego bogumil..a kao sto vidis....kao nacija postoji gotovo 1000 godina