Prijava
   

Branislav Nušić

Naš najčuveniji komediograf i satiričar. Jedan od retkih koji je u potpunosti sagledao naš mentalitet i pretočio ga u književnost. Često proganjan od strane vlasti (čitaj: uvređenih i prozvanih političara) zbog svojih "pisanija" pred kraj života se sklonio u Sarajevo, podaleko od Beograda, gde je do svoje smrti 19. januara 1938. bio upravnik Narodnog Pozorišta. Međutim, i dalje je pisao satirične članke u novinama pod pseudonimom Ben Akiba, pa su ga lokalni ljudi prozvali Ben-Beg i niko ga od naroda nije drugačije oslovljavao. Na našu žalost, njegova dela opisuju i našu današnju situaciju.

Iz "Autobiografije":

I da nije nešto srpska narodnost bila ta koja me je u prvim danima detinjstva snabdevala mlekom, čime me je neobično obavezala, ko zna ne bih li ja sad već bio streljan kao grčki ministar, ili ne bih li kao lažni rumunjski knez trošio u svetskim banjama novac matorih francuskih udovica, ili ne bih li se, subveniran od raznih država, krvavio po planinama kao šef albanskih bandita, očekujući zgodan trenutak da od svoje hajdučke čete obrazujem ministarski savet.

Komentari

Vukajlija , recnik slenga.

On ti je postao prorok posto se nista po pitanju naseg menatilteta nije promenilo...

Pravo ime mu je bilo Alkibijad Nuša. I Branislav Nušić je pseudonim :+D

vidi,vidi...znao sam ja da je on radio u Sarajevu ali ja sam mislio da je to bilo odmah po završetku Prvog svjetskog rata..ovo je interesantan podatak....Nušićeva ulica u Sarajevu je preživjela postratno mijenjanje imena..i dan danas je gore na Bjelavama..

Još jedna zanimljivost, jedno od njegovih najpoznatijih dela "Sumnjivo lice" inspirisano Gogoljevim delom "Revizor" preko 40 godina je ležalo po fiokama (preživelo i prvi svetski rat u Prištini i Skoplju), čekajući odgovarajuću "političku klimu" za premijerno izvođenje. Interesantno je da se ni sam Nušić, sa pozicije upravnika Narodnog Pozorišta, nije odvažio da stavi to svoje delo na repertoar.

Bravisimo! pilsPlus.

da...pa sam je pisao u predgovoru Sumnjivom licu mislim da je djelo bio čak i izgubio i dao ga nekome na čuvanje pa da se zijanio kad mu je taj čuvar godinama poslije dao Sumnjivo lice...i da pravo ime mu jeste Alkibijad Nuša..uz Taška Načića je najpoznatiji Cincar u Srbiji..

Vidi Banov komentar :)

"Plava riba, kljukana dinastija, svastikin but, lokomotiva, trt, trt."
"Ja te, vidis, samo politicki mrzim, a onako, u dusi, ja te volim"