Prijava
   

Dinastija

Prva zapadnjačka sapunica koja se ozbiljno primila na našim prostorima. Osamdesetih, uz "Tražili ste - gledajte" i "Na tajnom zadatku", bila je ubedljivo najgledaniji TV-program na oba tadašnja kanala. Centralna priča se vrtela oko očevske figure trule teksaške buržujčine - Blejka Karingtona, naftnog tajkuna, njegove dobre i pravedne žene Kristl i zle kučke koja bi da ga zavede zbog kinte - Aleksis, (koje su tumačile Linda Evans i Džoan Kolins), kao i gomile arbitrarnih likova iz njihovih užih i širih familija i njihovih ljubavnih mnogouglova, zbog kojih je verovatno i nastala izreka "ne zna se više k'o s kim i ko koga".
Šta je prosečan naš čovek video u svemu tome meni i dan danas nije jasno, premda je vredno pomena da je kuća Karingtonovih iz serije baš bila kuća jednog našeg čoveka - Milana Panića.
Ja se samo sećam da sam se kao klinac preterano ložio na Blejkovu ćerku - Džo-Din Karington i hteo da postanem naftni tajkun kad porastem, da bih mogao da smuvam neku takvu ribu.

Komentari

Verovao ili ne, ja to uopste nisam gledao.Ali, evo ti plus.

Aleksis mu je bila supruga pre Kristl sa kojom je imao četvoro dece Adama, Stivena,Felon i Amandu a Semi-Džo(Heder Loklir-ta uloga je i proslavila) mu je bila snaha udata za njegovog sina Stivena. Sa Kristl je imao kćerku Kristinu. Gledalo se gledalo...+

Au dosta vise, pa ti si ekspert! Ispravicu ove trivia-cinjenice:)

Gledalo nego šta! :) Plus naravno. Ali, kao svaki samosvesni TV moljac, ne bih oprostio sebi da ne korigujem definiciju.

Dakle, ekipa Carrington-Colby-Blaisdel (itd. itd. - ima ih k'o Roma podno Gazele) živi u Denveru i bližoj okolini, u američkoj saveznoj državi Kolorado. Che-Vu, jeste buržujčina i jeste truo, ali nije Teksašanin već Kolorađanin (ili kako li se već pravilno kaže) :)

Uz odličnu definiciju dodao bih samo detalj o masakru na svadbi Adama Karingtona (čini mi se da se on ženio, nisam siguran), nakon koje su u potonjim epizodama pojedini likovi volšebno vaskrsli. Prava američka sapunjara, opšte-prihvaćena u Srba a i šire!

Che, sad izmeni defku i obrisi sve ove komentare... Ponekad je dobro biti mod :)

Ah... Večita borba... Krystle & Alexis... Denver Carrington & Colbyco... Blake & 500000000000000000000012 njegovih neprijatelja...

Uz odličnu definiciju dodao bih samo detalj o masakru na svadbi Adama Karingtona (čini mi se da se on ženio, nisam siguran), nakon koje su u potonjim epizodama pojedini likovi volšebno vaskrsli. Prava američka sapunjara, opšte-prihvaćena u Srba a i šire!

- Ono kada kralj Galen prohoda?

Mnogo,mnogo pre "Dinastije" išlo je "Dugo toplo leto".

Evo samo jedan mali c/p iz Leksikona Yu mitologije:

Televizija
Dugo toplo leto

Ova serija je bila ludilo (uglavnom za zenske).
Kad je glavni glumac (Roy Thinnes) koji je igrao Ben Kvika (Ben Quick) dosao u posetu Beogradu, sredinom ili krajem 60-tih, docekala ga je masa histericnih osoba zenskog pola. Covek nije znao sta ga je snaslo :-)
To je bio ekvivalent danasnjim spanskim sapunicama.
by Ben Brzi (Quick) @ 2005-12-15

@Groucho - Uh Groucho, davno beše, a nisam skoro brstio torrente, bar ne za 'Dinastiju'. :) Ne sećam se, ali vrlo je moguće da je osim vaskrsavajuće na delu i isceliteljska komponenta.