Prijava
   

Hajduci

Razbojnici koji su, zahvaljujući tome što su posle propasti srednjovekovne srpske države na ovim prostorima jedino Turci imali nekih dobara vrednih otimanja, boreći se sa istima nezasluženo stekli oreol boraca za slobodu.

- Dobar dan, gospodine. Da pišem pojas?
- Nemam! Go se ne skida! Dokad više bre! Kako vas nije sramota, na putu otimate pare od naroda ko da ste u gori 'ajduci!
- Znači, pišemo i pojas i svetla...

Za takmičenje

Komentari

Prvi srpski ustanak se odigrao u srednjem veku inače.

Imalo je Džonimire ajduka i pre ustanka, Starina Novak - šesnaesti vek.

A šesnaesti vek spada u srednji vek po kom osnovu?

Izvini Džonimire, ja sam računao srednji vek do Francuske revolucije, lični neki stav. Ispravljeno.

Aha, ti si neki marksistički istoričar... Oprosti.

Nisam, daleko bilo... Naprotiv.

Više cenim Špenglera nego Marksa.

Pa srednji vek do Francuske revolucije su računali Sovjeti. Kao ono srednji vek=feudalizam, i te munje...

Lepa diskusija, momci, bravo :*

Samo konstruktivno - samo edukativno.

Šta da se radi, posledica SFRJ obrazovanja, nasleđenog od Sovjeta. Šalu na stranu, uvek mi je Francuska revolucija delovala kao slom nekih dotadašnjih vrednosti, i kao kraj Srednjeg veka kao veka postavljenog na hrišćanskim osnovama.

Pa realno i jeste bila. Zamisli da ceo život provedeš kopajući tuđe njiva tamo nekom levom plemiću/popu samo zato što si rođen kao kmet. Tužno je što se danas ljudi plaču za tim prošlim vremenima.

Uvek je Džonimire bilo žala nad prošlim vremenima. "Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu. Kajti, kak bi bilo da ne bi nekak bilo, ne bi bilo nikak, ni tak kak je bilo. Ar je navek bilo da je nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo. Tak i vezda bude da nekak vre bude, kak biti bude bilo da bi biti bilo."

Naravno, ali mi je posebno transferično ovo za tim periodom feudalizma. Krivo čoveku što ne bi bio polurob i što bi verovatno umro pre trijes pete od infekcije zanoktice.

Tačno milina čitati ovo.

А бришете коментаре који вам се не свиђају а ? Ево једна лепа песмица онда https://www.youtube.com/watch?v=j7SdilW13D4&bpctr=1541815944