Prijava
   

ikonoklastika

Religijsko učenje nastalo u Vizantiji u 8. veku.Iako je Vizantija pobedila Arabljane vojno,oni su uspeli da proguraju svoje ideje u vizantinsku kulturu i da izazovu jednu od najvećih kriza u istoriji Vizantije.Konkretno ikonoklasti su zagovarali uništenje ikona i zabranjivanje fizičkog predstavljanja Boga i Hrista.Sve je to u tesnoj vezi sa islamom koji zabranjuje likovno predstavljanje Alaha.Ikonoklazam propada na kraju jer je kult ikona ipak bio suviše ukorenjen u narodu.Iako ikonoklazam izaziva negativnu reakciju kod pravoslavaca,valjalo bi se zapitati o tome koliko je današnje hrišćanstvo ustvari modifikovano paganstvo i da li su ikonoklasti baš za sve bili u krivu.

Komentari

Uostalom, za ikone se može reći da su u suprotnosti sa trećem božjom zapovesti (onom o idolatriji).

Naravno na tome su i ikonoklasti insinstirali.ALi šta se desilo,i oni kao P.E.T.A,feministkinje,komunisti odlučili da će narod najbolje da prihvati njihove ideje ako popale par sela,popova,prekolju tu i tamo neki ceo grad...i na kraju otišlo sve u kurac.

Znači ne mogu metode da ti se kose sa bazičnim principom.Ako propovedaš ispravnu ideju,realizuj je na ispravan način.

Uh, to je baš komplikovana stvar. Dovoljno opširna i za forumsku raspravu na temi religija. Mene bi, iskreno, zanimalo da čujem još o tome, Ajronmene.

Ikonoklasti su govorili da je klanjanje ikonama idolatrija, to je bio njihov argument. Ali hrišćanski argument je da se vernik klanja ne slici, već svecu koji je predstavljen, tj. ne obožava se sama ikona već Bog predstavljen na njoj i moli se svecu na njoj a ne ikoni. Bog Otac se ne predstavlja u ljudskom obliku (čikica s bradom), i obično ne drugačije osim simbolički (okom) iz razumljivog razloga: njega niko nikad nije ni video. Sv. Duh se predstavlja golubom ili plamenovima jer se tako materijalno projavio u Bibliji.

Mislim da su ikone uvedene zbog nepismenog, prostog naroda. Oslikani zidovi po crkvama su i bili nazivani "Biblija za nepismene", a osim toga, čulne predstave više pobuđuju osećanja od apstraktnih, što je takođe značajno za nekadašnju neuku masu. U praktično svakoj religiji imaš neke predstave, versku muziku...

Otvorio sam ja temu religija još od one rasprave o Bibliji.Ako ikog zanima nešto više,neka me kontaktira tamo. :)

A evo i iz suprotne perspektive:
Ikone su nezgodne jer su podložne svakojakom jeresima. Evo kako. Svašta se dešava. Znam ženu, restauratora slika, i ona i njen muž su iz SPO, pri restauraciji su jednu sliku prepravili da je lik isti Vuk Drašković, i to stoji u crkvi. Iznad vrata crkve Sv. Trojice u mom gradu, Sv. Trojica su naslikani na fasadi kao dva starca sa belim golubom. To je npr. jeres, baš nam je to pričao učitelj veronauke.

Gvozdene, počni da pišeš :)
Za početak, zanima me nešto više o tadašnjim događajima sa ikonoklastima, nismo nešto opširno učili o tome iz istorije :)

Aj na forumu ću onda,da ne zračim komentare.

A naravno sve je bilo u zenskim rukama ,prvi put je ikonoklastiju u Vizantiji zamalo zabranila carica Irina 802. godine ,a zatim konacno posle nje carica Teodora 843. godine.To puno govori ko je stajao iza vizantijskih careva.

:))))) HAHA ovo nisam znala. :)
Pa, uostalom, car Dušan je caricu Jelenu poslao u Hilandar prilikom kuge, iako žene ne smeju da kroče tamo. Izgleda su svi bili papučari ili su one bile mnogo dobre ribe :)

Gospodzo ,znas li da su je sluge sve vreme nosile na nosiljci ,kako ne bi zenska noga dotakla tlo Hilandara.Tako je kodeks ipak ispostovan...

Znam, no svejedno, to je traženje rupe u zakonu :)

"...valjalo bi se zapitati o tome koliko je današnje hrišćanstvo ustvari modifikovano paganstvo"

Gvozdeni, sa ovim se apsolutno slazem....