Prijava
   

Kafanica sa kariranim stolnjacima

Ortodoksna vrsta kafane. Ko u ovakvu kafanu nije kročio, taj kao da u kafani nije ni bio. Osnovna boja ovih stolnjaka je bela, a boja koja čini sa njom kariranost je narandžasta, crvena, zelena, dakle varira.
Ono što krasi ovaj stolnjak jeste plastična piksla (najčešće narandžasta ili crvena), a na ivicama stola je plasticna napravica koja onemogućuje da umrtvljeni stalni gost prilikom pada sa stolice u poslednjem stadijumu alkoholisanosti sa sobom povuće stolnjak i sve što se na stolu nalazi.
U ovakvim kafanama je najjeftinije pivo, rakija i celokupam alkoholni repertoar, a što se tiče muzičko-astalnog repertoara, na astalu obično nastupa lokalka radodajka.
Ukoliko kafana ima ogledala, najčešće su umrljana ili zamagljena.
Kafana ima svoje stalne goste, koje najviše pogađa ako im neko dira pevaljku, na koju su svi naprženi, zato to nije preporučljivo činiti.

Komentari

podsjeca me na moju kafanu, al' bez ovog djela s pjevaljkom. samo ekipa, cuga i dobro druzenje :) +

e to je kafana, a sto je najvaznije- sluzi se turska kafa u onim predivnim belim soljama sa plavom crtom!

Da mi je u jednu dudjem i da uvatim pevaljku za sisu:)))

Služi te mlada konobarica koja je ružna kao lopov ali te uvek služi sa osmehom, a ako ima nekad uživo muzika pevačica dok peva u jednoj ruci drži mikrofon a u drugoj prima infuziju...divno:))))
++++++++++

rakija 50 dinara :))) +

Ali ova epizoda, za koju mi se pričač kleo da je istinita: dotična kafana negde na Ibarskoj, pevaljka radi svoje, kamiondžiji za trećim stolom stigli ćevapi, on mahne pevaljci, ova prihaja, i on joj zadigne suknju, kad tamo: nigde gaća. I šofer gurne unutra... znate gde... ćevap i lenjo joj namigne da nastavi da peva. Pevaljka krutim hodom dođe do bine, ćevap vruć, nastavi da peva, peva peva peva, otpeva čet'ri pesme, kamiondžija pojeo ćevape i... onda opet mahne. Pevaljka priđe, kamiondžija znalačkom kretnjom zadigne suknju, izvadi ćevap iz pevaljkine mindže i stavi ga u usta i slasno ižvaće i proguta. Gosti su mu dali silan aplauz... Tako kaže priča...
+ za defku, bilo je ugodno čitati je.

hahhaha ludilo! Kao u Kusturicinim filmovima :)

Da da, prijatelji moji, tako je to bilo... čovek koji mi je pričao je gledao, kako kaže. Znači prva ruka. Pouzdanija bi bila samo pevaljka. A najpouzdaniji sam ćevap... al on iz objektivnih razloga ne može da govori... tja, takav je život...

Све све али "plasticna napravica koja onemogućuje da umrtvljeni stalni gost prilikom pada sa stolice u poslednjem stadijumu alkoholisanosti sa sobom povuće stolnjak i sve što se na stolu nalazi".

Свака част на запажању!+

Лимена пиксла, бре! Она пљосната!

I ja bih pre rekao limene... Plastične postoje samo kod leele. :)

Najlepše mesto gde čovek može da sedne.

obi bre! sad tek videh ovo a htela sam identican komentar da ostavim :)))

da ti javim da sam unapredila moju kafanu te sad imam staklenu pikslu (jednina, pazite da je ne razbijete kao sto sam ja plasticnu)

a inace....mogli ste i neki karirani stolnjak da mi kupite pa da kompletiramo atmosferu :)

Dadoh plus već na naslov. Odlično i sve ostalo. *

Dobro, piksla može biti i aluminijumska, ali neoprostivo je zaboraviti debelu, brkatu kelnericu koja često i hramlje! :) +

nije to karirani stoljnak buraz, to su fleke!

Postoji varijanta sa obaveznim kuvanim jajima i solanikom. Stariji čitaoci se sjećaju sigurno.

+ ko vrata.

+ u dusu me dirnu, samo si zaboravio da kazes da stolnjak obavezno mora biti sav izbusen od cigara :D

...Limena piksla nego sta.I case obavezno one najtanje od 2 deci (jedan deci,jedan meni) sto mogu prstom da se razbiju......

Нису лимене, него плекане! :Д

a karirani stolnjak progoreo na 2-3 mesta od ziske sa pljuge :) +

Karirani stoljnaci su obično bili plavo beli ili crveno beli, a pepeljara je često bila i ona žućkasta mesingana.Kafane ovog tipa su često bile locirane oko autobuskih i železničkih stanica. Sećam se jedne u Šapcu kod robne kuće Nama - bila je baš kao ova iz definicije.Zidovi su bili obloženi lamperijom koja je smrdela na duvan kao sam đavo.Konobar je bio muškarac sa brkovima ala Momir Bulatrović, čaše su bile one blago zakrivljene kafanske sa obaveznom oznakom 2dcl, sumnjive čistoće, a pošto sam ja bio dete kad me je tata vodio u takve kafane da popijemo sok i kafu dok smo čekali mamu da pazari, od sokova je bio Jupi i Cocta, a kafa sačuvaj me bože - bar po mrštenju mog oca dok ju je pio.

hahahha nenad022 brate za casu si me bacio u srecno detinjstvo :D najjace oble case kafanske, sto naravno pise 2dl :)))))) KRALJU :D