Prijava
   

Kiselo grožđe

Mehanizam kojim sebe možeš da ubediš da ti nešto što želiš u stvari i nije potrebno uglavnom iz razloga što i ne možeš da ga imaš. Savršena zabluda koju podmeće mozak nakon koje se mogu pomiriti želje i stvarnost. Čovek će i dalje biti praznih šaka, ali to nije ni bitno. Cilj je zajebati stvarnost i samog sebe i doći do onog svetlog i katarzičnog: „Da, nisam i nemam, a i koji će mi kurac!“ Jeb’lo te grožđe!
Korisna stvar.

E slušaj, razmišljala sam onako nešto uopšte i shvatila. Ja možda i nisam uspešna, ono, uspešna po merilima... Ma ko uopšte i određuje ta merila? Dobro, to je drugo. Znači, možda nisam uspešna, ali bar imam integritet. Pa da. Kad bolje pogledaš jesu li i te pare uspeh? Nisu. Evo ja na primer već mesec dana gledam onu crnu haljinu u onoj pozerajskoj radnji. Lepa je, a ja, ti znaš, cenim lepe stvari. Al’ je brate skupa! Nemam te pare. A i da imam i da na primer odem da je kupim-opet ne bih. Neću. Da dam toliki novac onoj izdepiliranoj pederčini ne bi li napravio još petnaest kuća u kojima će laditi dupe, dok mu te prnje šije maleni osmogodišnjak i z Bangladeša, koji posle deset sati rada ode svojoj trošnoj kući sa pola dolara u malenoj ruci i tužan kaže svojoj staroj majci: „Mama nisam gladan“, a jeste jebote. Ne ide. A šta kao neće me na kraju pojesti crvi ko i one bez haljine? Druga stvar, ja u ono verovatno i ne mogu da stanem. Za koga ga uopšte šiju? Za grisine? A gde su obline, pa pravo žensko, pa Rembrant pa Pramajka iz Lepenskog Vira. Gde? Ne, ne, ne potpadam pod uticaje. Biram da budem krupna i srećna. A i nekako sam više za ulaganje u duhovno, u obrazovanje, to je moj izbor. Dobro nije mi ni na tom planu baš sve sjajno, nije kao da sad imam sve desetke, ali jebeš ga, ko da i to nešto znači. Ja i ne studiram zbog aplauza. Pa evo ti pogledaj Kiša, čovek diplomirao sa prosekom osam i nešto, to znači da se našlo bar nekoliko gmazina koji su Kišu dali neke šlj ocene. Iz književnosti! Danilu? Alo bre! Sa druge strane pogledaj debelu Marijanu ima sve desetke i bere lovorike, ali džaba joj sve kad je debil. Pa reci je l’ bi pre bio Kiš ili debela Marijana? Ona bre devojka nema nikakav život, muškarca nije videla nikad... A gledaj Kiša. Dobro, 'ajde sad, možda nije adekvatno poređenje, a i ja uopšte i ne pišem, i doduše ni mene ne jebu nešto toliko, ali onako kad bolje pogledaš...

Komentari

Izuzetno. Zbog učmalosti sajta i letargije posterdžija, te bezvoljnosti ljudi da čitaju "eseje" - ova defka ima bednih 13 ocena. Zato ću je ja lepo predložiti za naslovnu.

Svaka čast gospođice. Svaka čast.

и ја ћу да додам једну похвалу на твој рачун, јер је ово заиста сјајно.

Pridružujem se pohvalama. +

Gospodjice, cestitam na defki, eto, makar nesto dobro od Filoloskog.

И ја сам то могао овако лепо да објасним, ал чему то... Сунце ће нас ионако прогутати једног дана.

Svako tvoje slovo, u svakoj definiciji je čisto savršenstvo! Plus za sve!

Stvarno je dobro. Stvarno, stvarno. Kad lepo odrediš pojam definisanja i stvarno misliš, većinom tako i bude.

stvarno sam oduševljena kako pišeš. bukvalno, perfektno.+

E Gospođice, po ko zna koji put pročitah tvoj opus, al' se sad setih da stavim ove "neodabrane" u omiljene, jer po mom skromnom mišljenju sve tvoje definicije zaslužuju naslovnu stranu.

Zaista, sve definicije zaslužuju da ti uđu u odabrane.

Neću. Da dam toliki novac onoj izdepiliranoj pederčini ne bi li napravio još petnaest kuća u kojima će laditi dupe, dok mu te prnje šije maleni osmogodišnjak i z Bangladeša, koji posle deset sati rada ode svojoj trošnoj kući sa pola dolara u malenoj ruci i tužan kaže svojoj staroj majci: „Mama nisam gladan“, a jeste jebote.

Mali šije prnje, a ti šiješ guzice! K'o spoj Nemanjine i kneza Miloša!

Pronadji knjigu od Eriha Froma - Imati ili biti, i pročitaj, koristiće.

Tako je, napokon 5 od 5. Brao, mode decxko! :)

Odličan autor, odlična defka. Kad neko ume da piše, onda ume, samo treba da piše više
+

Možete li i reakcije/postere češće da menjate na naslovnoj kao što menjate definicije?
Ovde neke definicije ni pola dana ne vide naslovne a ovamo po 7 dana u odabranim stoje reakcije...
+

Трип кад се заљубиш у неку рибу, а она те не ферма, па се тешиш ''кисело грожђе''.... :( +*

Bravo. 100% izabranih definicija, non-human

svaka čas', predavno ocijenjeno!

Jebote svih pet odabrano, ovo pomalo nabija komplekse lolllolololllolo

koliko je ovo izlupana i ispomerana defka, ali baš zbog toga mi je i simpatična +

Omiljena basna, omiljena pouka iste, omiljena defka.

Baš mi se sviđa definicija, primer posebno +

nije sve u lovi, ima nesto i u parama.
+

Ili Bubin komentar iz MNA1:
"U principu, nije mi se ni išlo..."

+ kod prve rečenice, a kod spominjanja grisina izomiljavah.
Baš je dobro!!

Samo je trebalo dodati samsungovce koji pljuju po iPhone kad god izadje i definicija bi bila kompletna.

Kiselo grožđe i slatki limun, psiholoski odbrambeni mehanizmi, zapravo si uzela definicju kiselog grožđa i samo dodala sleng izraz , al ajd +